fbpx

Εφορία: Χρέη βουνό για 4,3 εκατ. Έλληνες και στο βάθος η νέα αύξηση των επιτοκίων

0 143

Τα μνημόνια με τα οποία η ελληνική κοινωνία υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί επί σειρά ετών και η κρίση χρέους άφησε ανεπούλωτες πληγές σε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και ενώ το πολιτικός αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου αρχίζει και τελειώνει στην λέξη Ανάπτυξη, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία να χρωστούν στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ), στα funds και στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Από τη μια οι επικλήσεις στην περιβόητη ανάπτυξη και από την άλλη ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που βλέπει τα χρέη της μέρα με την μέρα να μεγεθύνονται. Τα επιτόκια αυξάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθιστώντας τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια θηλιά στο λαιμό όσων καλούνται να τα αποπληρώσουν με τις δόσεις να παίρνουν φωτιά και τους servicers να πιέζουν ασφυκτικά τους πολίτες.

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε μια χρονική στιγμή που τα λουκέτα πέφτουν βροχή στην αγορά λόγω αύξησης του κόστους της ενέργεια και της μείωσης του περιθωρίου του κέρδους με σημαντικές αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Στα χέρια των funds βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερα από 720.000 ακίνητα ένας τεράστιος αριθμός με το χαρτοφυλάκιο όλων αυτών των ακινήτων να αγγίζει τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ.  Ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που κάθε μέρα που περνάει γίνεται μεγαλύτερο όπως επεσήμανε εύστοχα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικης Voice.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι πρωτοβουλίες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και η στάση των Βρυξελλών είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα στην επίλυση του ζητήματος, μιας και οι τράπεζες, οι δανειστές και οι κυβερνώντες δεν επέδειξαν κανενός είδους γενναιότητα. Ημίμετρα και μπαλώματα και υπέρμετρες απαιτήσεις από τις εταιρείες ειδικού σκοπού και τις τράπεζες που προτείνουν στους δανειολήπτες μη βιώσιμες και ανέφικτες για το οικονομικό τους βαλάντιο λύσεις.

Το ιδιωτικό χρέος είναι εδώ και κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται δημιουργώντας μια νέα γενιά νεόπτωχων που το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς με τα 51 προϊόντα δεν μπορεί να… τους χρυσώσει το χάπι. Όσο και αν κανείς επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί η νέα αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια που έρχεται τις επόμενες μέρες θα υποχρεώσει χιλιάδες Έλληνες του μόχθου και την βιοπάλης να χάσουν ξανά τον ύπνο τους τους και πολλούς συνεπείς δανειολήπτες να βρεθούν ξαφνικά να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Όχι γιατί είναι κακοπληρωτές εκ φύσεως οι μπαταχτσήδες αλλά γιατί δεν έχουν αλλά οικονομικά περιθώρια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των funds, των τραπεζών και του δημοσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More