ΔΝΤ, S&P, Fitch, Scope – Χρέος και πλεόνασμα στο επίκεντρο των αξιολογήσεων τους
Οι τελικές αξιολογήσεις της χρονιάς, καθώς και η απόφαση του ΔΝΤ, θα καθορίσουν αν η Ελλάδα, μετά την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του 2023, θα έχει τις προοπτικές να αναμένει την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας κατά το 2025.
Τι θα κάνει η Standard & Poor’s;
Στις επερχόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνεται στις 18 του μήνα η δεύτερη αξιολόγηση από τη Standard & Poor’s, η οποία είχε επικυρώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα ένα έτος νωρίτερα. Στην πρώτη αξιολόγηση τον Απρίλιο, ο οίκος αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από σταθερή σε θετική, χωρίς όμως να αλλάξει τη βαθμολογία της πιστοληπτικής της ικανότητας. Στη νέα αξιολόγηση, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει απλώς μια αναφορά που θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει στη σωστή πορεία για τη μείωση του χρέους, ενισχύοντας την πιθανότητα η θετική αξιολόγηση να μετουσιωθεί σε αναβάθμιση το 2025.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Μετά τις 21 του μήνα, αναμένεται η ανακοίνωση των νέων προβλέψεων του ΔΝΤ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στο κατά πόσο συνεχίζει να υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είναι άλλωστε ο μοναδικός διεθνής δημόσιος οργανισμός που, αν πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας, προσδίδει βαρύτητα στις αξιολογήσεις των οίκων.
Η ώρα της Fitch
Στις 22 Νοεμβρίου έρχεται η σειρά της Fitch να αξιολογήσει για δεύτερη φορά για φέτος την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός από τους οίκους που είναι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ, ο οποίος στην πρώτη αξιολόγηση που έκανε στην οικονομία για φέτος τον περασμένο Μάϊο, δεν αναβάθμισε το outlook της οικονομίας και φυσικά διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒΒ-. Στην τελευταία αξιολόγηση της χρονιάς αναμένεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης από σταθερή σε θετική, ώστε να έχει ανοιχτό το πεδίο για μια αναβάθμιση του αξιόχρεου, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η αξιολόγηση της Scope
Το δίμηνο θα κλείσει με την τρίτη κατά σειρά αξιολόγησης της οικονομίας από τον γερμανικό οίκο Scope, στις 6 Δεκεμβρίου. Ο οίκος έχει αναβαθμιστεί από πέρσι το καλοκαίρι μπαίνοντας στο κλαμπ των “μεγάλων” αφού οι αξιολογήσεις του αναγνωρίζονται επίσημα πλέον από την ΕΚΤ. Η Scope έχει αναβαθμίσει την αξιολόγηση της οικονομίας από τον Ιούλιο, αλλά όπως και όλοι οι υπόλοιποι οίκοι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα. Στην νέα του αξιολόγηση, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα σχόλια με τα οποία θα συνοδέψει την αξιολόγηση και τις πιθανότητες που θα δίνει για μια αναβάθμιση της οικονομίας για τους επόμενους 12 μήνες.
Τι νέο περιλαμβάνουν τα στοιχεία των αξιολογήσεων
Οι τρεις τελευταίες αξιολογήσεις της χρονιάς θα συνοδεύονται από την κατάρτιση και υποβολή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού και Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028 της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, το οποίο περιλαμβάνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα σχόλια των οίκων αξιολόγησης σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του χρέους. Συγκεκριμένα, αν αυτοί οι στόχοι θεωρούνται επαρκώς φιλόδοξοι ή αν η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η προγραμματισμένη παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία αφορά την εγγραφή 12 από τα 24 δισ. των αναβαλλόμενων τόκων από το χρέος των 90 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF κατά τη διάρκεια του δεύτερου μνημονίου, δεν θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις των οίκων.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει εξηγήσει αναλυτικά σε όλους ότι η παρέμβαση αυτή είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα και δεν θα έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.