fbpx

JP Morgan: Μην πουλάτε ευρωπαϊκές μετοχές

0 134

Η JP Morgan, μετά από επικοινωνία με διεθνείς επενδυτές που έχουν bearish θέσεις στην Ευρώπη είτε προσπαθούν να προσθέσουν θέσεις short, διαπίστωσε πως βασικό τους ερώτημα ήταν γιατί η Ευρώπη τα πάει τόσο καλά σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Η τράπεζα τονίζει πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 16% από τις αρχές του έτους, έναντι του S&P ο οποίος υποχωρεί κατά 18%.

“Είναι λοιπόν ένα σίγουρο στοίχημα ότι κάποιος θα βγάλει χρήματα σορτάροντας την Ευρώπη έναντι των παγκόσμιων δεικτών;”, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

Όπως σημειώνει, το βασικό της σενάριο είναι η ύφεση στην Ευρωζώνη, αλλά δεν πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά οδεύει προς περαιτέρω διόρθωση για τους εξής έξι λόγους:

– Η JP Morgan έχει τονίσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η κατάσταση με το φυσικό αέριο δεν έχει μόνο κίνδυνο επιδείνωσης αλλά και βελτίωσης, δεδομένης της πολύ καλής προόδου στην αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων, της εισαγωγής νέου LNG, καθώς και της ήδη μειωμένης κατανάλωσης, και επομένως οι αναγκαστικές διακοπές λειτουργίας δεν είναι πιθανές.

– Η Ευρωζώνη έχει ιστορικά υψηλό δείκτη beta, εν μέρει καθώς οι τράπεζες και η περιφέρεια λειτουργούν ως αδύναμος κρίκος. Ωστόσο αυτή τη φορά είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και τα spreads της περιφέρειας δεν αναμένεται να έχουν μια άτακτη διεύρυνση, χάρη στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ.

– Η κερδοφορία θα μπορούσε να κινηθεί καλύτερα και μια πιθανή ύφεση μπορεί να είναι ρηχή. Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της JPM “ακύρωσαν” πρόσφατα την εκτίμησή τους για ύφεση. Μεταξύ άλλων, οι ισολογισμοί των καταναλωτών είναι ισχυροί, με τις τιμές των κατοικιών να είναι απίθανο να κινηθούν χαμηλότερα, ενώ η αγορά εργασίας της ΕΕ δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή.

– Οι κυβερνήσεις της ΕΕ σχεδιάσουν περαιτέρω πακέτα στήριξης των καταναλωτών και της βιομηχανίας από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Η δημοσιονομική ώθηση αναμένεται να είναι ισχυρότερη στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού.

– Η ΕΚΤ αναμένεται να είναι λιγότερο επιθετική από τη Fed. Όπως εκτιμά η JP Morgan, το επιτόκιο της ΕΚΤ θα καταλήξει να είναι σχεδόν στο μισό από αυτό του επιτοκίου της Fed μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις κατά 150 μονάδες βάσης από τη Fed μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ανεβάζοντας το σωρευτικό μέγεθος των αυξήσεων σε 375 μονάδες βάσης από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης. Συγκριτικά, η ΕΚΤ αναμένεται να καταλήξει με επιτόκιο καταθέσεων στο 2% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, μια συνολική κίνηση 250 μ.β, πολύ κάτω από το επίπεδο σύσφιξης της Fed.

– Αποτιμήσεις: Η Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο P/E 12μηνου 11x και 9x. Η κερδοφορία είναι πιθανό να υποβαθμιστεί, αλλά το “μαξιλάρι” αποτίμησης σε σχέση με την τον ιστορικό μέσο όρο έχει νόημα, καθώς είναι σε discount 15-25%. Αντίθετα, το αντίστοιχο P/E του S&P βρίσκεται στο 17x, πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Το discount της Ευρωζώνης έναντι των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο όσο είναι σήμερα, ενώ οι θέσεις των επενδυτών στην Ευρώπη είναι περιορισμένες και το “χάσμα” απόδοσης είναι πιο ελκυστικό από ό,τι σε άλλες περιοχές.

Επομένως, η JPM δεν πιστεύει πως η Ευρωζώνη είναι ένα ξεκάθαρο short, παρά την κρίση του φυσικού αερίου και τον πόλεμο. Μπορεί ο πληθωρισμός να συνεχίζει να απογοητεύει, ωστόσο η εκτίμηση για κορύφωσή του και κατά συνέπεια ότι η Fed πιθανότατα θα γίνει λιγότερο επιθετική μετά την αύξηση του Σεπτεμβρίου, δεν ακυρώνονται, όπως τονίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More