fbpx

Μάης 2024: Από την Ράφα στο Κολούμπια και από την Σορβόννη στο Χάρβαρντ, ένα τσιγάρο δρόμος

0

Το απόγευμα, της Δευτέρας 6 Μαΐου, έγινε γνωστό ότι η ηγεσία της Χαμάς αποδέχθηκε τελικά τους όρους για εκεχειρία στη Γάζα. Λίγες ώρες πριν ο Ισραηλινός στρατός είχε αρχίσει τις πρώτες επιχειρήσεις στην ανατολική Ράφα, ενώ είχαν ήδη δοθεί οι οδηγίες μέσω sms στους Παλαιστίνιους κατοίκους να εκκενώσουν τις συνοικίες και να αποχωρήσουν προς ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υποδοχής προσφύγων στην κεντρική Γάζα.

Στις 22:30 το βράδυ της Δευτέρας το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφασίζει ομόφωνα να προχωρήσει σε μια επιχείρηση στη Ράφα «προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων και στους άλλους πολεμικούς στόχους, καθώς η τελευταία προσφορά της Χαμάς απέχει πολύ από τις υποχρεωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αντιθέτως ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, καθώς συνεχίζει να πιέζει το Ισραήλ ώστε να σταματήσει την χερσαία εισβολή στη Ράφα. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και έχει συζητήσεις για την πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι..

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε χθες στο Κάιρο από τη Ντόχα του Κατάρ για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών μετέδωσε ότι οι διαμεσολαβητές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ διεξάγουν συζητήσεις σήμερα στο Κάιρο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς με στόχο μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι «περιορισμένης» κλίμακας και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη» χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός.

Φοιτητικές καταλήψεις παντού !

Τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία έχει εισβάλει σε πολλά από τα 47 πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπου γίνονται καταλήψεις με αφορμή την Γάζα και έχει συλλάβει μέχρι σήμερα περισσότερους από 2.500 φοιτητές και φοιτήτριες. Μόνο στην τελευταία επιχείρηση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια συνελήφθησαν 109 φοιτητές οι οποίοι κατηγορούνται για διάρρηξη, καταπάτηση και καταστροφή ξένης περιουσίας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν φλογοβόλα και ομβίδες κρότου λάμψης. οι καταληψίες είχαν χρησιμοποιήσει τραπέζια, καρέκλες, κάδους σκουπιδιών και αλυσίδες από ποδήλατα για να φτιάξουν οδοφράγματα και να κλειδώσουν τις πόρτες του Hamilton Hall.

Οι αστυνομικοί έκοψαν, έκαψαν και διέλυσαν τα «οδοφράγματα». Αστυνομικός πυροβόλησε στη διάρκεια της εφόδου στο Columbia ανέφερε το CBS News, επικαλούμενο το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν. Για το ίδιο περιστατικό, η New York Post ανέφερε πως η σφαίρα από το όπλο του αστυνομικού κατέληξε σε τοίχο λίγα μέτρα μακριά, επικαλούμενη ανακοίνωση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Ο αστυνομικός, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε, πλησίαζε σε ένα οδόφραγμα στον πρώτο όροφο του κτιρίου Χαμιλτον όταν το όπλο του, το οποίο χρησιμοποιύσε σαν φακό, εκπυρσοκρότησε, ανέφερε η αστυνομία. Ο πυροβολισμός καταγράφηκε στην κάμερα σώματος του αστυνομικού, η οποία παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν. Το επεισόδιο δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέχρι την Πέμπτη, όταν ο τοπικός ειδησεογραφικός οργανισμός «The City» έκανε λόγο, σε σχετικό ρεπορτάζ, για πυροβολισμό στο Χάμιλτον στη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ απειλεί με αποβολή τους φοιτητές που διαδηλώνουν για τη Γάζα

Ολα ξεκίνησαν απ το Κολούμπια αλλά διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε 47 -σύμφωνα με τους ακτιβιστές- πανεπιστήμια της χώρας μεταξύ αυτών σε κορυφαία ιδρύματα όπως το Χαρβαρντ, το Γέιλ, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το UCLA. «Καλώ όσους συμμετέχουν στον καταυλισμό να τερματίσουν την κατάληψη της αυλής του Χάρβαρντ. Τα άτομα που συμμετείχαν θα έχουν πειθαρχικές συνέπειες και αυστηρότερες κυρώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, οι σχολές του πανεπιστημίου άρχισαν να επιδίδουν πειθαρχικές ειδοποιήσεις σε φοιτητές» Ο προσωρινός πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ.

