fbpx

Ερντογάν εκτός ορίων: Το μόνο που μένει είναι να «βαρέσει»

0 127

Με την κηροζίνη των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών να μολύνει ακόμα τον αέρα στο Βόρειο Αιγαίο και τη Θράκη, με ένα ακόμα γεωτρύπανο να προστίθεται στον στόλο των προκλήσεων, με τους χιλιάδες ταλαίπωρους να εργαλειοποιούνται ακόμα μια φορά και να γίνονται «βόμβες» στον Έβρο και στο αρχιπέλαγος, με τα «σκυλιά» του να αλυχτούν σε βάρος μιας ευρωπαϊκής χώρας ειρωνευόμενα το μέγεθος ή την οικονομία της, ο Ερντογάν τραβάει ακόμα περισσότερο το σκοινί της παράνοιας, αποφασίζοντας να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Εκτός ορίων ο Τούρκος Πρόεδρος, και με το βλέμμα και στα εσωτερικά του, «απασφάλισε» στο υπουργικό συμβούλιο του και ξεχνώντας κάθε διπλωματική γλώσσα επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στους κοινούς συμμάχους, τους οποίους θεωρεί ότι χειραγωγεί ο Έλληνας πρωθυπουργός σε βάρος της Τουρκία. «Αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας.

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» είπε εξοργισμένος ο Ερντογάν για να καταλήξει «Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης».

Είχε προηγηθεί η… ανύψωση του φρονήματος στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου «Χιζίρ Ρέις» εκεί όπου ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2027, η Άγκυρα θα διαθέτει έξι νέα υποβρύχια, τα οποία «θα αυξήσουν την υπάρχουσα ισχύ μας και θα κάνουν το Ναυτικό μας πιο αποτρεπτικό, για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας». Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα μικρασιατικά παράλια και στα βορειοανατολικά σύνορα μας, με τις ελληνικές αρχές να διαπιστώνουν νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς Άγκυρας.

Εκνευρισμός λόγω Ουάσιγκτον και… αντιπολίτευσης

Αναλυτές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η νέα κλιμάκωση της έντασης από πλευράς των γειτόνων προέρχεται ως επακόλουθο του πρόσφατου ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αλλά και της υποδοχής που έτυχε κυρίως στην αμερικανική Γερουσία και των θερμών λόγων από την πρόεδρο της Ν. Πελόζι. Τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης -αποφεύγοντας να αναφέρει τη λέξη Τουρκία- για τις προκλήσεις των γειτόνων σε αμερικανικό έδαφος εκνεύρισαν την τουρκική ηγεσία και έρχονται σε μια περίοδο που η Άγκυρα θεωρεί πως μπορεί να το «παίξει» παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και λόγω του Ουκρανικού.

Ωστόσο υπάρχει και η εκτίμηση πως ο Ερντογάν ανεβάζει το θερμόμετρο βλέποντας και μέσα στη χώρα του, καθώς δέχεται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση τόσο για την οικονομία όσο και για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, παραμονές των εκλογών και με την πίεση να μεγαλώνει στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου.

Και τα… έξαλλα του Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά έρχονται την ώρα που «κάνει παιχνίδι» με το ΝΑΤΟ και τη διεύρυνση του αλλά και χωρίς να «σπάει» δεσμούς με τη Μόσχα, με το ερώτημα που κυριαρχεί να είναι «μέχρι που θα το φτάσει».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More