Kαρδιά: Πόσο πολύ πιέζεται στη ζέστη
Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων.
Εάν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, έχετε έναν παραπάνω λόγο να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ημέρες, όπως η σημερινή, όπου οι θερμοκρασία θα ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο καύσωνας όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, αλλά καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα και κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακών προσβολών, καρδιακών αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίπτωση της μεγάλης ζέστης στις καρδιαγγειακές παθήσεις οδηγεί στο 25% περίπου των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.
Και όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation εξέτασε τα ποσοστά καρδιαγγειακών θανάτων για επτά χρόνια στο Κουβέιτ, όπου τους πιο ζεστούς μήνες οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και του κινδύνου καρδιαγγειακών θανάτων, με τους περισσότερους να συμβαίνουν όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται 35°C έως 43°C.
“Η κλιματική αλλαγή μας δίνει συχνότερες και πρωτοφανείς θερμοκρασίες, που μπορεί να είναι θανατηφόρες, ειδικά για άτομα με προβλήματα στην καρδιά”, λέει ο δρ. Aaron Bernstein, διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard.
Πώς ρίχνει τη θερμότητα ο οργανισμός;
Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να αποβάλλει την επιπλέον θερμότητα με δύο βασικούς τρόπους, καθένας από τους οποίους μπορεί να επηρεάσει την καρδιά:
Εκπομπή θερμότητας: Όταν ο αέρας γύρω σας είναι πιο δροσερός από το σώμα σας, εκπέμπετε επιπλέον θερμότητα στον αέρα. Αυτή η διαδικασία απαιτεί μια αλλαγή δρομολόγησης της ροής του αίματος, ώστε περισσότερο από αυτό να πάει στο δέρμα.
Εξάτμιση: Η εξάτμιση του ιδρώτα βοηθά να δροσιστείτε, απομακρύνοντας τη θερμότητα από το δέρμα σας. Όταν ο αέρας είναι ξηρός, αυτό λειτουργεί καλά. Αλλά όταν η υγρασία είναι αυξημένη, ο ιδρώτας μένει στο δέρμα καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σας.
Όταν η θερμοκρασία του αέρα πλησιάζει, ή υπερβαίνει τη θερμοκρασία του σώματος, ειδικά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, η καρδιά πρέπει να χτυπά πιο γρήγορα και να αντλεί πιο δυνατά το αίμα, για να βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλλει τη θερμότητα.
Σε μια ζεστή και υγρή μέρα, η καρδιά σας μπορεί να κυκλοφορεί δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο αίμα κάθε λεπτό σε σύγκριση με μια δροσερή μέρα.
Ορισμένα φάρμακα που προορίζονται να βοηθήσουν την καρδιά μπορεί να προσθέσουν προβλήματα τις ζεστές μέρες. Για παράδειγμα, οι β-αναστολείς επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό και εμποδίζουν την ικανότητα της καρδιάς να κυκλοφορεί το αίμα αρκετά γρήγορα για αποτελεσματική απαλλαγή θερμότητας. Τα διουρητικά φάρμακα αυξάνουν την παραγωγή ούρων και μαζί τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την καρδιά σας όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν
Αν και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και κύματα καύσωνα επηρεάζει όλους, τα υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε βασικές στρατηγικές, όπως:
-Παρακολουθήστε τις προγνώσεις καιρού για προειδοποιήσεις για καύσωνα και μείνετε στο σπίτι εκείνες τις ημέρες. Εάν το σπίτι είναι πολύ ζεστό, επικοινωνήστε με κάποιον να σας πάει σε κάποιο δημόσιο κτήριο με κλιματισμό. Αν θέλετε να βγείτε έξω, κάντε το το βράδυ και νωρίς το πρωί, επειδή είναι συχνά οι πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Ξεκουραστείτε στη σκιά όποτε είναι δυνατόν.
-Όταν είστε έξω, προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 200 ml νερό κάθε 20 λεπτά. “Ποτέ μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε νερό”, λέει ο δρ. Bernstein. Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, ρωτήστε το γιατρό σας πόσα υγρά πρέπει να πίνετε καθημερινά. Εάν παίρνετε διουρητικά, ρωτήστε πόσο πρέπει να πίνετε, όταν ο καιρός είναι ζεστός.
-Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τους χυμούς φρούτων και το αλκοόλ. Τα πρώτα δύο επιβραδύνουν τη διέλευση του νερού από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, αν και η σχετική έρευνα είναι περιορισμένη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.
-Προστατέψτε το δέρμα σας. Ένα ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να κρυώνει και αυξάνει την αφυδάτωση. Φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου και ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα. Επίσης, εφαρμόστε άφθονο αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή υψηλότερο σε όλο το εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Εφαρμόστε ξανά κάθε μία ώρα που είστε στον ήλιο.