Η αστυνομία του Λος Άντζελες εισέβαλε την Κυριακή του Πάσχα και στον καταυλισμό στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of South California, USC)

Σφοδρές συγκρούσεις και δεκάδες συλλήψεις ύστερα από την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιουπόλεις της Καλιφόρνιας την Πέμπτη, 2 Μαΐου. Στο πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια εισέβαλε η αστυνομία του Λος Αντζελες, διαλύοντας τα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει οι φοιτητές προκειμένου να προστατεύσουν τον «καταυλισμό» τους. Υπολογίζεται ότι εντός της κατάληψης την ώρα της αστυνομικής εισβολής βρίσκονταν έως και 500 φοιτητές ενώ πάνω από 2.000 είχαν μαζευτεί έξω από τα οδοφράγματα για υποστήριξη. Αξιωματικοί μίας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων, φορώντας κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες και φέροντας κλομπ, μπήκαν στην κατάληψη, σε σκηνικό μεγάλης έντασης. Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν η αστυνομία είχε αναπτύξει χθες drones τα οποία πετούσαν πάνω από τους διαδηλωτές. Το ΣΚ 80 συλλήψεις έγιναν σε ένα πανεπιστήμιο του Μιζούρι, 72 σε μια πανεπιστημιούπολη στην Αριζόνα και άλλοι 23 στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας.

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής

Ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, το Portland State και το UCLA έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, διαδηλώσεις και καθιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Το κύμα της εξέγερσης κατά του πολέμου στη Γάζα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στην Ευρώπη. Η οργή έφτασε στα ιστορικά βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, όπου φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης έστησαν κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να κόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Η ομάδα “Oxford Action for Palestine” ανακοίνωσε ότι διάλεξαν επίτηδες το σημείο όπου βρίσκεται το μουσείο φυσικής ιστορίας (σημαντικός τουριστικός προορισμός εντός των εγκαταστάσεων), καθώς συμβολίζει τη σχέση που είχε η Οξφόρδη με την εποχή της αποικιοκρατίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσα σε άλλα, ζητούν, διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου, διακοπή των σχέσεων με ισραηλινές επιχειρήσεις και την υποστήριξη σχεδίων χρηματοδότησης για επισκευές και ανακατασκευές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Γάζα. Εκφράζουν, παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές ανά τον πλανήτη.
Στο Κέμπριτζ οι φοιτητές έστησαν καμπ έξω από το King’s College στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας από τη διοίκηση του ιδρύματος να αποκαλύψει και να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Σε πολλά πανεπιστήμια έχουν στηθεί καταυλισμοί τις τελευταίες ημέρες.

Στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ένας καταυλισμός έχει στηθεί στο γκαζόν μπροστά από τα κτίρια του κολεγίου, όπως προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο λογαριασμός στο X “Newcastle Apartheid Off Campus” μοιράστηκε εικόνες από τον καταυλισμό τους, που δείχνει σκηνές στο γρασίδι, μερικές στολισμένες με παλαιστινιακές σημαίες. Η ομάδα αυτοχαρακτηρίζεται ως «συνασπισμός υπό την ηγεσία φοιτητών που αγωνίζεται για τον τερματισμό της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Newcastle με αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν το Ισραήλ».

Φοιτητές στις αγγλικές πόλεις Λιντς, Μπρίστολ και Γουόργουικ έχουν επίσης στήσει σκηνές έξω από τα πανεπιστήμιά τους για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Στην Σορβόννη

Η γαλλική αστυνομία επενέβη στη Σορβόννη στις 29 Απριλίου. Βίντεο του CNN δείχνει αστυνομικούς να σέρνουν δύο διαδηλωτές έξω από τις σκηνές και κατά μήκος του εδάφους.
Την Παρασκευή, η στυνομία συνέλαβε διαδηλωτές στην κεντρική αίθουσα του Sciences Po, με τους φοιτητές να φωνάζουν «ντροπή!» και «ελεύθερη Παλαιστίνη!».

