fbpx

Γ. Μουζάλας στην «F&M Voice»: Αν δεν είναι ανίκανοι, τότε είναι επικίνδυνοι!

0

Σκοπιμότητα από την πλευρά της Ν.Δ., βλέπει ο Γιάννης Μουζάλας, πίσω από τα επεισόδια και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του βοεριοανατολικού Αιγαίου. Ειδικά στη Μόρια της Λέσβου η κατάσταση χαρακτηρίζεται, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice», ο κ. Μουζάλας υπογραμμίζει ότι η Ν.Δ. είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξαθλίωση που έχει προκαλέσει στους 20.000 πρόσφυγες που έχουν στοιβαχτεί στη Μόρια. «Είναι σαν να βάζεις τον πληθυσμό της Σπάρτης, να ζήσει σε 10-15 στρέμματα», λέει χαρακτηριστικά!

Όμως, ο κ. Μουζάλας δεν πιστεύει ότι αυτή η αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, από την κυβέρνηση, είναι τυχαία. Πιστεύει ότι επαναλαμβάνεται κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε, πάλι η κυβέρνηση της Ν.Δ., επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, όταν «άφηναν τους πρόσφυγες στους δρόμους και τις πλατείες, να κοιμούνται και να κάνουν την ανάγκη τους. Μετά, ξεκίνησε το πογκρόμ της Χρυσής Αυγής…».

Ο υπουργός που έζησε από «πρώτο χέρι» την προσφυγική κρίση του 2015, τονίζει ότι πρέπει η κυβέρνηση να μην καλλιεργεί το μίσος και τον ρατσισμό, αλλά την αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες. «Διαφορετικά, θα συμβούν πράγματα που θα μας κάνουν όλους να ντρεπόμαστε για πάρα πολλά χρόνια…» τονίζει με νόημα.

Ο κ. Μουζάλας θεωρεί ότι όλες οι ιδέες της Ν.Δ. για το Προσφυγικό είναι ανεφάρμοστες και έχουν ως στόχο μόνο να χαϊδέψουν το ακροδεξιό ακροατήριο. Ειδικά για τη δημιουργία πλωτού φράγματος, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης επισημαίνει ότι, στο απίθανο ενδεχόμενο που γίνει πράξη αυτή η ιδέα, θα δώσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να μπορεί να παραβιάζει η τουρκική ακτοφυλακή να ελληνικά χωρικά ύδατα! «Τι θα γίνει αν τους δουν τους πρόσφυγες να πνίγονται; Θα έρθουν να τους σώσουν, ακόμη και από την τουρκική ακτοφυλακή».

Διαπιστώσαμε, το τελευταίο 48άωρο εντάσεις, επεισόδια και συγκρούσεις στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ειδικά στη Μόρια της Λέσβου. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Πού οδηγείται η κατάσταση;

Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Εγώ, ήδη, όταν παραδώσαμε την κυβέρνηση στη Ν.Δ. και η Μόρια δεν είχε ξεπεράσει τις 5.500 ανθρώπους, έλεγα ότι ακροβατούμε στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό που πρέπει να δει κανείς είναι ότι, μέσα από τους χειρισμούς της Ν.Δ., η κατάσταση στη Μόρια οδηγήθηκε σε πλήρη εξαθλίωση, έχοντας 20.000 κατοίκους. Φανταστείτε μία πόλη σαν το Κιλκίς, σαν τη Σπάρτη, μέσα σε 10-15 στρέμματα… Σε καλύβες, μέσα σε σκουπίδια. Αυτά όλα είναι ή ανικανότητα ή σκοπιμότητα από την πλευρά της Ν.Δ.!

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει σκοπιμότητα;

Ναι, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει σκοπιμότητα. Είναι πιθανόν μέσα από αυτή τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού ζητήματος, να προσπαθούν να οδηγήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε εκρήξεις. Να δημιουργήσουν κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες οδηγούν σε αυτοματισμούς και σε έξαρση του ρατσισμού και στον ελληνικό πληθυσμό.

Αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε όταν, επί Σαμαρά, αφήνανε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να γυρνάνε μέσα στους δρόμους, να κοιμούνται στις πλατείες, να κάνουνε τις ανάγκες τους μέσα στους δρόμους και τις πλατείες. Έτσι, οδηγήθηκε ο κόσμος μέσα από την ταλαιπωρία του σε κοινωνικούς αυτοματισμούς και τότε ο Σαμαράς έδωσε το σύνθημα «να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας»… και ξεκίνησε το άγριο πογκρόμ της Χρυσής Αυγής.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι ή είναι εντελώς ανίκανοι ή επιδιώκουν κάτι αντίστοιχο. Μόνο που, αυτή τη φορά, η κλίμακα θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα είναι πολύ τραγικότερα τα φαινόμενα.

Μιλάμε για μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν έρθει μέσα από τους πολέμους, δεν είναι φοιτητές οι οποίοι μέσα από τη διαδήλωση τους διαλύεις σχετικά εύκολα. Είναι άνθρωποι μέσα από τον πόλεμο, ταλαιπωρημένοι. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που πρέπει να θυμάται ο κόσμος είναι ότι σε αυτήν την κατάσταση μας οδήγησε η πολιτική της Ν.Δ.

Ζήσατε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση, το φθινόπωρο του 2015. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να διαχειριστεί σήμερα την κατάσταση η κυβέρνηση; Τι θα κάνατε εάν ήσασταν εσείς σήμερα σε αυτή τη θέση;

Θα κάναμε ότι κάναμε περίπου και το προηγούμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα παράδειγμα που καλώ το λαό μας να το θυμηθεί: Ότι οφείλεις να διαχειριστείς το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, δίνοντας όσα δικαιώματα μπορείς και ότι αυτό εξασφαλίζει και τα δικαιώματα των Ελλήνων. Εμείς διαχειριστήκαμε φτιάχνοντας καμπ, βγάζοντάς τους από τους δρόμους, από τις σκηνές, από την ταλαιπωρία. Μειώσαμε την ταλαιπωρία των Ελλήνων. Οι Έλληνες εξέφρασαν αλληλεγγύη, η αλληλεγγύη βοήθησε στη διαχείριση.

Αντίθετα, τώρα θέλουν να εκφραστεί μίσος και ρατσισμός, το μίσος και ο ρατσισμός θα οδηγήσει σε πράγματα που δεν βοηθάνε στη διαχείριση και θα μας κάνουν να ντρεπόμαστε για πάρα πολλά χρόνια…

Ποια είναι η γνώμη σας για τη δημιουργία πλωτού φράγματος; Στην Ευρώπη λένε ότι η Ελλάδα γυρίζει στον Μεσαίωνα…

Έχουν ζηλέψει τη δόξα του Ορμπάν, αλλά το κάνουν με τρόπους ακόμη πιο επικίνδυνους, που μπορεί να είναι αστείοι, είναι όμως και τραγικοί. Γελάνε όλοι με το φράγμα, έχουμε γεμίσει με γελοιογραφίες, θα πιάνουμε τσιπούρες, μπαρμπούνια, μαρίδα, θα πηγαίνουν οι γλάροι… Υπάρχει και το τραγικό και το επικίνδυνο του θέματος. Όλα τα μέτρα που προτείνουν, τα προτείνουν για να τα ακούν τα ακροδεξιά ακροατήρια και να ησυχάζουν. Είναι ανεφάρμοστο. Παρ’ όλ’ αυτά ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζεται. Το φράγμα θα οδηγήσει σε δύο πράγματα: Ή σε νεκρούς ανθρώπους ή σε καταπάτηση των χωρικών μας υδάτων από την τουρκική ακτοφυλακή για να κάνει διάσωση. Αυτός είναι ο κύριος τρόπος που η Τουρκία προσπαθεί να παραβιάσει τα εθνικά μας σύνορα στο Αιγαίο!

