Επιχειρήσεις – γαλέρες με βούλα Κωστή Χατζηδάκη
Νομοθετείται η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα
– Καταργείται το οκτάωρο, το οποίο μετατρέπεται σε δεκάωρο ή και δωδεκάωρο άνευ υπερωριών
– Απώλεια του δικαιώματος επιστροφής του εργαζομένου στη δουλειά του σε περίπτωση που η απόλυσή του θα κριθεί άκυρη από το δικαστήριο και δραστικός περιορισμός των αποζημιώσεών του
– Περισσότερη η υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση
– Περιορισμοί στα δικαιώματα των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να συμμετέχουν μαζικά σε απεργιακές κινητοποιήσεις
– Καταργείται η αργία της Κυριακής σε πολλούς κλάδους επιχειρήσεων
Σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και σε κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων που ίσχυαν για δεκαετίες στη χώρα μας, διασφαλίζοντας νομικά τους εργαζομένους από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών τους, προχωρεί η κυβέρνηση μέσω toy νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που ανακοινώθηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
To νομοσχέδιο νομιμοποιεί κάθε εργοδοτική απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων στην οκτάωρη καθημερινή απασχόληση, καθώς επιτρέπει ουσιαστικά στον εργοδότη να εξαναγκάζει τους υπαλλήλους του να εργάζονται ακόμη και 10 ή και 12 ώρες την ημέρα χωρίς να έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές λόγω υπερωριακής απασχόλησης (λόγω απασχόλησης πέραν του οκταώρου), με … θεωρητικό “αντάλλαγμα” τον υπολογισμό του – πέραν του οκταώρου – χρονικού διαστήματος που εργάστηκαν ως επιπλέον χρόνου ανάπαυσης μέσα στην εβδομάδα, με την μορφή αργίας ή ρεπό.
Γενικά, προβλέπεται η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, δηλαδή εργασία τεσσάρων ημερών με δεκάωρα αντί πέντε ημερών με οκτάωρα. Στην πράξη βεβαίως, τα δεκάωρα και τα δωδεκάωρα άνευ κανονικών ή υπερωριακών αμοιβών θα είναι ο … κανόνας στην ημερήσια απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς επιπτώσεις για τους εργοδότες οι οποίοι αποκτούν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια αυθαιρεσίας.
Ουσιαστικά, το οκτάωρο καταργείται για όλους τους εργαζομένους, παρά τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1158. Ιδιαίτερα οξύ θα είναι το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι σε μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 10 άτομα, καθώς στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει επιχειρησιακό συνδικαλιστικό σωματείο.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις που γίνονται στο οκτάωρο με το νομοσχέδιο, ανέγνωσε απόσπασμα της κοινοτική οδηγίας στο οποίο αναφέρεται πως «τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, η οποία είναι τουλάχιστον οκτώ έτη, και οι φροντιστές, δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας. Η διάρκεια αυτών των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μπορεί να υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς».
Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία που ανέγνωσε ο υπουργός αφορά στην ρύθμιση των ωραρίων μόνο των γονέων και φροντιστών και όχι όλους τους εργαζόμενους, Εν τέλει ο υπουργός παραδέχτηκε ότι με το νομοσχέδιο η ευελιξία του ωραρίου που θα φέρει κατάργηση του 8ώρου θα αφορά στην Ελλάδα όλους τους εργαζόμενους.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός:
- Καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζομένου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη η απόλυσή του. Οι δε αποζημιώσεις που δικαιούται ο εργαζόμενος περιορίζονται σημαντικά. Συγκεκριμένα, δίδεται το δικαίωμα στον εργοδότη να αποφασίσει να μην επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο σε περίπτωση που η απόλυση κριθεί από το δικαστήριο άκυρη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση το δικαστήριο μπορεί απλώς να επιδικάσει επιπλέον αποζημίωση 3 – 24 μηνιάτικων. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο εργαζόμενος δικαιούται και επαναπρόσληψη και καταβολή όλων των αποδοχών που έχασε λόγω της άκυρης απόλυσης, για όλο το διάστημα που ήταν αδίκως απολυμένος, και μάλιστα με τόκους. Συνήθως δε επειδή αυτές οι δικαστικές διενέξεις κρατούν πολλά χρόνια τα ποσά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι εργοδότες βάσει των δικαστικών αποφάσεων είναι πολύ μεγάλα, καθώς αφορούν σε μηνιαίους μισθούς πολλών ετών.
- Περιορίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίζουν τα σωματεία τους, καθώς προβλέπεται ότι σε περίπτωση απεργίας θα πρέπει να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό υποχρεωτικής παροχής υπηρεσίας της τάξεως του 33% επί της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας. Δηλαδή κατά τη διάρκεια απεργίας θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι παρέχεται τουλάχιστον το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας. Το καθεστώς αυτό προβλέπεται να ισχύσει σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, στους κλάδους υγείας, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, διύλισης πετρελαίου, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, αποκομιδή απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια, πολιτικής αεροπορίας, μισθοδοσίας στο δημόσιο (συντάξεις).
- Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.
- Αυξάνονται οι συνολικές ετήσιες ώρες υπερωριών, από τις 96 στις 150 για τις επιχειρήσεις του κλάδου της βιομηχανίας και από 120 σε 150 για τους υπόλοιπους κλάδους.
- Περιορίζεται ακόμη περισσότερο ο θεσμός της Κυριακάτικης αργίας. Επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές οι εξής κλάδοι: Κούριερ, δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, λοτζίστικς, κέντρα κοινών υπηρεσιών, επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, επιχειρήσεις μεταλλίων και σκυροδέματος καθώς και data centers. Μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας, θα επιτρέπονται επίσης τις Κυριακές εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, εξωσχολικές δράσεις ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων και προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.
- Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή και θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).Η επιλογή διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Το έργο της θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων καθώς και η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών. Θα πραγματοποιεί ελέγχους σε όλο το 24ωρο. Θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία και μητρώα. Ο ετήσιος στόχος ελέγχων θα τίθεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
- Καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταδιακή, θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, ΟTΕ που ήδη κατά κάποιον τρόπο το εφαρμόζουν). Η χρηματοδότησή του έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η έγκρισή του. Θα υπάρχει πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δεν δηλώνεται αλλά και κλείσιμο της επιχείρησης για 15 μέρες, εάν υπάρχει κατ’ επανάληψη παράβαση.