Στην Γάνδη

Κατάληψη και στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της … πράσινης μετάβασης. Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν. Ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς και να αναλάβει ισχυρότερες δεσμεύσεις για την πράσινη μετάβαση όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Γερμανία

Η αστυνομία επενέβη την Παρασκευή για να απομακρύνει διά της βίας, διαδηλωτές μπροστά στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Ο δήμαρχος Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) επέκρινε τη διαδήλωση στο Χούμπολτ, υπογραμμίζοντας μέσω X πως δεν θέλει να δει «καταστάσεις όπως αυτές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία».

Ολλανδία

Φοιτητές του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εγκατέστησαν καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη του ιδρύματος, ζητώντας από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ λόγω της στρατιωτικής επιχείρησής του στη Γάζα.

Καναδάς

Το φοιτητικό κίνημα δίνει ισχυρό παρών σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στο Βανκούβερ, στην Οτάβα, στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ. Ο πρώτος καταυλισμός ο οποίος στήθηκε, και ο μεγαλύτερος, είναι αυτός στο πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του την 27η Απριλίου και μεγεθύνθηκε. Φοιτητές προσπάθησαν να τον ενισχύσουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς επαπειλείται επέμβαση της αστυνομίας.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του χώρου για όσο χρειαστεί, μέχρι το Μακγκίλ να διακόψει κάθε ακαδημαϊκή και οικονομική σχέση με το Ισραήλ.

Η διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανέφερε την Τετάρτη πως θέλει ο καταυλισμός αυτός να διαλυθεί «χωρίς καθυστέρηση», προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι «μη διαπραγματεύσιμο». Κατ’ αυτή, κάποιοι από τους καταληψίες «δεν είναι μέρος της φοιτητικής κοινότητας».

Ωστόσο η αστυνομία, που έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά «ειρηνική» επίλυση του προβλήματος, δεν έχει επέμβει ως τώρα.

Αυστραλία

Στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ του Ισραήλ βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο προχθές Παρασκευή. Αν και υπήρξε ατμόσφαιρα έντασης, οι δυο συγκεντρώσεις έγιναν ειρηνικά και η αστυνομία δεν επενέβη. Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έχουν στήσει καταυλισμό σκηνών σε χώρο με γρασίδι μπροστά στο γκοθικό κτίριο του πανεπιστημίου. Όπως και οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ, ζητούν το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να κόψει τους δεσμούς με ισραηλινούς θεσμούς και να μη δέχεται δωρεές από βιομηχανίες όπλων.

Ιρλανδία

Φοιτητές του περίβλεπτου πανεπιστημίου Trinity College του Δουβλίνου εγκατέστησαν σκηνές σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης και απέκλεισαν την είσοδο της βιβλιοθήκης που περιέχει «Το Βιβλίο των Κελτών», περίφημο μεσαιωνικό χειρόγραφο, μαγνήτη για πολλούς τουρίστες στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές, που έχουν ονομάσει την κινητοποίηση «καταυλισμό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη», προβάλλουν αιτήματα όπως ιδίως το Τρίνιτι Κόλετζ να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Μεξικό

Φοιτητές του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), έστησαν, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, καταυλισμό στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη», ή «από τον ποταμό ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει». Αξίωσαν η μεξικανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ελβετία

Φοιτητές έχουν καταλάβει από το βράδυ της Πέμπτης το χολ της εισόδου του κτιρίου Geopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL), απαιτώντας ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών θεσμών και άμεση κατάπαυση του πυρός. Η κατάληψη συνεχίστηκε ειρηνικά το ΠΣΚ και συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα.
Το Σάββατο, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων και των φοιτητών που έχουν κάνει κατάληψη, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.

Γονείς: Τα λεφτά μας πίσω!

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων – αρκετές από τις οποίες έδωσαν εντολή στην αστυνομία να επέμβει και να συλλάβει φοιτητές – έχουν μία πρόσθετη πηγή διαμαρτυρίας να αντιμετωπίσουν: τους γονείς.

Οι γονείς που πληρώνουν έως και 90.000 δολάρια ετησίως για να φοιτήσουν οι γιοι και οι κόρες τους σε ελίτ πανεπιστήμια είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι με τον τρόπο αντίδρασης των ανώτατων ιδρυμάτων στις διαδηλώσεις στη Γάζα,

Είτε τα παιδιά τους διαδηλώνουν ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα και διακοπή κάθε οικονομικής σχέσης με εταιρείες που στηρίζουν τον πόλεμο, είτε αντιδιαδηλώνουν, είτε προσπαθούν να μείνουν μακριά από όλο αυτό, οι γονείς απαιτούν από τα πανεπιστήμια να κάνουν περισσότερα για να τα κρατήσουν ασφαλή, αλλά και να συνεχίσουν τα μαθήματά τους.

«Δεν λαμβάνουν την εκπαίδευση που περίμεναν και πλήρωσαν», εξηγεί στη WSJ ο Zev Gewurz, δικηγόρος στη Βοστώνη, του οποίου η κόρη είναι τελειόφοιτη στο Barnard College στη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι γονείς, που ζητούν επιστροφή χρημάτων για τα δίδακτρα σε περιπτώσεις στις οποίες τα μαθήματα έχουν ακυρωθεί. Άλλοι πάλι απειλούν να μην κάνουν δωρεές στο μέλλον.

Aιτήματα

Μπορεί τα αιτήματα να ποικίλλουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, το κεντρικό όμως είναι η «αποεπένδυση». Η αποσύνδεση της εκπαιδευτικής και κυρίως επενδυτικής δραστηριότητας από το κράτος του Ισραήλ, όπως και από εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων. Τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια στηρίζονται στις δωρεές, σε κεφάλαια που επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προκειμένου τα ιδρύματα να αποκτήσουν οικονομικούς πόρους, και να είναι εύρωστα.

Αυτή η πάγια πρακτική έχει τεθεί στο στόχαστρο του κινήματος της «αποεπένδυσης», στο οποίο πρωτοστατεί ένας συνασπισμός φοιτητικών οργανώσεων που λειτουργεί ως ομπρέλα, γνωστός ως Columbia University Apartheid Divest, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2016 με όραμά του μια «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Είμαστε η συνέχεια του αντιπολεμικού κινήματος του Βιετνάμ και του κινήματος για αποχώρηση από το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής», περιγράφουν στα κείμενα-μανιφέσταπου έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτοντας ως στόχους των κινητοποιήσεών τους την «αποεπένδυση από εταιρείες που επωφελούνται από το ισραηλινό απαρτχάιντ», την ακύρωση της δημιουργίας Παγκόσμιου Κέντρου στο Ισραήλ, αλλά και τη διακοπή της ακαδημαϊκής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Το Κολούμπια βρέθηκε στο επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων, καθώς το ταμείο δωρεών του ανέρχεται σε 13,6 δισ. ευρώ. Πολύ περισσότερο, όταν ανάμεσα στους επενδυτές του βρίσκονται η Amazon, η Microsoft και η Alphabet, μερικοί δηλαδή από τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, τους οποίους οι διαδηλωτές έχουν «προγράψει», κάνοντας λόγο για ευθεία σύνδεσή τους με εταιρείες του Ισραήλ.

Θύμα ακραίας αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ Ιταλός φοιτητής

Ο 25χρονος Ματέο Φαλτσινέλι υπέστη βαρύτατη κακοποίηση από άνδρες της αστυνομίας για 13 ολόκληρα λεπτά στο αστυνομικό τμήμα – Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές μετά την τραυματική εμπειρία

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε η οικογένεια και οι συνήγοροι του εικοσιπεντάχρονου Ιταλού Ματέο Φαλτσινέλι.

