fbpx

JP Morgan: Μειώστε την έκθεσή σας στις αγορές

0 348

Σύσταση στους επενδυτές για να πα΄ρουν τα κέρδη τους από τις αγορές κάνει η JP Morgan σε σημερινή της έκθεση, τονίζοντας τα πέντε σημεία που κρίνει ως κομβικά για τους επενδυτές.

Οι παράγοντες που στήριξαν το δυναμικό ριμπάουντ εξανεμίζονται, όπως τονίζει. Ωστόσο, ακόμα και στο προσεχές δύσκολο περιβάλλον για τις μετοχές, η Ευρώπη θα έχει πολύ καλύτερη “τύχη” από τις ΗΠΑ.

Η JP Morgan είχε προβλέψει το ριμπάουντ των μετοχών από τον Οκτώβριο υποστηρίζοντας ότι οι αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα κορυφώθηκαν, καθώς πίστευε ότι η φάση της μείωσης του πληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει. Οι σταθεροποιητικές αποδόσεις στα ομόλογα λειτουργούν ως υποστήριξη για τις αποτιμήσεις των μέτοχων σε όρους P/E και επίσης πιθανότατα να σημαίνουν και ασθενέστερο δολάριο, όπως είχε επισημάνει. Επιπλέον, τον Νοέμβριο υποστήριξε ότι το άνοιγμα της Κίνας είναι το επόμενο trade, παρά τις εκτεταμένες μακροπρόθεσμες ανησυχίες γύρω από την οικονομία της. Τέλος, ειδικά για την Ευρώπη είχε προβλέψει τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου παρά την είσοδο στον χειμώνα, καθώς η προσφορά ήταν άφθονη.

Τώρα, λίγους μήνες μετά αυτά τα calls της JP Morgan ενώ ορισμένες από τις προαναφερθείσες στηρίξεις για την αγορά μετοχών δεν έχουν εξαντληθεί σε καμία περίπτωση, έχει σημειωθεί σημαντικό re-pricing, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει ενισχυθεί κατά 30% από τα χαμηλά του και ο MSCI Κίνας κατά 55%. Η αμερικάνικη τράπεζα είχε υποστηρίξει ότι η συνήθης ορμή των αρχών του έτους και οι περιορισμένες τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές θα εξακολουθήσουν να βοηθούν το ράλι καθώς προχωράμε στο α’ τρίμηνο, αλλά η τοποθέτηση ομαλοποιείται πλέον γρήγορα και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μια επιβεβαίωση από το μέτωπο των θεμελιωδών μεγεθών για το επόμενο σκέλος του ράλι.

Η JMP πιστεύει ότι μπορεί αυτή η επιβεβαίωση να μην υπάρξει κατά το β’ και γ’ τρίμηνο, καθώς τόσο η δραστηριότητα όσο και η κερδοφορία των εταιρειών θα αποδυναμωθούν και κατά συνέπεια πιστεύει ότι το α΄ τρίμηνο θα αποτελέσει το σημείο καμπής στην αγορά. “Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε το τρέχον ράλι για να μειώσετε την έκθεσή σας στις αγορές”, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα. Εκτός από την πιθανή ανανέωση της επιδείνωσης των θεμελιωδών μεγεθών το β’ εξάμηνο, πιθανή αναταραχή θα μπορούσε να προέλθει από την πολιτική των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, καθώς η αγορά πλέον εφησυχάζει δεδομένου ότι ο δείκτης μεταβλητότητας και “φόβου” των αγορών VIX, βρίσκεται κοντά στο χαμηλό του μακροπροθέσμου εύρους του, στο μόλις 18x.