Δηλαδή, θα δώσουμε στους Τούρκους μία «χρυσή» ευκαιρία…

Βεβαίως. Ας φανταστούμε μία βάρκα να έρχεται και να σταματάει πάνω στο φράγμα. Τι θα κάνει το λιμενικό μας; Θα τους βλέπει να πεθαίνουν κάτω από τον ήλιο, μέσα στο φράγμα; Αν βουλιάξει η βάρκα και πιαστούν από το φράγμα, τι θα κάνουμε, θα περιμένουμε να πεθάνουν; Δύο λύσεις έχουμε: Η μία λύση είναι να πάει το λιμενικό μας και να τους μεταφέρει στη στεριά, να τους βγάλει ζωντανούς. Η άλλη λύση είναι να τους αφήσουμε να πεθάνουν πάνω στο φράγμα. Δεν θα γίνει, όμως, ούτε αυτό, διότι τότε θα έρθει η τουρκική ακτοφυλακή, θα παραβιάσει τα εθνικά μας ύδατα, θα τους σώσει και θα τους βγάλει στις ελληνικές ακτές, δηλαδή πλήρης παραβίαση! Είναι επικίνδυνοι, πέρα από ανόητοι…

Το 2015, εκτός όλων των άλλων, διαχειριστήκατε και τις τοπικές κοινωνίες. Διαχειριστήκατε και τους δημάρχους. Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και σε αυτό το πεδίο, καθώς φαίνεται ότι, οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν θέλουν να μεταφερθούν εκεί οι μετανάστες. Πώς το πετύχατε τότε;

Η Ν.Δ. πληρώνει το ότι επί 3,5 χρόνια τα στελέχη της, βουλευτές, υπουργοί, ενστάλλαξαν ρατσιστικό μίσος. Οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι προσωπικά, αλλά όλη η υπόλοιπη Ν.Δ., ένα μεγάλο της κομμάτι λειτούργησε έτσι. Αυτό πληρώνουν τώρα.

 Οφείλω να πω ότι, το 2015, το 2016, το 2017 και το μισό 2018, όσο ήμουν υπουργός και ο κ. Βίτσας μετά, συνεργάστηκα με τους δημάρχους. Στην τεράστια πλειονότητά τους ήταν δεξιοί δήμαρχοι. Με εξαίρεση τρεις που δημιούργησαν δυσκολίες, τις οποίες όμως τις διαχειριστήκαμε, συνεργάστηκα άψογα και οφείλω να πω ότι αυτοί, οι δεξιοί δήμαρχοι, τότε πρόσφεραν μέσα από τη συνεργασία τους, μεγάλη υπηρεσία στον ελληνικό λαό.

Δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, τα λύναμε. Αλλά, εμείς δεν λέγαμε ψέματα στους ανθρώπους. Η Ν.Δ. λέει ψέματα. Για παράδειγμα, όταν βγαίνει το Υπουργικό Συμβούλιο και λέει ότι είναι μετανάστες όλοι, αυτό δεν ισχύει. Στην πλειονότητά τους έχουν προσφυγικό προφίλ. Έτσι, όμως, προσπαθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει μία απέχθεια στον λαό. Άρα, ένας δήμαρχος πιο εύκολα θα πει «δεν θέλω μετανάστες». Άρα, η Ν.Δ. πληρώνει αυτό το οποίο έκανε. Βεβαίως, οφείλει κανείς εδώ να δει το εξής: Ο ελληνικός λαός είναι ταλαιπωρημένος από τη μετανάστευση και από το Προσφυγικό. Και οφείλει κανείς να σκύψει πάνω στην ταλαιπωρία του. Αλλά, πρέπει να του πει την αλήθεια. Πρέπει να του πει ότι αν δεν κάνουμε διαχείριση του προβλήματος, θα πνιγούμε. Αυτό το οποίο θέλει η Ν.Δ.

Αναφορικά με τις κλειστές δομές φύλαξης, σας έχω ακούσει να λέτε ότι είναι ανεφάρμοστες. Εξηγείστε μας τον λόγο…

Είναι δύο ευρεσιτεχνίες της Ν.Δ., οι οποίες έχουν ακραία δεξιό χαρακτήρα, τύπου Ορμπάν, ρατσιστικό χαρακτήρα, χαρακτήρα βαρβαρότητας γιατί παραβιάζουν τα δικαιώματα. Πουθενά στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Ουγγαρία του Ορμπάν, δεν γίνονται.