Πρόκειται για νεαρό ο οποίος παρακολουθούσε μάστερ τουριστικών επιχειρήσεων στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 25 Φεβρουαρίου ο Φαλτσινέλι επισκέφθηκε κλαμπ στο οποίο, όπως δήλωσε, ήπιε δυο κοκτέιλ και παρακολούθησε πρόγραμμα με στριπτίζ. Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αντελήφθη ότι κάποιος είχε αφαιρέσει από το σακάκι του τα δυο του κινητά τηλέφωνα με σειρά προσωπικών στοιχείων.

Μετά από ένταση που προέκυψε με τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού, ο Φαλτσινέλι βγήκε στον δρόμο, όπου τον περίμεναν αστυνομικοί. Εκνευρισμένος, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, ζήτησε από τους Αμερικανούς αστυνομικούς να δραστηριοποιηθούν για να μπορέσει να ξαναβρεί τα κινητά του, τα οποία περιείχαν και τους κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού.

Ο νεαρός ακινητοποιήθηκε με το κεφάλι στην άσφαλτο και το γόνατο ενός αστυνομικού να του πιέζει το πρόσωπο, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica. Αμέσως μετά, ένας υπεύθυνος ασφαλείας του μαγαζιού, παρέδωσε τα κινητά του Ιταλού φοιτητή σε αστυνομικό.

Στην συνέχεια, ο 25χρονος Ιταλός μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου, όπως δείχνει βίντεο που μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης, υπέστη βαρύτατη κακοποίηση. ‘Ανδρες της αστυνομίας τον ακινητοποίησαν και πάλι και με μια ζώνη, έδεσαν τα πόδια του με τις χειροπέδες, πίσω από την πλάτη του. Η κακοποίηση αυτή διήρκεσε δεκατρία λεπτά, με τον νέο να επαναλαμβάνει ότι ζήτησε μόνο να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματά του και να φωνάζει από τους φρικτούς πόνους.

Ο Φαλτσινέλι παραπέμφθηκε σε δίκη για αντίσταση σε αστυνομική αρχή και στην φάση αυτή βρίσκεται εκτός φυλακής, αφού συναίνεσε να προφέρει, για μικρό χρονικό διάστημα, κοινωνικά χρήσιμες υπηρεσίες.

Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές

Η μητέρα του αποκάλυψε ότι ο γιος της μετά την τραυματική αυτή εμπειρία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές και ότι κατάφερε, τελικά, να αντέξει χάρη στην ψυχική του δύναμη, λόγω και του ότι, στο παρελθόν, ήταν επαγγελματίας αθλητής. Η οικογένεια του Ματέο Φαλτσινέλι έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προσφύγει στην δικαιοσύνη, προς αποκατάσταση της αλήθειας και με στόχο την καταδίκη όλων των υπεύθυνων.

Στο μεταξύ, δύο ιρανικά πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που απελάθηκαν επειδή συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, μετέδωσε η ιρανική Press TV.

 

Πρόκειται για το πανεπιστήμιο του Σιράζ και αυτό του Shahid Beheshti στην Τεχεράνη. Την Παρασκευή, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Shahid Beheshti δήλωσε πως το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι πρόθυμο να δεχτεί φοιτητές που απελάθηκαν επειδή διαμαρτύρονταν κατά του Ισραήλ, παρέχοντάς τους πλήρεις υποτροφίες που καλύπτουν την εκπαίδευση, τη στέγαση και άλλα συναφή έξοδα.

Το πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης ειδική υποστήριξη σε Παλαιστίνιους φοιτητές που πλήττονται από την ισραηλινή επιθετικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

– Συλλήψεις φοιτητών και στο Γελ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 54 απαγορευμένα ΒΙΝΤΕΟ-ντοκουμέντα από την φοιτητική εξέγερση στην Αμερική για την Γάζα, μόνο ΕΔΩ Αυτά που ανέβασαν στα σόσιαλ οι φοιτητές και δεν θα τα δείτε σε καμία τv – ΗΠΑ: Φουντώνει το φοιτητικό κίνημα κατά του Ισραήλ – Πάνω από 40 καταλήψεις πανεπιστημίων

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες: Η φλόγα της Γάζας απο τις φοιτητικές καταλήψεις της Αμερικής έφτασε και στην Ευρώπη. Αυτό το ρεπορτάζ δεν θα παίξει ποτέ στην tv…

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra