fbpx

ΕΚΤ- Ενρία: Οι τράπεζες υποτιμούν την πραγματικότητα της ύφεσης

0 128

Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη λάβει υπόψη τους την πραγματικότητα της οικονομικής ύφεσης, επομένως οι εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα πρέπει να τις αναγκάσουν να είναι πιο συντηρητικές στη διαχείριση του κεφαλαίου, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρια.

Η ευρωζώνη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει σε ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών. Την εικόνα επιδεινώνει η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ,στο πλαίσιο των προσπαθειών να χαλιναγωγηθεί ο προϋπολογισμός.

Ωστόσο, οι τράπεζες, που απολαμβάνουν μια ασυνήθιστη περίοδο υψηλών κερδών, έχουν δεχθεί έντονη κριτική ότι υποβαθμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο.

«Κάποιες τράπεζες φαίνεται ότι χρησιμοποιούν σχετικά ήπιες μακροοικονομικές παραδοχές στα δυσμενή σενάρια τους», δήλωσε ο Ένρια μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι επόπτες θα εξετάσουν προσεκτικά τον κεφαλαιακό σχεδιασμό και θα αμφισβητήσουν τις ενέργειες διαχείρισης για να εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο επίπεδο συντηρητισμού».

Κόκκινα δάνεια

Ο Ενρια είπε επίσης ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τομέα των καταναλωτικών δανείων και οι καθυστερήσεις, τόσο για νοικοκυριά όσο και για εταιρικούς πελάτες, ήδη αυξάνονται.

Και υποστήριξε ότι η ταχεία άνοδος των επιτοκίων -συναρτήσει κυρίως των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ – υπογραμμίζει τις ευπάθειες στις αγορές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων.

Τα πιστωτικά ανοίγματα των τραπεζών σε εταιρικούς δανειολήπτες με ένταση ενέργειας θα αποτελέσουν ιδιαίτερο τομέα εποπτικής προσοχής, ακόμη και αν μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο περιορισμένα σημάδια δυσφορίας.

«Η εστίαση στη διαχείριση κινδύνου αυτών των ανοιγμάτων δικαιολογείται ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης προσωρινής χαλάρωσης των απαιτήσεων περιθωρίου, επιτρέποντας τη χρήση μη εξασφαλισμένων τραπεζικών εγγυήσεων ως αποδεκτών εξασφαλίσεων για μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κεντρικού συμψηφισμού», είπε.

Αστάθεια αγοράς

Η αστάθεια της αγοράς ενέργειας έχει αυξήσει το οικονομικό άγχος για τους εμπόρους και τους παραγωγούς ενέργειας, επομένως οι ρυθμιστικές αρχές έχουν χαλαρώσει προσωρινά τις απαιτήσεις εξασφαλίσεων για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας συμπίεσης ρευστότητας στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο Ενρια είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει σύντομα τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τους δεσμούς μεταξύ των τραπεζών και του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού τομέα μετά από μια σειρά κρίσεων, όπως η κατάρρευση της Archegos Capital Management πέρυσι και οι εντάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου

«Σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε σύντομα δημόσια τα αποτελέσματα αυτών των αναθεωρήσεων και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More