fbpx

Γ. Κύρτσος: Καταγγέλει τις “ανελεύθερες πρακτικές” Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ

0

Η επιστολή του Γιώργου Κύρτσου στον στον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ αν και μακροσκελής συνοψίζει τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στα μέτωπα της οικονομίας και του σκανδάλου Novartis, αλλά και στον αυταρχισμό με τον οποίο λειτουργεί η ηγεσία της ΝΔ σε ότι έχει να κάνει με την ελεύθερη έκφραση των στελεχών της.

Με “φιλελεύθερους χαιρετισμούς” προς τον κ. Βέμπερ ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής όσον αφορά την οικονομική πολιτική αναφέρει “Κατά την άποψή μου, ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει μια διευθυντική εικόνα χωρίς να έχει κατάλληλη οικονομική πολιτική για να ανακόψει την διολίσθηση της Ελλάδας προς μια νέα οικονομική κρίση. Η δημόσια κριτική μου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπούσε στην έναρξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης και στην αναζήτηση της κατάλληλης πολιτικής”.

Για το σκάνδαλο Novartis και τη διαγραφή του τονίζει ‘Με εξέπληξε που επέλεξε το πεδίο μάχης της Novartis στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις αυταρχικές του πρακτικές. Με κατηγόρησε ότι υποβάθμισα την εικόνα της Ελλάδας και της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το είδος κατηγορίας χρησιμοποιείται συνήθως από μετασοβιετικά αυταρχικά καθεστώτα. Κατά την άποψή τους, όποιος έχει διαφορετική γνώμη μπορεί να είναι εχθρός του κράτους ή του έθνους” και επισημαίνει “Κατά την άποψή μου, η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και ενδεχομένως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι αποτέλεσμα των ανελεύθερων πρακτικών του κ. Μητσοτάκη”.

Και υπογραμμίζει “…ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που ακολουθεί ανελεύθερες πρακτικές και εγώ είμαι ο ευρωβουλευτής που τους αντιλέγω ανοιχτά, ακολουθώντας τη φιλελεύθερη γραμμή που οδήγησε στη διαγραφή του Όρμπαν και της Φιντές από το ΕΛΚ. Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ), ο κ. Μητσοτάκης αντί να λάβει υπόψη του την κριτική και να διορθώσει τις πολιτικές του με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποφάσισε να απαλλαγεί από τον αγγελιοφόρο…”

Αναλυτικά η ενδιαφέρουσα επιστολή του Γ. Κύρτσου προς τον Μ. Βέμπερ έχει ως εξής:

“Αγαπητέ κύριε Weber,

Διαμαρτύρομαι έντονα για το παρακάτω tweet σας:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γιώργο Κύρτσο. Τους θεωρούμε απαράδεκτους. Μετά από αυτά τα γεγονότα θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία κατά του ευρωβουλευτή Κύρτσου».

Παίρνετε θέση σε μια διαμάχη που έχω με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη χωρίς να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει και χωρίς να έχετε την ευαισθησία να ρωτήσετε την άποψή μου πριν εξαπολύσετε προσωπική επίθεση εναντίον μου. Η σχεδόν οκταετής παρουσία μου στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να σας έκανε πιο προσεκτικούς και υπεύθυνους.

Διαγραφή από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τη διαγραφή μου από τη ΝΔ (Νέα Δημοκρατία) την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022. Αυτό ήταν το τέλος μιας πολιτικής σχέσης που είχε τα πάνω και τα κάτω της.

Ήμουν, μαζί με τη Μαρία Σπυράκη, η μοναδική ευρωβουλευτής ή βουλευτής που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη και υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος.

Μετά την εκλογή του στην ηγεσία, έπαιξα σημαντικό ρόλο στην αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εκλογική νίκη του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 η συνολική μου κρίση για το έργο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ήταν θετική. Έκανα μάλιστα ενθουσιώδη σχόλια σχετικά με την ικανότητα του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει επαρκώς τον πληθυσμό από την πανδημία κατά την κρίσιμη περίοδο (Μάρτιος 2020 – Σεπτέμβριος 2020).

Τον Σεπτέμβριο του 2020 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Κατέκρινα την κυβέρνηση για την κακή κατάσταση του συγκοινωνιακού συστήματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19 μέσω της συμφόρησης των επιβατών.

Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του Πρωθυπουργού που μου ζήτησε να αποφύγω αυτού του είδους την κριτική γιατί υποτίθεται ότι βοηθούσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ). Τους είπα ότι ήταν καθήκον μου να προσπαθήσω να βελτιώσω την καθημερινότητα των πολιτών και να προστατέψω τη δημόσια υγεία στο απαιτητικό περιβάλλον του COVID-19.

Τον Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός των θανάτων λόγω της πανδημίας άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα. Μέχρι τότε ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έπαιρνε καθόλου τα απαραίτητα μέτρα και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων δεν ήταν αποτελεσματική.

