Goldman Sachs: “Bullish” για τις ελληνικές μετοχές
Ανάμεσα στα top picks της Goldman Sachs βρίσκεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την τράπεζα να επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά είναι από τις λίγες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών που προβλέπεται να σημειώσει ράλι μεγαλύτερο του 10% σε διάστημα 12μήνου.
Ταυτόχρονα, η Goldman Sachs θεωρεί στην πρόσφατη έκθεσή της πως ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 1.200 μονάδες. Ενόψει του καλοκαιριού μάλιστα, χαρακτηρίζει την Ελλάδα την αγαπημένη της αγορά στην Ευρώπη, στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών συνολικά.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, με αφορμή το ξεκίνημα του Μάϊου, έναν μήνα που θεωρείται ευρέως ο πιο αδύναμος από εποχική σκοπιά (μέση απόδοση Μαΐου -0,95%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο που δίνει παραδοσιακά τον καλύτερο μηνιαίος μέσος όρος στο +2,63%), δίνει τις νέες τις προβλέψεις για τις αναδυόμενές αγορές, κρατώντας μία περισσότερο αμυντική στάση γενικότερα δεδομένης της έλλειψης δυνατότητας βραχυπρόθεσμης υπεραπόδοσης. Όπως τονίζει, βλέπει μερικές επιλεγμένες αγορές οι οποίες αναμένεται να δείξουν ανθεκτικότητα, μεταξύ των οποίων και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η περιοχή των αναδυόμενων αγορών εκτός Κίνας, προσφέρει παρόμοιες αποδόσεις έναντι των διεθνών δεικτών, όπως σημειώνει. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Goldman, αναμένεται μια ήπια προσγείωση στην οικονομία των ΗΠΑ (αν και με ασθενέστερο διαδοχικό ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, στο 0,6% για το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2023), με μια μέτρια αποδυνάμωση του δολαρίου κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα φαίνεται υποστηρικτικό για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, όπως τονίζει, αν υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι οι οποίοι είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να οδηγούν την Goldman να είναι σχετικά επιφυλακτική και να μην συστήνει overweight θέσεις αυτήν τη στιγμή. Το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ παρουσιάζει τον πιο πιθανό καταλύτη (που πιστεύει ότι θα πρέπει να ερμηνευθεί ως πιθανό σοκ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ σε αντίθεση με έναν σημαντικό κίνδυνο default).
Οι πιο πρόσφατοι στόχοι της Goldman για τις αναδυόμενες αγορές μετοχών περιγράφονται παρακάτω, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να προβλέπεται να παρέχουν πολύ ισχυρότερη απόδοση από άλλες περιοχές (ιδίως η Βόρεια Ασία αναμένεται να έχει καλή απόδοση σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Goldman για την παγκόσμια οικονομία). Ειδικότερα, προβλέπει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ασία (+22%, με μεγάλη συγκέντρωση στον MSCI Κίνας), με χαμηλότερες αποδόσεις στην Λατινική Αμερική (+9%) και την Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Αφρική (+7%). Το μήνυμα που υπονοείται από αυτές τις προβλέψεις για τις αποδόσεις δεν είναι αισιόδοξο, όπως σημειώνει πάντως η Goldman, με τα risk free επιτόκια να ανέρχονται στο 5% στις ΗΠΑ. Συνεπώς, η πλειονότητα των στόχων που δίνει για τις αγορές δεν αντιπροσωπεύει σημαντική δυνατότητα υπεραπόδοσης για να υποστηρίξει την ανάληψη αυξημένου ρίσκου αυτήν τη στιγμή.
Σε κάθε περιφέρεια, η αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων θα προέλθει από την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή EPS.
Εκτός Ασίας, υπάρχουν μόνο τρεις αγορές, όπως τονίζει, στις οποίες προβλέπει αποδόσεις 10% και άνω, οι οποίες είναι η Ελλάδα, το Κατάρ και η Τουρκία, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό stories αποτίμησης και πετρελαίου (με τις αποδόσεις των τουρκικών μετοχών να αναμένεται να μειωθούν από μια αποδυνάμωση του νομίσματος). Όπως προσθέτει,, προχωρώντας προς το καλοκαίρι, προτιμά την αγορά της Βραζιλίας έναντι της αγοράς του Μεξικού, τις αγορές της Νότια και Νοτιοανατολικής Ασίας και τη Μέση Ανατολή και Αφρική έναντι των περιοχών εκτός Ασίας γενικά, και την Ελλάδα από το σύνολο των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη.
Ειδικά για την ελληνική αγορά, η Goldman Sachs επισημαίνει πως οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζονται αρκετά φθηνές, ιδιαίτερα σε σχέση με τα τοπικά επιτόκια. Όπως φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα, υπήρξε μια αρκετά συνεπής, γραμμική, σχέση μεταξύ της αποτίμησης των ελληνικών μετοχών και των τοπικών επιτοκίων – η Goldman χρησιμοποιεί αποτιμήσεις σε όρους P/E αντί για P/B όπως κάνει για τις περισσότερες μετοχές των αναδυόμενων αγορών δεδομένης της εξαιρετικά ασταθούς φύσης της ελληνικής αγοράς μετοχών την τελευταία δεκαετία – όπου η αποτίμηση είναι πιο σταθερή με βάση τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες.
Σε βραχυπρόθεσμες χρονικές περιόδους, οι ελληνικές μετοχές (σε σχέση με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών) διαπραγματεύονται αρκετά “στενά” έναντι των μετοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα και με το παρακάτω γράφημα, τονίζει η G.S, ο MSCI Greece υπεραπέδωσε σε σχέση με τον δείκτη των Ευρωπαϊκών Τραπεζών – καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια πρόσφατων τραπεζικών πιέσεων που ξέσπασαν με αφορμή τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Σε σχέση με άλλες μετοχές των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) προβλέπει υψηλότερες αποδόσεις στον MSCI Greece στο μέλλον (+ 9% έναντι CEEMEA +7% σε όρους τοπικού νομίσματος, και 15% έναντι 11% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ).