fbpx

JP Morgan: Ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές εισηγμένες κόντρα στην ύφεση

0 94

Η JP Morgan τονίζει πως οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές ως τώρα, με τα καθαρά κέρδη της Ευρωζώνης για το σύνολο του 2022 να έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 12% ετησίως, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 33% και στις ΗΠΑ να διατηρούνται σταθερά.

Ωστόσο, η κερδοφορία είναι πιθανό να σημειώσει κάποια αδυναμία από το τρίτο τρίμηνο και μετά, καθώς οι δείκτες PMI βρίσκονται σε επίπεδα που υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομίας. Πάντως, όπως τονίζει, θα αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με προηγούμενες υφέσεις, με τις ελληνικές εισηγμένες να πρωταγωνιστούν, όχι μόνο εντός ευρωζώνης αλλά και διεθνώς, με εκτόξευση άνω του 40% στα κέρδη ανά μετοχή.

Η JP Morgan επισημαίνει ότι η αγορά συναλλάγματος κάνει τη μεγάλη διαφορά σε περιφερειακό επίπεδο, όπου στην Ευρώπη το ασθενέστερο νόμισμα βοηθά τους εξαγωγείς, ενώ για τις εταιρείες των ΗΠΑ το ισχυρό δολάριο αποτελεί αντίθετο άνεμο.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει συνεχή αδυναμία των δεικτών PMI, με την ύφεση στην Ευρωζώνη να ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο και να αποτελεί πλέον το βασικό σενάριο, η οποία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της κερδοφορίας. Έτσι, η JP Morgan διατηρεί την πρόβλεψη πτώσης κατά 10% των EPS στην Ευρώπη το 2023. Εάν υλοποιηθεί όπως επισημαίνει, αυτό θα συνεπαγόταν μια ουσιαστικά πιο ήπια κίνηση των EPS, έναντι μιας τυπικής βουτιάς της τάξης του 20-40% που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες υφέσεις.

Σε επίπεδο κλάδων, τα αγαθά πολυτελείας, η βιομηχανία και τα χημικά είναι πιθανό να δουν αδυναμία στην κερδοφορία, ενώ οι τράπεζες, τα εμπορεύματα και γενικά οι εξαγωγείς θα είναι πολύ πιο ανθεκτικοί.

Σε αυτό το μέτωπο οι ελληνικές εισηγμένες αναμένεται να ξεχωρίσουν καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, τα κέρδη ανά μετοχή θα καταγράψουν αύξηση 42,9% το 2023 έναντι 23% που ανέμενε πριν μόλις δύο εβδομάδες και 13,5% το 2022, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη, αλλά και σχέση με τις εταιρείες των ΗΠΑ, της Ιαπωνία και των Αναδυόμενων Αγορών.

Άλλωστε, όπως δείχνουν τα στοιχεία της JP Morgan το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζονται σημαντική ανθεκτικότητα, καθώς καταγράφει πτώση της τάξης του 8,5% από τις αρχές του έτους (στοιχεία περασμένης Πέμπτης), τη στιγμή που ο S&P 500 στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 24,9%, ο Nasdaq κατά 33,4%, ο γερμανικός DAX κατά 23,4%%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 18,7%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 25,2% ενώ ο MSCI της Ευρωζώνης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 24,3%.

Επιστρέφοντας στις επιδόσεις κερδοφορίας, τις ελληνικές εταιρίες θα ακολουθήσουν οι φινλανδικές με αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 29,1% το 2023, οι ελβετικές στο +13,8% και οι πορτογαλικές στο +10,3%. Αντίθετα, ισχυρή πτώση της τάξης του 27,1% θα σημειώσει το επόμενο έτος η κερδοφορία των εισηγμένων στη Δανία, ενώ συρρίκνωση θα παρουσιάσουν και τα EPS σε Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2024 οι ελληνικές εισηγμένες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν, καθώς αν τα EPS θα επιβραδυνθούν τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, στην Ελλάδα θα καταγράψουν άνοδο 11,9% που θα είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά το 13,6% των βελγικών εισηγμένων, ενώ η Ιρλανδία θα ακολουθήσει με αύξηση 11,8% στα EPS.

Η JP Morgan βλέπει πέντε πολύ σημαντικούς λόγους που η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εισηγμένων θα μπορούσε να κινηθεί πολύ καλύτερα και να είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με περιόδους ύφεσης της οικονομίας του παρελθόντος, καλύτερα από τα τυπικά στην επερχόμενη ύφεση, τους εξής:

1. Η ισχυρότερη ανάπτυξη των εσόδων. Υπάρχει μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της αύξησης του ονομαστικού και του πραγματικού ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις υφέσεις του παρελθόντος. Τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και είναι πιθανό να κινηθούν χαμηλότερα, μαζί με την κορύφωση της εταιρικής τιμολόγησης, αλλά ενδέχεται να μην πέσουν περισσότερο από ό,τι συνήθως, ειδικά εάν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σταματήσουν να αυξάνονται, όπως και αναμένει η JP Morgan.

2. Υπάρχει πολύ μικρότερη ανάγκη για ανακεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες συνήθως μειώνουν σημαντικά τα κέρδη και προκαλούν dilution στους μετόχους. Επιπλέον, οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι θα πρότεινε ο πληθωρισμός και μάλιστα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι σημαντικά ισχυρότεροι από ό,τι ήταν πριν τις υφέσεις του παρελθόντος και η πίστωση είναι πιθανό να συνεχίσει να ρέει προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Επίσης, δεν αναμένονται μειώσεις διαρκείας στις τιμές των κατοικιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγάλο απόθεμα κατοικιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

3. Η γεωπολιτική είναι ένας σημαντικός κίνδυνος, με την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης να είναι υψηλή, αλλά η JP Morgan δεν αναμένει αναγκαστικές διακοπές λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες και έρχεται περισσότερο LNG – οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη έχουν πλέον μειωθεί περισσότερο από 50% από τα υψηλά του Αυγούστου. Επιπλέον, αναμένεται συνεχής κρατική παρέμβαση για την προστασία των καταναλωτών και της βιομηχανίας από το μεγαλύτερο μέρος της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

4. Η αγορά συναλλάγματος είναι ένας μεγάλος ούριος άνεμος για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών αυτή τη φορά. Φυσικά, για τις εταιρείες των ΗΠΑ, η αγορά συναλλάγματος λειτουργεί αρνητικά έπειτα από την δύναμη που έχει παρουσιάσει το δολάριο, αλλά οι οικονομολόγοι της JP Morgan εξακολουθούν να μην έχουν την ύφεση ως βασικό σενάριο τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το χάσμα έχει ανοίξει μεταξύ των τιμών και των κερδών των μετοχών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τόσο επίπεδο τοπικού νομίσματος όσο και σε όρους δολαρίου. όσο και σε USD.

5. Τέλος, η οικονομία της Κίνας κινούνταν αντίθετα σε σχέση με αυτήν των ΗΠΑ και της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσιάζοντας σημαντική αδυναμία. Για το 2023, θα μπορούσε να παραμείνει αντικυκλική, αλλά αυτή τη φορά θα αποτελέσει περισσότερο έναν θετικό άνεμο για την ανάπτυξη, τη στιγμή που η Ευρώπη θα βρίσκεται σε ύφεση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More