Η γήρανση της γερμανικής οικονομίας ανησυχεί τους Γερμανούς οικονομικούς συμβούλους
Η γήρανση του πληθυσμού της Γερμανίας και οι παρωχημένεες οικονομικές δομές θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική της ανάπτυξη, προειδοποίησαν την Τετάρτη οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι της χώρας, τονίζοντας ότι πρέπει επίσης να προσελκύσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ταλαιπωρημένη από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τα υψηλά επιτόκια για τη γερμανική βιομηχανία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί σημαντικά φέτος.
Η οικονομία της Γερμανίας, ωστόσο, πιθανότατα να επηρεαστεί περαιτέρω, προειδοποίησε το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης, στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
«Τα μεσοπρόθεσμα εμπόδια στην ανάπτυξη είναι πολύ πιο σημαντικά από την τρέχουσα οικονομική αποδυνάμωση», δήλωσε την Τετάρτη η Veronika Grimm, ένα από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου.
Τροχοπέδη για την ανάπτυξη αποτελεί η γενική έλλειψη οικονομικού δυναμισμού και η επενδυτική δυσφορία, σύμφωνα με την έκθεση. Επισημαίνεται ακόμη η γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, το ξεπερασμένο βιομηχανικό κεφαλαιακό απόθεμα και η απουσία νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων ως ζητήματα που οφείλουν να αντιμετωπιστούν.
Ενώ η γερμανική νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Aleph Alpha έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο συγκεντρώνοντας 500 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια, τέτοιες επιτυχημένες περιπτώσεις καινοτομίας και επενδύσεων αποτελούν την εξαίρεση στην Γερμανία, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.
Απαιτείται ένωση κεφαλαιαγορών της ΕΕ
Ερωτηθείσα από το Euractiv, η Ulrike Malmendier, ένα άλλο μέλος του Συμβουλίου, αναγνώρισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διοχετεύουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία, αλλά υποστήριξε πως η ενθάρρυνση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν το 90% των επενδύσεων.
«Αναρωτιόμασταν γιατί (…) αυτές οι λίγες επιτυχημένες, νέες εταιρείες που πραγματικά δημιουργούν ανάπτυξη φεύγουν από τη Γερμανία – [η απάντηση είναι] επειδή δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση», δήλωσε η Malmendier.
Το Συμβούλιο επεσήμανε έτσι την ανάγκη να απελευθερωθεί το δυναμικό των διευρωπαϊκών επενδύσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να επενδύουν κυρίως στις χώρες τους. Οι δείκτες της ΕΚΤ δείχνουν επίσης ότι η ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών δεν έχει επανέλθει στα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα.
Η Γερμανία θα πρέπει «να προωθήσει επιτέλους την επείγουσα εναρμόνιση των κανονισμών για τις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη», προέτρεψε η Malmendier.
Η κεφαλαιακή χρηματοδότηση έχει αποδειχθεί έως τώρα γενικά ένα ζήτημα μικρής σημασίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η μόνη ευαισθητοποίηση για το θέμα ήταν να περάσει μια δέσμη μέτρων για την ενθάρρυνση των εγχώριων επενδύσεων κεφαλαίου, που ονομάστηκε «Νόμος για τη χρηματοδότηση του μέλλοντος».
Ωστόσο, η νομοθεσία αποτελεί κυρίως ένα αγαπημένο σχέδιο του μικρότερου μέλους του συνασπισμού, του φιλοεπιχειρηματικού FDP (Renew), με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD/S&D) να προτιμά να αναδείξει τις επενδύσεις της κυβέρνησής του κατά την παρουσίαση της έκθεσης την Τετάρτη.
Πέρα από το θέμα της πρόσβασης σε κεφάλαια, το Συμβούλιο επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών σχεδιασμού και τόνισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η μετανάστευση και οι τεχνολογίες στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού.