Κορκίδης: Η μόνη σταθερή παράμετρος στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι είναι η αλλαγή
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα, κατά την μεταμνημονιακή περίοδο, και παραμένει αναπάντητο είναι το κατά πόσο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση στο μέλλον να καταβάλουν τους «μεταμνημονιακούς φόρους», αναμένεται να πει ο Βασίλης Κορκίδης κατά τον χαιρετισμό του, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής πρόκειται να μεταφέρει ότι «η 83η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με την τυπική λήξη των μνημονίων, κατά τη διάρκεια των οποίων η τρόικα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπάθησαν με την εύκολη λύση της επιβολής εξοντωτικών άμεσων και έμμεσων φόρων να επιτύχουν με ισοδύναμα την πολυπόθητη δημοσιονομική εξυγίανση. Είναι γεγονός πως, εμείς, οι άνθρωποι της αγοράς καταφέραμε όλη αυτή την περίοδο, με μεγάλες, αιματηρές θυσίες, να περάσει η Χώρα μας από τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στα απαιτούμενα πλεονάσματα, κάτι που στηρίχθηκε κυρίως στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεών μας. Παράλληλα, η δραματική μείωση των εισοδημάτων και η φοροαδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιούργησε τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές 102 δις ευρώ βεβαιωμένων φόρων και ένα “εσωτερικό” χρέος 227 δις ευρώ από οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «η μεταμνημονιακή περίοδος, είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων. Κι αυτό, το έχουμε ήδη εμπεδώσει, επειδή, ως σύγχρονοι επιχειρηματίες δεν εφησυχάζουμε ποτέ, αφού ξέρουμε πως, η μόνη σταθερή παράμετρος στο καθημερινό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, είναι η αλλαγή».
Στη συνέχεια του χαιρετισμού θα αναφερθεί τους παράγοντες εκείνους που θα πρέπει να «εμπεδώσουν» οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος:
– Ό, τι, η δουλειά που πρέπει να γίνει για το μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας σε μία οικονομία παραγωγής, καινοτομίας και εξωστρέφειας είναι πολλή και απαιτητική.
– Ό, τι τώρα απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους.
– Ό, τι πρέπει να πεισθεί η εγχώρια και διεθνής επενδυτική κοινότητα για τη δέσμευση της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.
– Ακόμα, ό, τι η συναίνεση και η συνεργασία είναι επιτακτικές για μία καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
– Για ένα σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.
– Για μία συνολική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση.
– Για τη δημιουργία σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα αποδομούν την γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της.
– Για έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ώστε αυτό να γίνει ταχύτερο και αποδοτικότερο.
– Για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με στόχο την κατάσχεση της ανεργίας, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Καταλήγοντας, ο κ. Κορκίδης θα σημειώσει ότι «το βέβαιο είναι πως, η αγορά, δηλαδή η ίδια η ζώσα και παλλόμενη οικονομία, την οποία εκφράζουν αυθεντικά τα Επιμελητήρια της χώρας είναι ικανή να δείξει το δρόμο και τις καλύτερες δυνατές λύσεις».