Κόκκινα Δάνεια: Οι μοναδικές λύσεις για να σώσετε το σπίτι σας
Περιορίζονται ασφυκτικά οι επιλογές των νοικοκυριών με “κόκκινα” δάνεια, που βρίσκονται στα χέρια εταιρειών διαχείρισης (servicers), για να σώσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμό.
Μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έδωσε τέλος στη διχογνωμία για το εάν οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να βγάζουν στο “σφυρί” περιουσιακά στοιχεία δανειοληπτών για λογαριασμό των funds και για δάνεια που δεν έχουν χορηγήσει οι ίδιες, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν πλέον με την αγωνία.
Η απόφαση δικαιώνει τους servicers “ψαλιδίζοντας” τις ελπίδες όσων βρίσκονται αντιμέτωποι ή φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικο “σφυρί”.
Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει!
Η “Voice” παρουσιάζει σήμερα τις μοναδικές λύσεις που έχουν πλέον στη διάθεση τους, όσοι έχουν ή κινδυνεύουν να έχουν “κόκκινο” δάνειο και τις οποίες -με την καθοδήγηση του δικηγόρου τους- μπορούν να αξιοποιήσουν για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό. Προσοχή στους χρονικούς περιορισμούς!
Η πρώτη λύση είναι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών, που μπορούν να αξιοποιήσουν:
- Όσοι έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ή δάνειο που φοβούνται ότι σύντομα θα γίνει “κόκκινο”.
- Όσοι βρίσκονται πριν από το στάδιο της κατάσχεσης.
- Αλλά και ως ύστατη λύση, όσοι βρίσκονται το πολύ τρεις μήνες πριν τον πλειστηριασμό.
Η δεύτερη επιλογή είναι ο Πτωχευτικός Νόμος, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν:
- Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του δανείου τους, αλλά και σε κανέναν άλλο διακανονισμό.
- Παραχωρώντας το σπίτι τους στον Ενδιάμεσο Φορέα που προβλέπει ο νόμος, μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές για 12 χρόνια, λαμβάνοντας και επιδότηση ενοικίου από το κράτος.
- Μετά την πάροδο της δωδεκαετίας και με την προϋπόθεση ότι έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα για αυτούς, μπορούν να επαναγοράσουν το σπίτι τους.
- Επιπλέον, στον Πτωχευτικό Νόμο -ως ύστατη λύση- μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη λάβει κατασχετήριο, με την προϋπόθεση ότι θα καταθέσουν τη σχετική αίτηση το πολύ μέσα σε 60 ημέρες από τη στιγμή που τους κοινοποιηθεί η κατάσχεση και η ημερομηνία πλειστηριασμού.
Σε κάθε περίπτωση, με την κατάλληλη νομική υποστήριξη (και το αντίστοιχο κόστος) μπορούν να στρέφονται δικαστικά κατά των Διαταγών Πληρωμής και των κατασχέσεων που τους κοινοποιούν οι εταιρείες διαχείρισης, κερδίζοντας χρόνο, ή να επιδιώκουν μια διμερή διαπραγμάτευση, που όταν καταλήγει σε συμφωνία περιλαμβάνει και υψηλή προκαταβολή.
Οι βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, διευρύνουν την “ομπρέλα” προστασίας των δανειοληπτών (και όσων έχουν οφειλές σε Δημόσιο και όχι μόνο), υποχρεώνοντας τράπεζες και servicers είτε να προτείνουν λύση, είτε να αιτιολογούν την άρνηση τους να το κάνουν.