Ακούστε να δείτε κάτι: 7.000 άνθρωποι στη φυλακή και να ζητούν άσυλο. Πέρα από το ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την προσφυγική και γι’ αυτό τον λόγο δεν τα πληρώνει η Ευρώπη, φανταστείτε το Ξυλόκαστρο τον χειμώνα, με γύρω-γύρω κάγκελα. Κάθε τέτοια δομή θέλει 1.350 αστυνομικούς για να τη φυλάνε! Αυτά, δεν γίνονται. Θα πρέπει να βάλετε μία υποσημείωση: Την πρώτη φορά που μας δείξανε το γραφείο αυτών των δομών, τη δείξανε σε ξερονήσια. Είναι πιθανό, λοιπόν, να δημιουργηθούν καινούργιες Μακρόνησοι. Να είναι μέσα στη λογική τους. Ευτυχώς, ούτε αυτό γίνεται!

Πώς θα αντιδράσει και πώς θα αντιπαρατεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλο αυτό; Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει επανειλημμένα στη Βουλή ότι δεν θα κάνει τη βλακώδη και επικίνδυνη αντιπολίτευση που έκανε η Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση και το προσφυγικό πρόβλημα είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και οι επιστροφές και η τακτοποίηση αυτών οι οποίοι θα πάρουν άσυλο.

Εμείς, σε αυτά τα τρία ζητήματα, είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε «πλάτη» αρκεί να γίνονται με βάση το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε συνάντηση με το κ. Μηταράκη όπου θα του δηλώσουμε αυτό το πράγμα. Θα αντισταθούμε, όμως, στη βαρβαρότητα, που πάνε κάποιοι να επιβάλλουν.

Πώς σχολιάζετε τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο πρόβλημα; Πώς μπορούμε να τους αφυπνίσουμε, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε τη στήριξή τους όσο γίνεται περισσότερο, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα και εμείς την κατάσταση;

Οι Ευρωπαίοι, σε αυτή τη φάση, επιδεικνύουν μία άθλια συμπεριφορά απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο λαός μας και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Πρακτικά, δεν εκφράζουν καμία αλληλεγγύη, με την έννοια ότι πρέπει να πάρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Εδώ, οφείλω να σας πω ότι, η Ν.Δ. στην Ευρώπη ακολουθεί την ίδια πολιτική με εμάς. Επομένως, δεν θα είχα να την κατηγορήσω για κάτι. Δηλαδή, ποια είναι τα αιτήματά μας προς την Ευρώπη; Η έκφραση αλληλεγγύης δεν σημαίνει ότι εσύ κρατάς πρόσφυγες και μετανάστες και εγώ σου στέλνω κουβέρτες. Σημαίνει ότι μοιραζόμαστε το πρόβλημα. Και η αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι νομική έννοια, δεν είναι ηθική.

Το δεύτερο είναι το άσυλο να γίνει ευρωπαϊκό. Δηλαδή, να υπάρξει ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου και να είναι ίδιο το άσυλο για όλες τις χώρες, ώστε να μπορεί να αποδοθεί σε όλες τις χώρες.

Το τρίτο είναι να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε πάρα πολύ να κάνει επιστροφές, οι δυσκολίες όμως είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εάν δεν υπάρξει ευθύνη της Ευρώπης και αυτή η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει. Προφανώς, δεν θα ευθύνεται αυτή για αυτό.

Υπάρχει ένα όπλο στα χέρια της Ν.Δ., που εμείς δεν το είχαμε. Το κυρίαρχο κόμμα που μπλοκάρει αυτές τις προτάσεις είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της Ν.Δ. στην Ευρώπη. Θα περίμενε κανείς ότι θα είχε παραπάνω δυνατότητες να επηρεάσει η Ν.Δ. και θα το θεωρούσα και ευτυχές αυτό το πράγμα, αλλά δεν συμβαίνει…

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 296 της «F&M Voice» (06.02.2020)

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra