fbpx

Kavala Oil: Έκρηξη στο εργοστάσιο – Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

0 1,026

Όταν τον περασμένο Φλεβάρη, το ρεπορτάζ της Voice έφερε στο φως τις μεθοδεύσεις της Energean για την απαξίωση του εργατικού δυναμικού των Πετρελαίων Καβάλας, που έχουν οδηγήσει σχεδόν 200 εργαζόμενους στην ανεργία, αποψιλώνοντας ταυτόχρονα τη μονάδα από εξειδικευμένο προσωπικό, η εταιρεία μας κατηγόρησε για «ανακρίβειες». Μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου, ευτυχώς χωρίς θύματα, μπορούμε κάλλιστα να ισχυριστούμε ότι η μόνη… ανακρίβεια είναι το success story που «πουλάει» στα ΜΜΕ η Energean.

Για όσους δεν το γνωρίζουν -και είναι σίγουρα πολλοί αφού η ιδιοκτήτρια της Kavala Oil προσπάθησε να υποβαθμίσει, αν όχι να εξαφανίσει, το συμβάν- το βράδυ της 9 Απριλίου ξέσπασε φωτιά μετά από έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαιωμένων νερών στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης. Ύστερα από πολύωρη επιχείρηση με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής η φωτιά ευτυχώς έσβησε και δεν επεκτάθηκε. Από καθαρή τύχη και χάρη στην αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν υπήρξαν τραυματίες και αποφεύχθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή που θα σήμαινε η επέκταση της φωτιάς.

Αντί, ωστόσο, η Energean να δηλώνει ότι «τέτοια ατυχήματα δεν είναι πρωτοφανή» στην πετρελαϊκή βιομηχανία και να δίνει… συγχαρητήρια στους πυροσβέστες, μήπως θα έπρεπε επιτέλους να πάρει θέση απέναντι στις προειδοποιήσεις των εργαζόμενων της εταιρείας, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, έστω τώρα που οι ανησυχίες τους επιβεβαιώθηκαν, ευτυχώς όχι με τραγική κατάληξη;

Οι εργαζόμενοι της Kavala Oil, από την αρχή της χρονιάς, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για λόγους ασφαλείας. Με εξώδικό τους προς τη διοίκηση, παραμονές των Χριστουγέννων, έκαναν λόγο για «παραβίαση του κανονισμού εργασίας σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αντικατάστασης, πλήρωσης των κενών θέσεων και προαγωγών» και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για «το σχέδιο αντιμετώπισης απρόοπτων περιστατικών των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πυρόσβεσης και θαλάσσιας ρύπανσης».

Η Energean, όμως, αρνήθηκε κάθε σχετική προειδοποίηση, τους αντιμετώπισε ως κινδυνολόγους και κοινούς συκοφάντες και αρνούμενη ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας, προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις κατά ομάδες, φτάνοντας στο σημείο να απολυθούν και οι 185 έμπειροι εργαζόμενοι του εργοστασίου, που σήμερα ουσιαστικά δεν λειτουργεί και στελεχώνεται, όπως λένε οι ίδιοι οι απολυμένοι, από λιγοστό προσωπικό, ανειδίκευτο και χωρίς πείρα.

Το ατύχημα του Σαββάτου δικαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση τις ενστάσεις των εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν στην Kavala Oil και διαψεύδει τη διοίκηση της Energean, που όλο αυτό το διάστημα, πάντα με τη συμβολή των πρόθυμων ΜΜΕ, επιμένει να διαφημίζει την ασφάλεια, την αειφορία και τις… ονειρεμένες συνθήκες που επικρατούν στην επένδυσή της.

Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι ένα, όπως σωστά το έθεσε χθες και η ΓΣΕΕ: «Πού είναι η ασφάλεια για την οποία βεβαίωνε το αρμόδιο υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όλους τους προηγούμενους μήνες, η εταιρεία;». Δεν ευθύνεται κανείς για την παρ’ ολίγον τραγωδία; Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν αναμένουμε κάποια πειστική απάντηση, όσο δεν υπάρχει κράτος να την απαιτήσει.

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ, καθώς και η τοποθέτηση για τα γεγονότα του Μανώλη Κελαϊδάκη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Πετρελαίων Καβάλας, στην έντυπη Voice αυτής της Πέμπτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More