fbpx

ΗΠΑ: Απειλούν με στρατιωτική επέμβαση αν η Κίνα εγκαταστήσει βάσεις στα Νησιά Σολομώντα

0 151

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά των Νήσων Σολομώντα εάν επιτρέψουν στην Κίνα να εγκαταστήσει εκεί στρατιωτική βάση, με τον ισχυρισμό ότι η συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών παρουσιάζει «δυνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια» για τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο πρεσβευτής Daniel Kritenbrink, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ασίας και Ειρηνικού, ήταν μέρος αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ στη χώρα του Ειρηνικού την περασμένη εβδομάδα.

Είπε ότι η ομάδα των ΗΠΑ, στην οποία περιλαμβανόταν επίσης ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις υποθέσεις Ινδο-Ειρηνικού, Kurt Campbell, είχε μια «εποικοδομητική και ειλικρινή» συνάντηση 90 λεπτών με τον πρωθυπουργό Manasseh Sogavare, στην οποία η ομάδα των ΗΠΑ εξήγησε τις ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας με την Κίνα.

«Θέλαμε να περιγράψουμε για τους φίλους μας στους Σολομώντες Νήσους ποιες είναι οι ανησυχίες μας», είπε ο Kritenbrink. «Ο πρωθυπουργός Sogavare ανέφερε ότι κατά την άποψη των Νήσων Σολομώντος, η συμφωνία που έχουν συνάψει έχει αποκλειστικά εσωτερικές επιπτώσεις. Αλλά έχουμε καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην περιφερειακή ασφάλεια όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά για τους συμμάχους και τους εταίρους σε όλη την περιοχή».

Την Τρίτη, ο Kritenbrink επανέλαβε την προθυμία των ΗΠΑ να δράσουν στην περιοχή εάν δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση από την Κίνα.

«Φυσικά, σεβόμαστε την κυριαρχία των Νήσων Σολομώντα, αλλά θέλαμε επίσης να τους ενημερώσουμε ότι εάν λαμβάνονταν μέτρα για τη δημιουργία μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή στρατιωτικής εγκατάστασης, τότε θα είχαμε σημαντικές ανησυχίες , και πολύ φυσικά θα απαντούσαμε σε αυτές τις ανησυχίες», είπε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η απάντηση, είπε: «Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να κάνω εικασίες και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τέτοια κατάσταση».

Σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «θα απαντούσαν ανάλογα» εάν επιτρεπόταν στην Κίνα να εγκαταστήσει μακροπρόθεσμη παρουσία στα νησιά, ενώ σημείωσε τις διαβεβαιώσεις του Sogavare ότι δεν είχε πρόθεση να επιτρέψει μια στρατιωτική βάση.

Η ρητορική κλιμακώθηκε μετά τη δήλωση του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είπε ότι η Αυστραλία έχει «την ίδια κόκκινη γραμμή» με τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για την εμπλοκή της Κίνας στα Νησιά Σολομώντα ενώ ο υπουργός Αμυνας Πίτερ Ντάτον να δηλώνει: «Η Αυστραλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι η Κίνα είναι «σε μια πολύ εσκεμμένη πορεία αυτή τη στιγμή».

Ο Kritenbrink σημείωσε επίσης τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας, λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο, να έχουμε κατά νου ότι γνωρίζουμε ότι η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] επιδιώκει να δημιουργήσει μια πιο ισχυρή υπερπόντια υλικοτεχνική υποστήριξη και βασική υποδομή που θα επέτρεπε στον PLA [Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός] να προβάλει και να διατηρήσει τη στρατιωτική ισχύ σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε αυτή την ειλικρινή συζήτηση με τους φίλους μας στους Σολομώντες Νήσους. Περιγράψαμε τις ανησυχίες μας… και έχουμε υποδείξει ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί τους στο μέλλον».

Το κείμενο της συμφωνίας για την ασφάλεια που υπεγράφη από την Κίνα και τις Νήσους του Σολομώντα είναι μυστικό, αν και οι βουλευτές των Νήσων Σολομώντος ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να το δημοσιοποιήσει.

Ωστόσο, ένα προσχέδιο της συμφωνίας διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα και περιείχε διατάξεις που επιτρέπουν στην Κίνα να «πραγματοποιεί επισκέψεις πλοίων, να πραγματοποιεί υλικοτεχνική αναπλήρωση και να έχει ενδιάμεσο σταθμό και μετάβαση στα νησιά Σολομώντα».

Ο Kritenbrink είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν ασχολούνται με το να ζητούν από τις χώρες να επιλέξουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ή οποιουδήποτε άλλου». Αλλά ότι ενδιαφέρονται να προωθήσουν «ένα προληπτικό όραμα για τα κοινά συμφέροντα και τις αρχές που πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους φίλους μας σε όλη την περιοχή».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More