Φοιτητική στέγη: Ο κόμπος έφτασε στο χτένι
Ημέρα πανελλαδικής δράσης για τη φοιτητική στέγη σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν:
- Άμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.
- Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.
- Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.
- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτίριων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
- Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
- Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι “κόφτες”.
Σε αναλυτικό ρεπορτάζ μας στην έντυπη One Voice της Κυριακής, αναφερθήκαμε με στοιχεία στο πόσο δύσκολη είναι η εύρεση οικονομικής φοιτητικής κατοικίας, όχι μόνο στην Αττική αλλά και στις άλλες φοιτητουπόλεις της χώρας μας, καθώς οι φοιτητικές εστίες -όπου υπάρχουν- καλύπτουν ελάχιστους φοιτητές, ενώ στις τουριστικές περιοχές τα σπίτια είναι δυσεύρετα και πανάκριβα.
Τα ενοίκια έχουν «πάρει φωτιά» και οι ενδιαφερόμενοι γονείς καλούνται να πληρώσουν, για μικρά φοιτητικά σπίτια των 30 τ.μ., σημαντικά χρηματικά ποσά που ξεπερνούν, σε κάποιες περιπτώσεις, και τα 500 ευρώ. Στα έξοδα του φοιτητή, βεβαίως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τόσο τα έξοδα διαβίωσης μακριά από την οικογενειακή στέγη όσο και το στήσιμο του φοιτητικού νοικοκυριού.
300 έως 1.000 ευρώ τα ενοίκια
Όσο πλησιάζει η αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τα ενοίκια «χτυπούν κόκκινο» στα νεόδμητα και επιπλωμένα διαμερίσματα, που φτάνουν στα απαγορευτικά επίπεδα των 1.000 ευρώ το μήνα, μαζί με τους λογαριασμούς για ρεύμα, νερό, ιντερνετ και κοινόχρηστα.
Στα μεσιτικά γραφεία τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα και αναζητούνται οικονομικότερα διαμερίσματα με ενοίκιο γύρω στα 300 ευρώ το μήνα, τα οποία όμως βρίσκονται πιο μακριά από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι παλιά, ισόγεια και αρκετά χωρίς θέρμανση.
Στην One Voice μίλησε η εκτιμήτρια ακινήτων-κτηματομεσίτρια της εταιρίας New Life real estate, Άννα Μωκάκου, η οποία κατέθεσε τη δική της, εξειδικευμένη άποψη για το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης.
«Οι τιμές της φοιτητικής κατοικίας, την τελευταία πενταετία, σημειώνουν αλματώδη αύξηση καθώς είναι μία ακόμη διάσταση του στεγαστικού ζητήματος που ταλανίζει τη χώρα. Συναντάται επίσης συχνά το φαινόμενο, τα παιδιά να μην ακολουθούν τα όνειρά τους και να επιλέγουν σχολές οι οποίες είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους», σημειώνει η κυρία Μωκάκου, η οποία θεωρεί πως «το πρόβλημα της φοιτητικής κατοικίας θα ενταθεί με την ίδρυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».
«Είμαστε σε αδιέξοδο»
Δύσκολη είναι η εύρεση προσιτών ακινήτων προς μίσθωση στα νησιά, όπως Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα, όπου μεγάλο μέρος ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, προκειμένου τους υπόλοιπους μήνες να αναζητηθούν παραπάνω χρήματα μέσω του Airbnb (πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης).
Ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τις δυσκολίες: «Οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα ενοίκια για σπίτια-“τρύπες” και ερείπια, στις τουριστικές περιοχές».
Οι φοιτητές τονίζουν επίσης ότι «οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ενώ σε 17 φοιτητουπόλεις και σε 6 πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες! Είμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις σπουδές μας!».
1.000 ευρώ τα μηνιαία έξοδα του φοιτητή
Δύσκολη είναι, για τη μέση ελληνική οικογένεια, η «εξίσωση» της συντήρησης του σπιτιού του φοιτητή που σπουδάζει μακριά από τα πάτρια εδάφη. Εάν μόνο για το ενοίκιο του σπιτιού η οικογένειά του πληρώνει κατά μέσο όρο 400 ευρώ τον μήνα, μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα του για φαγητό, μετακινήσεις και προσωπικά έξοδα, δαπανά ποσά που μπορεί να φτάνουν και τα 900 με 1.000 ευρώ. Ένας μέσος μισθός, δηλαδή, είναι τα έξοδα του φοιτητή!
Οι φοιτητές που διαμένουν σε άλλη πόλη από την πόλη μόνιμης κατοικίας τους μπορούν να διεκδικήσουν φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, έως και 2.500 ευρώ το χρόνο. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας https://stegastiko.minedu.gov.gr/ όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να πληρούνται μία σειρά από οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Πόσο «πάει το μαλλί» σε κάθε πόλη
Μέσω ιστοσελίδων που παρουσιάζουν φοιτητικά σπίτια προς ενοικίαση, όπως xe.gr και spitogatos.gr, αναζητήσαμε το μέσο κόστος σε κάποιες από τις φοιτητουπόλεις της χώρας μας.
Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Ένα συνεχιζόμενο ράλι τιμών στα ενοίκια παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα. Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους έως και 50 τ.μ. ξεκινά από 400 ευρώ τον μήνα στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ενώ σε Πειραιά, κέντρο Αθήνας και Αιγάλεω διατίθενται διαμερίσματα κι από 300 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με αναρτημένες αγγελίες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να βρει κατοικία από 300 ευρώ και, μάλιστα, με κάποιες από αυτές να είναι και ανακαινισμένες.
Πάτρα: Αυξητικές τάσεις επικρατούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ωστόσο το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών είναι χαμηλότερο από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Ψηλά Αλώνια, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250 ευρώ τον μήνα, ενώ ανεβαίνει ακόμα και στα 600 ευρώ για μεγαλύτερες, πιο καινούργιες και επιπλωμένες κατοικίες.
Βόλος, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Καλαμάτα: Από 250 ευρώ ξεκινά το κόστος των μικρών διαμερισμάτων έως 30 τ.μ. σε Βόλο, Κομοτηνή και Ιωάννινα. Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να βρει στις ίδιες περιοχές διαμερίσματα έως 50 τ.μ. στα 550 ευρώ. Λίγο πιο ακριβά είναι τα ενοίκια στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 30 τ.μ. ξεκινά από 300 ευρώ ενώ για κατοικία 50 τ.μ. φτάνει και τα 650 ευρώ.
Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα: Στα Χανιά, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τ.μ. αγγίζει τα 650 ευρώ τον μήνα, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην Κέρκυρα.
Τι να προσέξουν γονείς και φοιτητές
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μέσω της ιστοσελίδας της, παρέχει μερικές βασικές συμβουλές προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους:
- Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
- Να υπογράψετε συμβόλαιο αφού το μελετήσετε και να μην αρκεστείτε σε κάποια προφορική συμφωνία.