Άρχισα να ζητάω την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής που θα προστατεύει τον πληθυσμό από μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε στις προτάσεις μου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε τον Απρίλιο του 2021 και μου είπε ότι κινδύνευα με αποβολή από τη ΝΔ αν συνεχίσω να ασκώ κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειριζόταν την κρίση της πανδημίας. Του είπα ότι ένιωθα ότι ήταν καθήκον μου να αγωνιστώ για μια πιο αποτελεσματική πολιτική ενάντια στην πανδημία και ότι ήταν ελεύθερος να αναλάβει την ευθύνη της διαγραφής μου από το κόμμα.

Εκείνη την εποχή, πίστευα ότι η σχετική αδράνεια της κυβέρνησης θα οδηγούσε τελικά την Ελλάδα σε μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό ακριβώς συνέβη.

Η πανδημία έχει ήδη κοστίσει στην Ελλάδα σχεδόν 26.000 θανάτους. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός για μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Οι ετήσιες γεννήσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί στις 85.000 λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται με ρυθμό 50.000 – 60.000 ετησίως.

Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι σταθερά μία από τις 3-4 χώρες των 27 της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Χάνουμε 70-100 ζωές την ημέρα με πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να επιτρέψει επαγγελματικούς αγώνες ποδοσφαίρου με θεατές στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων και τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων στο 100% της χωρητικότητας.

Είναι προφανές ότι έχουμε αντίθετες απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν θα αλλάξω τις δικές μου.

Προς μια νέα ελληνική κρίση;

Καθώς περνούσε ο καιρός, κατέστη σαφές για μένα ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά άλλα θέματα, όπως η διαχείριση της οικονομίας και η αντιμετώπιση της νέας ενεργειακής κρίσης.

Συνοπτικά, η Ελλάδα απέκτησε –λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης– μια ακρωτηριαστική εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και έχει μια από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας στην ΕΕ των 27, παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της έχει μειωθεί. σχεδόν στα 2/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επιπλέον, αν συγκρίνετε βασικά στατιστικά στοιχεία με το 2008 –το έτος πριν από την έκρηξη της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη– καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα μιας νέας ελληνικής κρίσης είναι μάλλον υψηλή.

Το 2008 το δημόσιο χρέος ήταν 125% του ΑΕΠ. Τώρα έχει φτάσει στο 200% του ΑΕΠ.

Το 2008 το δημόσιο έλλειμμα ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ. Τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 το δημόσιο έλλειμμα ήταν στο 9%-10% του ΑΕΠ.

Το 2008 η Ελλάδα είχε τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, 15% του ΑΕΠ. Μετά από μια περίοδο πολύ χαμηλών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα αυξήθηκε σε περισσότερο από 6% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της τουριστικής κρίσης COVID-19.

Το 2021, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν στο 60% του επιπέδου ρεκόρ του 2019. Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2020 λόγω της υψηλής τιμής της εισαγόμενης βενζίνης και φυσικού αερίου και της χρόνιας έλλειψης ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

Αφιέρωσα την πρώτη μου 5ετή θητεία στην Επιτροπή ECON για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και δεν θα ήθελα να αφιερώσω το δεύτερο εξάμηνο της δεύτερης 5ετούς θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της επόμενης ελληνικής κρίσης που θα μεταδοθεί στην ευρωζώνη.

Όπως θα περίμενε κανείς, παρενέβη στη δημόσια συζήτηση για την οικονομία ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να βελτιώσει την πολιτική και τις επιδόσεις του γιατί η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη και μπορεί να γίνει κρίσιμη.

Η πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου και το spread δείχνει ότι οι αγορές έχουν ξεκινήσει επαναξιολόγηση της κατάστασης και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την άποψή μου, ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει μια διευθυντική εικόνα χωρίς να έχει κατάλληλη οικονομική πολιτική για να ανακόψει την διολίσθηση της Ελλάδας προς μια νέα οικονομική κρίση.

Η δημόσια κριτική μου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπούσε στην έναρξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης και στην αναζήτηση της κατάλληλης πολιτικής.

