fbpx

HSBC – JP Morgan: Δεν αποφεύγονται οι short θέσεις στο Ευρώ

0 92

Short θέσεις στο ευρώ από HSBC και JP Morgan, οι οποίες προβλέπουν πως ενδεχόμενη ανοδική κίνηση συνιστά ευκαιρία για κτίσιμο bearish “στοιχημάτων”, δεδομένων των πολλών και σημαντικών προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η οικονομία της ευρωζώνης, με τους φόβους για ύφεση να χτυπούν ήδη την πόρτα της περιοχής.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα δοκιμάσει εκ νέου τα πρόσφατα χαμηλά κάτω από την απόλυτη ισοτιμία τις επόμενες εβδομάδες, αντανακλώντας την άποψη της HSBC για ένα γενικά ισχυρότερο δολάριο, καθώς και για αντίρροπους ανέμους, ειδικά για το ευρώ. Η αγορά έχει ήδη αφομοιώσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και παρουσίασαν το νέο τους εργαλείο για την πρόληψη του κατακερματισμού.

Πέρα από την ανατιμολόγηση των προσδοκιών για τα επιτόκια, η συνεδρίαση του Ιουλίου υποδηλώνει ότι ο αναμενόμενος ρυθμός σύσφιγξης έχει επιταχυνθεί, ωστόσο δεν είναι σαφές ότι αυτό θα είναι αρκετό για να συνεχίσει να υποστηρίζει το ευρώ, όπως εκτιμά η βρετανική τράπεζα.

Σε τελική ανάλυση, μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια δεν αποτελεί σημαντικό βήμα, δεδομένου του ρυθμού που ακολουθούν άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως σημειώνει η HSBC.

Επιπλέον, η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει άλλες 200 μ.β σύσφιγξης πριν από το τέλος του έτους, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπεραστεί μετά και το αρχικό βήμα των 50 μ.β. Επίσης, ο μηχανισμός μετάδοσης μεταξύ επιτοκίων και αγοράς συναλλάγματος γίνεται πιο διφορούμενος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομική δραστηριότητα.

Όλα αυτά δημιουργούν μια ασάφεια για ένα νόμισμα όπως το ευρώ που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει κάπως τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά και να υποκύψει στους φόβους για ύφεση.

“Αυτές οι οικονομικές προκλήσεις στηρίζουν την bearish άποψή μας για το ευρώ τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα. Πλέον εκτιμούμε πως η ισοτιμία του με το δολάριο θα υποχωρήσει στο 0,95 τα επόμενα τρίμηνα”, όπως σημειώνει η HSBC.

Πιο άμεσα, εκτιμά ότι μετά και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η όποια ανοδική κίνηση στην ισοτιμία παρέχει ένα ελκυστικό επίπεδο για το κρίσιμο short θέσεων στο κοινό νόμισμα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού, κάτι που αναγκάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βαδίζουν προσεκτικά σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου που ανακοινώνοντας αύριο Παρασκευή θα είναι, κατά τη βρετανική τράπεζα, το κλειδί για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν έντονη συμπίεση των πραγματικών τους εισοδημάτων, όπως αντικατοπτρίζεται στις χαμηλές μετρήσεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι κίνδυνοι είναι έντονοι και ο κυριότερος είναι ο κίνδυνος για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους επόμενους μήνες, με μεγάλα ερωτήματα να υπάρχουν ακόμη σχετικά με την εφαρμογή δελτίου ενέργειας στην Ε.Ε.

Οι οικονομολόγοι της HSBC εκτιμούν ότι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ή μηδενικών ροών φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 2,5%, κυρίως το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δεδομένου ότι η ισοτιμία καθορίζεται περισσότερο από την ανάπτυξη της οικονομίας παρά τα επιτόκια, αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το ευρώ.

Ένας άλλος βασικός κίνδυνος είναι ο κατακερματισμός. Η ΕΚΤ φαίνεται να έχει δώσει αρκετές λεπτομέρειες για το εργαλείο κατά του κατακερματισμού για να ηρεμήσει προς το παρόν την αγορά και ελπίζει ότι η απλή απειλή της ύπαρξης και μόνο του εργαλείου θα διασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει ακόμη και να εξετάσουν τον κατακερματισμό είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για το ευρώ, όπως σημειώνει η HSBC. Έτσι εκτιμά πως το ευρώ έχει πολλά περιθώρια για περαιτέρω αποδυνάμωση προτού βρεθεί σε υποτιμημένο έδαφος.

Short στο ευρώ, long στο δολάριο
Short θέσεις στο ευρώ συστήνει και η JP Morgan καθώς εκτιμά πως η ισοτιμία του με το δολάριο θα βρεθεί στο 0,95 έως τον Σεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, το ευρώ θα σημειώσει βουτιά στο 0,90 δολ.

Έτσι, διατηρεί long θέσεις στο αμερικάνικο δολάριο και τα treaded που προτείνει είναι short στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και ευρώ/ελβετικού φράγκου και long στο δολάριο έναντι όλων των νομισμάτων του G10.

Κατά την JP Morgan, η επιθετική στάση της ΕΚΤ και η ύπαρξη του νέου εργαλείου TPI δεν μειώνουν το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης που παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα, τη στιγμή που και οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία αυξάνουν τους κινδύνους για το ευρώ.

Ο αντίκτυπος των περιορισμένων ροών του φυσικού αερίου, όπως τονίζει, φάνηκε ήδη στους δείκτες PMI που υποχώρησαν σε επίπεδα κάτω των 50 μονάδων για πρώτη φορά σε 18 μήνες, αυξάνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες ύφεσης και στην περιοχή. Και η εμπροσθοβαρή σύσφιγξη της ΕΚΤ δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τον μεγάλο κίνδυνο για το ευρώ, που είναι το ζήτημα του εφοδιασμού στην ενέργεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More