Δραματική μείωση στις τιμές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα προϊόντα χωρίς γλουτένη
Διατροφικές ελλείψεις και ένα κυκεωνα γραφειοκρατίας αντιμετωπίζουν οι πασχοντες απο κοιλιοκάκη λόγω της διαδικασίας που τηρεί ο ΕΟΠΥΥ οπως καταγγέλει αποκλειστικά στην FMVoice.gr η αντιπρόεδρος του συλλόγου “Δράση για την κοιλιοκάκη” Χριστίνα Καλαμπόκη.
Κυρία Καλαμπόκη εξηγήστε μας τι είναι η κοιλιοκάκη;
Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο και ανίατο νόσημα. Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, όταν καταναλώνουν γλουτένη, προκαλείται φλεγμονή στο δωδεκαδάκτυλο του λεπτού εντέρου με πολύ άσχημα επακόλουθα για την υγεία τους.
Ποια είναι η θεραπεία της κοιλιοκάκης;
Η μοναδική θεραπεία είναι η απόλυτα αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Φάρμακό μας είναι η διατροφή. Για τον λόγο αυτό τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη συνταγογραφούνται, ακριβώς όπως και τα φάρμακα και τα προμηθευόμαστε από το φαρμακείο.
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε με τον ΕΟΠΥΥ;
Το πρώτο πρόβλημα είναι η διαδικασία συνταγογράφησης, που απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρία. Μόνο καθηγητής ή διευθυντής κλινικής δημόσιου Νοσοκομείου μπορεί να συνταγογραφήσει. Πολλοί πάσχοντες χρειάζεται να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μέχρι το πλησιέστερο νοσοκομείο που θα έχει Γαστρεντερολογική Κλινική και ίσως δύο και τρεις φορές μέχρι να πάρουν την πολυπόθητη 12-μηνη συνταγή. Δεν φτάνει αυτό, ο ΕΟΠΥΥ κάθε 2-3 μήνες θυμάται να ζητήσει και κάτι επιπλέον και μάλιστα αναδρομικά!!! Ξανά από την αρχή τρέξιμο και ταλαιπωρία και όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους γιατρούς. Αφιερώνουν άπειρες από τις πολύτιμες ώρες τους κάνοντας τον γραμματέα. Διότι ας σημειωθεί πως πολλές κλινικές δεν έχουν γραμματέα!
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η δραματική μείωση των τιμών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Έχει φτάσει να καλύπτει το 20% από την τιμή πώλησης του προϊόντος. Έτσι, για να φτάσει κανείς να καλύψει τα 100 ευρώ που δικαιούται από τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να δώσει περίπου 400 ευρώ μόνος του. Και να σκεφτείτε πως υπάρχουν οικογένειες με 2 και 3 πάσχοντες. Το πλέον τραγελαφικό; Ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει στους φαρμακοποιούς να ζητήσουν συμμετοχή από τους ασφαλισμένους. Δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ. τους ζητάει να καλύψουν εκείνοι την διαφορά!
Και πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις παραγγελίες μας, πολλοί δε, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να παραγγείλουν οτιδήποτε.
Τι συνέπειες έχει αυτό στην υγεία σας;
Σοβαρότατες. Να σκεφτείτε πως υπάρχουν και πολλά μικρά παιδιά. Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει από μόνη της αρκετές δυσκολίες, πόσο περισσότερο όταν δεν έχεις και τα κατάλληλα προϊόντα. Κακή διατροφή, με πολλές διατροφικές ελλείψεις και πολλές φορές μη σωστή τήρηση της διατροφής χωρίς γλουτένη. Με αποτέλεσμα πολλά προβλήματα υγείας τα οποία, σε τελική ανάλυση, θα επιβαρύνουν πολύ περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ποια λύση θα προτείνατε;
Κατ’ αρχάς η διαδικασία συνταγογράφησης πρέπει να απλουστευθεί. Δυστυχώς για εμάς, η πάθησή μας είναι ανίατη. Όταν υπάρχει διάγνωση, επιβεβαιωμένη με ενδοσκόπηση και βιοψία, γιατί πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι να ζητάμε να το επαναβεβαιώσει ο γιατρός; Δεύτερον, τα προϊόντα μας πρέπει να αποζημιώνονται στο 100% της τιμής τους. Ούτως ή άλλως υπάρχει το πλαφόν των 100 ευρώ για τους ενήλικες και των 150 ευρώ για τα παιδιά. Να μην μας περιορίζει να προμηθευόμαστε προϊόντα από συγκεκριμένες εταιρείες, που σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ υπερτιμολογούνε τα προϊόντα, όταν υπάρχουν εταιρείες στο ελεύθερο εμπόριο με πολύ χαμηλότερες τιμές. Ευχόμαστε και η δική τους πρόθεση και διάθεση να είναι προς όφελος των πασχόντων και να δοθεί σύντομα η καλύτερη λύση.