Το σκάνδαλο Novartis

Τους τελευταίους μήνες, το σκάνδαλο Novartis, που δηλητηρίασε την ελληνική πολιτική ζωή την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε θεαματική επιστροφή.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κινήσει διαδικασίες κατά της Novartis, της ελβετικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας και να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις αθέμιτες πρακτικές της, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Η Novartis έχει ήδη καταβάλει τεράστια πρόστιμα –περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια– στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τις αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ο ελληνικός λαός αναμένει ότι η ελβετική πολυεθνική θα αναγκαστεί, μέσω δικαστικής διαδικασίας, να επιστρέψει μέρος των χρημάτων που υπερχρέωσε το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ένας από τους λόγους της χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ο πολλαπλασιασμός του κόστους των φαρμακευτικών προϊόντων που κάλυπτε το Ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι. Η Novartis ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δημιούργησε το πολιτικό περιβάλλον για τη δίωξη δύο ερευνητών και ενός ανώτατου δικαστή που έκανε έρευνα και αξιολόγησε έγγραφα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή στο σκάνδαλο 10 πολιτικών και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έντονο το στοιχείο της πολιτικής σκοπιμότητας από την πλευρά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη δίωξη των 10 και τους υποστήριξα σθεναρά. Μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία, οι 9 στους 10 κατηγορούμενους αθωώθηκαν πλήρως. Τώρα το εκκρεμές της ελληνικής πολιτικής κινείται αντίστροφα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολιτική πίεση υπέρ της δίωξης των 2 δημοσιογράφων με στενούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ανώτερο δικαστή (ήδη έχει κληθεί να μιλήσει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής, ήμουν διευθυντής της ταμπλόιντ εφημερίδας της Νέας Δημοκρατίας. Αργότερα, έγινα ιδιοκτήτης και εκδότης του City Press και του Free Sunday, σημαντικών τίτλων στην κατηγορία του ελεύθερου τύπου. Δεν νομίζω ότι η δίωξη των δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης έχει καμία σχέση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Θεωρώ επίσης απαράδεκτη τη δίωξη ενός ανώτερου δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους δύο δημοσιογράφους «συμμορία». Έφερα έντονες αντιρρήσεις για τον χαρακτηρισμό που είναι εντελώς έξω από το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσον αφορά το κράτος δικαίου. Ο πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε να επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των δύο δημοσιογράφων.

Ο Όρμπαν μιλάει για ανελεύθερη δημοκρατία και χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους. Ο κ. Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται ως υπέρμαχος της φιλελεύθερης δημοκρατίας αλλά χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους για να επικρατήσει.

Ανακοίνωσε τη διαγραφή μου από το κόμμα μέσω του νεοδιορισθέντος γενικού γραμματέα χωρίς να παραπέμψει το θέμα σε πειθαρχική επιτροπή και χωρίς να μου προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιάσω την υπόθεσή μου.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε προσωπικά για την επικείμενη αποπομπή μου τον Απρίλιο του 2021. Με εξέπληξε που επέλεξε το πεδίο μάχης της Novartis στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις αυταρχικές του πρακτικές.

Με κατηγόρησε ότι υποβάθμισα την εικόνα της Ελλάδας και της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το είδος κατηγορίας χρησιμοποιείται συνήθως από μετασοβιετικά αυταρχικά καθεστώτα. Κατά την άποψή τους, όποιος έχει διαφορετική γνώμη μπορεί να είναι εχθρός του κράτους ή του έθνους.

Κατά την άποψή μου, η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και ενδεχομένως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι αποτέλεσμα των ανελεύθερων πρακτικών του κ. Μητσοτάκη.

Το προηγούμενο του Ζαγοράκη

Δεν είμαι ο πρώτος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που αποβλήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Πριν από δύο χρόνια, ο ευρωβουλευτής Ζαγοράκης εκδιώχθηκε όταν κατηγόρησε δημόσια τον πρωθυπουργό ότι προωθεί τα συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματιών που έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες που ανταγωνίζονται τον ΠΑΟΚ, την ομάδα που υποστηρίζει ο κ. Ζαγοράκης. Ήταν αστέρας ποδοσφαιριστής, αρχηγός της ελληνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 και επίσης πρόεδρος του ΠΑΟΚ.

Η κατηγορία του κ. Ζαγοράκη στον κ. Μητσοτάκη ήταν εξευτελιστική, σε σχέση με την πολιτική μου κριτική, γιατί υπονοούσε τη συνεργασία του βουλευτή με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εναντίον τρίτου.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ο κ. Ζαγοράκης έγινε δεκτός ξανά στην ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να ανακαλέσει τις κατηγορίες του κατά του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ήταν τόσο ευχαριστημένος με τον ευρωβουλευτή που έδιωξε από το κόμμα που προώθησε ακόμη και τον διορισμό του ως Προέδρου της ΕΠΣ!

Η περίπτωση του ευρωβουλευτή Ζαγοράκη αποδεικνύει ότι η Ομάδα του ΕΛΚ συνυπάρχει με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκδιώχθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να γίνει και στη δική μου περίπτωση. Η παρουσία μου στο ΕΛΚ θα πρέπει να κριθεί με βάση την πεντακάθαρη βουλευτική μου πορεία από το 2014. Όχι με βάση την κριτική μου στις πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που ακολουθεί ανελεύθερες πρακτικές και εγώ είμαι ο ευρωβουλευτής που τους αντιλέγω ανοιχτά, ακολουθώντας τη φιλελεύθερη γραμμή που οδήγησε στη διαγραφή του Όρμπαν και της Φιντές από το ΕΛΚ. Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ), ο κ. Μητσοτάκης αντί να λάβει υπόψη του την κριτική και να διορθώσει τις πολιτικές του με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποφάσισε να απαλλαγεί από τον αγγελιοφόρο…

Φιλελεύθερους χαιρετισμούς,

Δρ Γεώργιος Κύρτσος
ευρωβουλευτής”

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra