Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Κρίσιμες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

0 6

Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες ώρες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για τη δρομολόγηση του πολυπόθητου νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που έχουν ζωτική ανάγκη νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν και οι περιορισμένες ελπίδες συνεχίζουν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη WallStreet, που τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει την κατιούσα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά media, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, έχει θέσει ένα άτυπο χρονικό τελεσίγραφο μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις συνομιλίες και να φανεί αν τελικά οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία πριν τις αμερικανικές εκλογές (στις 3 Νοεμβρίου).

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των Δημοκρατικών (που ελέγχουν τη Βουλή) και του υπουργείου Οικονομικών (υπό τον Στίβεν Μνούσιν) δουλεύουν εντατικά προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, ειδικά μετά το χρόνο που χάθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κύριος Τραμπ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως θα συνεχιστούν με τη νέα κυβέρνηση και το νέο Κογκρέσο.

Η αψυχολόγητη κίνηση του κυρίου Τραμπ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο, που θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τουλάχιστον ένα τρίμηνο για τα νέα μέτρα στήριξης εξού και ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να ξανακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Δημοκρατικούς.  

Άλλωστε, με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας να μην είναι καλές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες χώρες, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προσανατολίζονται σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία των οικονομιών τους επόμενους μήνες, κάτι που θα εντείνει την πίεση που υπάρχει προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από την πορεία των συνομιλιών, πρόοδος υπάρχει, όμως οι διαφορές δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί με τους Δημοκρατικούς να εμμένουν σε μεγαλύτερο πακέτο στήριξης και δη, περισσότερα κονδύλια για κοινωνικά επιδόματα και ανέργους. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο που ανησυχεί για τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, κάτι που φαίνεται από την σταθερά καθοδική πορεία της Wall Street κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μάλιστα χθες ο δείκτης Dow Jones έχασε πάνω από 400 μονάδες, ενώ στο βαθύ κόκκινο κινήθηκαν και οι υπόλοιποι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες με 9 στις 10 μετοχές να «κλείνουν» με πτώση.  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More