Ήρθε η σειρά του Κόκκινου Δράκου
Η Κινεζική επενδυτική αγορά ανοίγει σταδιακά τις πύλες της σε ξένους asset managers και οι Αμερικανοί διαχειριστές τρέχουν να εξασφαλίσουν άδειες για τις θυγατρικές τους.
Ως πολλά υποσχόμενη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την κινεζική αγορά και καθώς ωριμάζουν οι κινεζικές χρηματοοικονομικές αγορές, οι μεγάλες μη κινεζικές χρηματοοικονομικές εταιρίες επιθυμούν να ανοίξουν funds στην ασιατική χώρα και να εκμεταλλευτούν την επενδυτική αγορά της, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό το καλοκαίρι, η UBS Asset Management έλαβε άδεια για διαχείριση ιδιωτικού fund στην ηπειρωτική Κίνα και η BlackRock ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στήσει το πρώτο δικό της ιδιωτικό fund στη χώρα. Η Vanguard ξεκίνησε τη λειτουργία θυγατρικής της στη Σανγκάη στα τέλη Μαΐου και η Fidelity International ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως έγινε ο πρώτος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως που έλαβε κινεζική άδεια για ιδιωτικό fund.
«Δεν μπορείς πλέον να αγνοήσεις την Κίνα. Πρέπει να σχεδιάζεις για την παρουσία σου εκεί» ή να έχεις έναν πολύ καλό λόγο αν δεν το κάνεις, ανέφερε η Chantal Grinderslev,σύμβουλος στην εταιρία Z-Ben με έδρα στη Σανγκάη, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση επενδύσεων.
Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των κινεζικών ιδιωτικών funds αυξήθηκαν κατά 54,6% πέρυσι σε 398 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Z-Ben. Τα θεσμικά περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρη τη χώρα έκαναν άλμα 500% από 1,1 τρισ. δολάρια σε 7,1 τρισ. μεταξύ 2005 και 2015, ενώ ενδέχεται να ανέλθουν σε 10,8 τρισ. μέχρι το 2021, εκτιμά η εταιρία.
«Η Κίνα είναι βασική αγορά ανάπτυξης για την UBS Asset Management. Στόχος μας είναι να γίνουμε κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα, για επενδυτές τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού», τόνισε ο επικεφαλής Aries Tung.
Όπως εξηγεί το CNBC, το πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον στην ασιατική χώρα ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών να ανοίξουν funds στην Κίνα. Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, η κινεζική Asset Management Association έχει σταδιακά ανοίξει την αγορά ιδιωτικών funds σε ξένους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, που ξεκινούν τοπικές θυγατρικές, γνωστές ως WFOEs (εταιρίες εξολοκλήρου ξένης ιδιοκτησίας – wholly foreign-owned enterprises). Προηγούμενα, οι ξένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αναγκάζονταν να βασίζονται σε κοινοπραξίες που ανήκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε κινεζικές εταιρίες. Η ξένη ιδιοκτησία δημόσιων επενδυτικών funds εξακολουθεί να απαγορεύεται.
Παράλληλα, η είσοδος στις κινεζικές χρηματοοικονομικές αγορές έρχεται καθώς περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν τη σημασία της παγκόσμιας έκθεσης για τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια, κυρίως στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ασία.
Έκθεση που δημοσίευσε η Boston Consulting Group τον Ιούλιο χαρακτήρισε την Κίνα «υποσχόμενη» νέα αγορά και μία από τις πέντε πιθανές πηγές «σημαντικών» κερδών τα ερχόμενα χρόνια για τη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
«Η κινεζική αγορά και οι επενδυτές της γίνονται όλο και πιο εκλεπτυσμένοι», ανέφερε η έκθεση. «Ένας πληθυσμός που γερνά και η ανάπτυξη του πλούτου, επεκτείνουν τη ζήτηση για ειδικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων funds με συγκεκριμένους στόχους και ETFs», πρόσθεσε.