Η Ψηφιακή Μέριμνα… μεριμνά για να ανανεώσεις τον εξοπλισμό σου
Για τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, το να έχουν ένα laptop, desktop PC ή ένα tablet πλέον δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως ο υπολογιστής έχει πάψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να αποτελεί “πολυτέλεια”. Έχουν περάσει οι εποχές που, ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούσες να πας με χειρόγραφες εργασίες και να μη σε κοιτάξουν περίεργα. Τώρα όμως, με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την πανδημία και τα lock-downs, η ύπαρξη υπολογιστή είναι, απλά, απαραίτητη. Η εκπαίδευση έχει δώσει τη θέση της στην τηλεκπαίδευση, οι σχολικές τάξεις έχουν αντικατασταθεί από βιντεοκλήσεις, ενώ τα βιβλία πλέον έρχονται σε μορφή… PDF!
Ευτυχώς, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το πρόβλημα και δημιούργησε το πρόγραμμα της “Ψηφιακής Μέριμνας”, το οποίο φροντίζει για τη συνέχιση της ελεύθερης πρόσβασης στη δωρεάν παιδεία για όλους.Για το πρόγραμμα συνεργάστηκαν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έτσι ώστε να δώσουν μια οικονομική ενίσχυση σε περίπου 325.000 οικογένειες και περίπου 560.000 νέους, ώστε να προμηθευτεί νέο εξοπλισμό, laptop, desktop ή tablet – η επιλογή επαφίεται στην προτίμηση του καθενός.
Για να δεις αν δικαιούσαι κι εσύ την επιδότηση – η οποία έρχεται υπό τη μορφή ενός voucher – μπορείς να μπεις στη σελίδα της MediaMarkt, να διαβάσεις λεπτομέρειες και να εγγραφείς.
Τώρα, αν σκέφτεσαι ήδη για το αν όντως χρειάζεσαι νέο εξοπλισμό, εσύ ή το παιδί σου, προφανώς δε μπορούμε να δώσουμε γενική απάντηση, μιας και δεν ξέρουμε τι εξοπλισμό έχεις. Μπορούμε, όμως, να σου πούμε πως, αν έχεις υπολογιστή, desktop ή laptop, ηλικίας άνω της πενταετίας ή tablet άνω της τριετίας, τότε το πιθανότερο είναι πως, ναι, χρειάζεσαι νέο εξοπλισμό.
Το “γιατί” είναι απλό: γιατί δεν θέλεις, εσύ ή το παιδί σου, να χρησιμοποιείς ένα μηχάνημα το οποίο να κολλάει κάθε τρεις και λίγο, να καθυστερεί να ανοίξει ένα πρόγραμμα ή να μην έχει την απαραίτητη ισχύ ώστε να προβάλλει το βίντεο του μαθήματος. Μπορεί κάποιος υπολογιστής να είναι υπέρ-αρκετός για να “χαζεύεις” στο internet, όταν, όμως, μιλάμε για μάθημα, το όποιο μηχάνημα οφείλει να λειτουργεί απροβλημάτιστα και γρήγορα και να μην αποσπά την προσοχή του μαθητή από την εργασία του ή το μάθημά του. Γιατί να “καταδικάσεις” έναν μαθητή να “παλεύει” με ένα παρωχημένο μηχάνημα, να πρέπει να υφίσταται κολλήματα, αποσυνδέσεις, αργοπορία;
Μπες κι εσύ, λοιπόν, στην Ψηφιακή Μέριμνα και αξιοποίησε την επιδότηση του κράτους, έτσι ώστε να μπορείς κι εσύ να απολαμβάνειςάνετη και απροβλημάτιστη την εκπαιδευτική διαδικασία. Τώρα, το μόνο που έχεις να σκεφτείς είναι αν θα προτιμήσεις laptop, desktop ή tablet.
Μπορούμε να σου δώσουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, για να έχεις μια ιδέα. Λοιπόν, το desktop PC είναι το απόλυτο μηχάνημα “παραγωγικότητας” και αυτό δεν αλλάζει. Αν έχεις το χώρο, το desktop έχει κατά κανόνα μεγαλύτερη ισχύ, έχει πολύ περισσότερο χώρο για πιο αποδοτική ψύξη, έχει πολύ μεγαλύτερη οθόνη.
Το laptop, από την άλλη, έχει το πλεονέκτημα της φορητότητας. Ειδικά αν πρέπει να το μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο, το laptop είναι αυτό που θέλεις. Θα έχει σχεδόν την ίδια ισχύ με ένα desktop(σχεδόν), αλλά σε μικρότερο χώρο και με μικρότερη οθόνη. Και θα ζεσταίνεται κάπως περισσότερο, μιας και ο διαθέσιμος χώρος για ψύκτρες και ανεμιστήρες είναι περιορισμένος.
Τέλος, το tablet μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά δεν θα φτάσει σε ικανότητες και επιδόσεις έναν κανονικό υπολογιστή. Κατά κανόνα η οθόνη του θα είναι σαφώς μικρότερη, ομοίως και η επεξεργαστική του ισχύς. Κερδίζει στο απόλυτο, όμως, στη φορητότητα. Και αν μιλάμε για τα iPads της Apple, τότε… αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια μέχρι και το… τετράδιο.
Η απόφαση είναι δική σου!