Επένδυση στη «γοητεία» των ρομπότ!
Τα ανθρωποειδή ρομπότ αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα της προόδου σε τεχνολογίες αιχμής, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη. Μέσα από αυτό το “πρίσμα” η Κίνα επενδύει στη “γοητεία” τους. Μια “γοητεία” που προκύπτει από τον συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και υψηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών.
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οικιακή φροντίδα, επιχειρήσεις διάσωσης, άμυνα, στους τομείς που τα ρομπότ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να “αποκτήσουν” το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Προς το παρόν, η συγκεκριμένη τεχνολογία δείχνει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με αναξιόπιστες τεχνικές επιδόσεις και -κυρίως- πολύ υψηλά κόστης. Παρόλα αυτά, μεγάλες κινεζικές εταιρείες ρομποτικής και τεχνολογίας έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ. Ανάμεσα τους οι εταιρείες: Fourier Intelligence, Xiaomi και Xpeng. Η Fourier Intelligence ανακοίνωσε μάλιστα ότι το ρομπότ GR-1, έχει μπει σε μαζική παραγωγή!
H Fourier Intelligence παρουσίασε το GR-1 με μια εξαιρετικά βιονική διαμόρφωση ανθρωπόμορφου κορμού, έλεγχο της κίνησης και των λειτουργιών της κίνησης, όπως είναι για παράδειγμα το γρήγορο περπάτημα, η ευέλικτη αποφυγή εμποδίων, η σταθερή ανηφόρα και κατηφόρα και η αντοχή σε παρεμβολές κρούσης. Σε συνδυασμό με τη γνωστική νοημοσύνη, μπορεί να ολοκληρώσει δράσεις σε συνεργασία με ανθρώπους, ενώ έχει μεγάλες δυνατότητες σε πολλά σενάρια εφαρμογής, όπως βιομηχανία, αποκατάσταση, σπίτι, επιστημονική έρευνα κ.λπ.
Η Κίνα έχει εγκαταστήσει από χρόνια πλήθος βιομηχανικών και άλλων ρομπότ. Μόνο την περίοδο 2016 – 2021, με αναλογία 156 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, η Κίνα έχει αυξήσει κατά 18% το σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης και έχει το μεγαλύτερο απόθεμα ρομπότ σε όλο τον κόσμο!
Μέχρι το 2027, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα, φιλοδοξούν να έχουν ενσωματώσει σε βάθος τα ανθρωποειδή ρομπότ στην πραγματική οικονομία. Μόνο για το επόμενο έτος, το 2025 οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι:
- Επίτευξη καινοτομίας σε βασικές τεχνολογίες.
- Εξασφάλιση ασφαλούς και αποτελεσματικής παροχής βασικών εξαρτημάτων (π.χ. αισθητήρες, ενεργοποιητές κ.ά.).
- Παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ σε υψηλό επίπεδο.
- Ανάπτυξη δύο ή τριών εταιρειών με παγκόσμια επιρροή.
Η “αγκαλιά” με την οποία η Κίνα έχει περιβάλει τις “ανθρωποειδείς” τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την υποστήριξή της χώρας στην τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα προσφέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αναζητά η Κίνα, ενισχύοντας παράλληλα την ανάδειξη της χώρας ως κόμβου παραγωγής ρομπότ για όλον τον κόσμο.
Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ που έλαβε χώρα στο Πεκίνο παρουσιάστηκαν ανθρωποειδή ρομπότ, που μιμούνται τέλεια τις ανθρώπινες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις. Έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να συνομιλούν αβίαστα, αλλά διαθέτουν επίσης και άψογες υφές δέρματος, μέχρι και αρθρώσεις που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν με απλό και ομαλό τρόπο σύνθετες κινήσεις!