Σύμφωνα με την JP Morgan οι πέντε ακόλουθοι παράγοντες σηματοδοτούν ότι το ράλι των μετοχών δεν θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα:

1) Οι επενδυτές απομακρύνονται από την τιμολόγηση μίας ύφεσης, αλλά η δυναμική της δραστηριότητας, εκτός Κίνας, είναι πιθανό να παραμείνει ήπια. Το μαξιλάρι της υπερβολικής αποταμίευσης των καταναλωτών έχει διαβρωθεί και η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνεχίζει να συρρικνώνεται. Η Κίνα είναι ένα σχετικά φωτεινό σημείο, κατά την άποψη της JPM, αλλά ακόμη και αυτή είναι απίθανο να δει θεμελιώδη πιστωτική επιτάχυνση, πέρα από τα αποτελέσματα της βάσης του ανοίγματος της οικονομίας της.

2) Η Fed είναι πιθανό να ξεκινήσει μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων καθώς τελειώνει το πρώτο τρίμηνο, αλλά δεν αναμένεται “στροφή” (pivot) της πολιτικής της, δηλαδή η μείωση των επιτοκίων. Η καμπύλη απόδοσης παραμένει έντονα αντίστροφη, κάτι που είναι ιστορικά δυσοίωνο σημάδι. Οι αποδόσεις των ομολόγων διαπραγματεύονται πάνω από τα επίπεδα που σηματοδοτεί η οικονομική δραστηριότητα.

3) Τα τελευταία δύο χρόνια η JPM υποστήριζε ότι η εταιρική κερδοφορία θα είναι ανθεκτική, αλλά αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει πλέον, όπως τονίζει. Τα περιθώρια κέρδους είναι σε επίπεδα ρεκόρ, πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από την Covid, και η ισχύς των τιμών είναι πιθανό να επιδεινωθεί στη συνέχεια.

4) Οι αποτιμήσεις των διεθνών μετοχών δεν είναι “τεντωμένες” σε σχέση με την ιστορία, ωστόσο. Και οι ΗΠΑ είναι σχετικά λιγότερο ελκυστικές από αυτή την άποψη.

5) Ενώ οι δείκτες επενδυτικού κλίματος και τοποθετήσεων ήταν πολύ χαμηλοί πριν από έξι μήνες, και αυτό αλλάζει. Η JP Morgan διαπιστώνει ότι οι επενδυτές είναι πλέον πιο άνετοι να κυνηγούν την αγορά, με τις τοποθετήσεις να έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε “κανονικά” επίπεδα.

Με βάση τα παραπάνω, η JP Morgan συνεχίζει να πιστεύει ότι οι διεθνείς μετοχές θα διαπραγματεύονται καλύτερα από τις ΗΠΑ, με δεδομένο και το ακόμα σημαντικό discount. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν, όπως η ίδια αναμένει, οι μετοχές δεν διατηρήσουν το ράλι που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο τηρεί Underweight στάση στις ΗΠΑ, καθώς διαπραγματεύονται σε σχετικά υψηλά P/E και EPS και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να περιορίζουν μέρος της ισχυρής πορείας που σημείωσαν τα τελευταία 10 χρόνια

Η Ευρωζώνη παραμένει στη σκιά της γεωπολιτικής, αλλά εξακολουθεί να έχει πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις παρά την πρόσφατη ισχυρή πορεία. Στη σχετική μέτρηση P/E, η Ευρωζώνη συνεχίζει να διαπραγματεύεται σχεδόν με discount ρεκόρ έναντι των ΗΠΑ. Η επαναλειτουργία της Κίνας βοηθά, όπως και η βελτίωση των τιμών του φυσικού αερίου, ενώ η ΕΚΤ θα είναι επιτυχής στη διατήρηση των spreads της περιφέρειας υπό έλεγχο, όπως εκτίμα η αμερικάνικη τράπεζα.

Τέλος, σε ότι αφορά τις αναδυόμενες αγορές, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους είναι μικτές, αλλά η επαναλειτουργία της Κίνας παραμένει βασικό βραχυπρόθεσμο trade. Η μεσοπρόθεσμη προοπτική της αγοράς κατοικίας της Κίνας δεν είναι ελκυστική, αλλά βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να καταλήξει θετικός καταλύτης. H JPM πιστεύει έτσι ότι ο MSCI Κίνας έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More