Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Κosmos Labs: Πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό

0 11,514

Την ανάδειξη του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά και την προσπάθεια εξεύρεσης ικανών λύσεων, επιδίωξε η δράση «Κόσμος» και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης.

Πραγματοποιώντας ένα ειδικό εργαστήρι διαβούλευσης με θέμα «κλιματική αλλαγή και προσφυγικές ροές: η Ευρώπη μπροστά σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα», η δράση επιδίωξε να φέρει σε επαφή απλούς πολίτες, με άγνωστες πτυχές του προβλήματος. Εκτός από τον ίδιο τον κ. Κόκκαλη συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνάντηση εκπρόσωποι από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από την υπηρεσία ασύλου, αλλά και πολίτες που βίωσαν από «πρώτο χέρι» την ένταση του προβλήματος το 2015 – 2016 στον Πειραιά. Όλοι περιέγραψαν τους τρόπους λύσης που αναπτύχθηκαν και εστίασαν στο γεγονός ότι η αλληλεγγύη των πολιτών και η ίδια η κοινωνία, κάλυψε σε μεγάλο βαθμό την ανεπάρκεια του κράτους, που φάνηκε ανέτοιμο να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση…

Τα στοιχεία που αναδείχτηκαν δείχνουν και την «τοξικότητα» των πληροφοριών που εμφανίζονται κατά καιρούς σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα στη χώρας μας. Δεν είναι περισσότεροι από 75.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παρέμειναν στην Ελλάδα μετά τη μαζική είσοδό τους το 2015 – 2016, παρά το γεγονός ότι πρέπει να πέρασαν από τη χώρα περισσότεροι από 1 εκατ. Επίσης, στην Ευρώπη των 500 εκατ. κατοίκων, πρόσφυγες και μετανάστες δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. Άρα η Ευρώπη δεν δικαιούται να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά υπάρχουν χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, αλλά ακόμα και η Ιταλία, που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες… Άλλωστε πολύ κοντά στην Ευρώπη υπάρχει ο Λίβανος όπου ο μισός του πληθυσμός είναι πρόσφυγες και μετανάστες ή η Τουρκία που έχει πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες προερχόμενους από τη Συρία.

Σε επίπεδο δομών σχεδόν όλοι οι ομιλητές καυτηρίασαν τις εξόφθαλμες ελλείψεις που υπήρχαν το 2015 και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα και τώρα. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ένας πρόσφυγας 18 χρονών από το Αφγανιστάν, ο «Ορφέας» που περιέγραψε, σε άπταιστα ελληνικά, τις συνθήκες που βίωσε, τόσο για να έρθει στην Ελλάδα, όσο και για να παραμείνει για δύο χρόνια στους καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου αρχικά και στο Σχιστό στη συνέχεια.

Η πρωτοβουλία με την κωδική ονομασία ΚosmosLabs θα συνεχιστεί και με άλλες θεματικές ενότητες, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν ενόψει ευρωεκλογών, τα σημαντικά προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης, για τα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More