Έφοδος αστυνομίας στη γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για φοροδιαφυγή
Υπόνοιες για φοροδιαφυγή οδήγησαν σε έρευνες στα κεντρικά γραφεία της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB) και σε σπίτια στελεχών της. Αφορολόγητα έσοδα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν οι εισαγγελικές αρχές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, γύρω στους 200 αστυνομικούς συμμετείχαν το πρωί της Τετάρτης σε εφόδους στην έδρα της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB) στη Φρανκφούρτη και σε σπίτια έξι υψηλόβαθμων νυν και πρώην στελεχών της, ανάμεσα σε αυτούς και ο άλλοτε πρόεδρος της Ράινερ Γκρίντελ. Οι εισαγγελικές αρχές τους καταλογίζουν ότι διέπραξαν σοβαρό φορολογικό αδίκημα. Η υπόνοια αφορά κατακράτηση φόρων εισοδήματος εταιρειών και επιτηδεύματος σε «ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις». Έσοδα από περιμετρική διαφήμιση στα γήπεδα τα έτη 2014 και 2015 δηλώθηκαν «συνειδητά» ως έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων για να αποφευχθεί η φορολόγηση ενός ποσού 4,7 εκατ. ευρώ. Οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν στη βάση των μέχρι στιγμής ερευνών ότι στην DFB ήταν γνωστή η φοροδιαφυγή.
Δραστήρια συμμετοχή στην εμπορευματοποίηση;
Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2013 η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε μισθώσει τα δικαιώματα της περιμετρικής διαφήμισης στα γήπεδα για τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας στη Γερμανία για την περίοδο 2014-2018 στην ελβετική Infront. Η συμφωνία πρόβλεπε ότι η εταιρεία δεν θα νοίκιαζε το διαφημιστικό χώρο σε επιχειρήσεις που είναι ανταγωνιστές των βασικών δωρητών της Ομοσπονδίας. Η παρέμβαση της DFB στις επιλογές της Infront δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό το σημείο. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, παρ’ ότι είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα η DFB συμμετείχε «δραστήρια» στην επιλογή των πελατών που νοίκιασαν διαφημιστικούς χώρους. Συνεπώς, συμπεραίνει η εισαγγελία, η DFB είχε άμεση συμμετοχή στην εμπορευματοποίηση της διαφήμισης και θα έπρεπε να είχε πληρώσει φόρους εισοδήματος εταιρειών και επιτηδεύματος.
Αν δεν είχε συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία και είχε περιορισθεί στη μίσθωση του διαφημιστικού χώρου τότε η DFB, όπως κάθε αναγνωρισμένο σωματείο στη Γερμανία, θα είχε απλώς κάνει χρήση των περιουσιακών του στοιχείων, τα έσοδα δεν θα είχαν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και δεν θα έπρεπε να είχε πληρώσει φόρους.
Σε μια πρώτη του σύντομη τοποθέτηση ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Φριτς Κέλερ διαβεβαίωσε ότι η DFB θα συνεργαστεί πλήρως με τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.