Διορθωτική κίνηση σε βαρύ διεθνές κλίμα
Τρίτη συνεχής ημέρα πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω πετρελαίου
Σε δυσμενές διεθνές κλίμα, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υποχωρούν για τρίτη συνεχή ημέρα, το ΧΑ παραδόθηκε στις… δυνάμεις των πωλητών και υποχώρησε με αρκετά αυξημένο τζίρο συναλλαγών και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 814,81 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,03%, με το τζίρο αισθητά αυξημένο, στα 82,7 εκατ. ευρώ. Από τεχνική άποψη, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι έχει σημασία στην αυριανή συνεδρίαση να μη διασπασθεί καθοδικά το όριο των 807 μονάδων.
Οι ρευστοποιήσεις εστιάσθηκαν στις τράπεζες, όπου ήταν εμφανέστερη η ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης, καθώς τα πιο κερδοσκοπικά κεφάλαια παίρνουν τα κέρδη τους, έχοντας τοποθετηθεί νωρίτερα, ενώ τα πιο σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών δεν είχαν σήμερα έντονη διάθεση για τοποθετήσεις, δεδομένου του κακού κλίματος διεθνώς.
Έτσι, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,62%, με την Πειραιώς και την Eurobank να εγγράφουν απώλειες πάνω από 5% και την Εθνική με την Alpha να υποχωρούν περίπου κατά 4%.
Ο ΟΤΕ, με άνοδο 2,79% και η ΔΕΗ, με κέρδη 1,3% ξεχώρισαν από το εξωτραπεζικό κομμάτι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παρότι ο όμιλος ευνοείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχώρησε κατά 3,18%, καθώς έχει δώσει σημαντικές υπεραξίες το τελευταίο διάστημα, ενώ η Motor Oil έκλεισε με κέρδη 2,11%.
Στην αγορά ομολόγων, «άγριες» ήταν οι διακυμάνσεις στις αποδόσεις των διετών τίτλων. Στο τέλος της ημέρας, η απόδοσή τους ξεπέρασε το 4,507%, ενώ είχε κυμανθεί νωρίτερα μεταξύ 4,191% και 4,574%.
Το διεθνές περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί αισθητά για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς εκφράζονται για ανησυχίες για έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει υπερβολικά χαμηλή.
Το πρωί, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε χαμηλότερα και από τα 45 δολ., δηλαδή σε χαμηλό 10μήνου, αλλά ανέκαμψε μετά το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 2%.
Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται καθόλου βέβαιο ότι η άνοδος θα συνεχισθεί και θα ξεπερασθεί γρήγορα το κρίσιμο όριο των 50 δολ., κάτι που θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για ενδεχόμενη νέα συμφωνία για τη συγκράτηση της παραγωγής.