Η Moody’s λέει όσα δεν λένε οι άλλοι για τις τράπεζες
Το ηχηρό «όχι» της Μοody’s στη επενδυτική βαθμίδα αποτέλεσε ισχυρό σοκ για την ελληνική κυβέρνηση, όμως αν κάποιος… σκαλίσει λίγο παραπάνω στα όσα καταγράφονται στην έκθεση του διεθνούς οίκου θα διαπιστώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους λόγους αυτής της εξέλιξης.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις, οι αλήθειες όμως είναι πικρές. Και εν ολίγοις πληρώνει την πεισματική άρνησή της να βάλει τάξη σε θέματα που αφορούν τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες –και οι ιδιοκτήτες τους, φυσικά- αποτελούν τους «χρυσούς χορηγούς» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Ευτυχώς, πάντως, που υπάρχει και η Moody’s και μαθαίνουμε αυτό που ξέρουμε για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά κανένας δεν τολμά να το πει δημοσίως.
Ότι, αποτελούν γίγαντες με πήλινα πόδια.
Σύμφωνα με την Moody’s, για να έρθει η επενδυτική βαθμίδα, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, μειώνοντας τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας και φέρνοντας τους δείκτες ποιότητας και κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων πιο κοντά στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Τι λέει, δηλαδή, με απλά λόγια o διεθνής οίκος;
Αυτό που εμείς ως One Voice το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, αλλά οι πάντες κάνουν ότι δεν βλέπουν, δεν ακούν και, φυσικά, δεν μιλούν.
Η Moody’s, με απλά λόγια, δεν θέλει να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό η κερδοφορία των τραπεζών από τα υψηλά επιτόκια. Διότι, αργά ή γρήγορα -μέσα στο έτος, είπε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας- τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πέσουν και τότε η κερδοφορία των τραπεζών θα μειωθεί.
Θα μειωθεί μόνο; Ή θα υπάρξουν ακόμη χειρότερες εξελίξεις; Μήπως αυτές φοβάται (βλέπει) ο διεθνής οίκος και δεν δίνει την επενδυτική βαθμίδα;
Εξ ου και ο χαρακτηρισμός «γίγαντες με πήλινα πόδια» για τις τράπεζες.
Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε και φούσκες. Που κάποια στιγμή θα σκάσουν και μάλιστα με κρότο.
Τέλος πάντων.
Θα αναρωτηθεί -και δικαίως- κάποιος, «αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές, θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα Α+ από την Moody’s;».
Η απάντηση είναι όχι. Διότι και πάλι ο διεθνής οίκος είναι ξεκάθαρος:
«Η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως στη Δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημόσια διοίκηση -και όχι μόνο στα δημοσιονομικά- προκειμένου να λάβει το Α+», αναφέρει.
Όποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς, μάλλον ονειρεύεται ξεσκέπαστος…