Κυρία Αδειλίνη: Ποιοι πλούτισαν από τις υποκλοπές;
Η απόφαση του Αρείου Πάγου που αρχειοθετεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη σύνδεση του Predator με την ΕΥΠ έχει καταχωρηθεί ήδη στις μαύρες δέλτους της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, με τα περισσότερα να είναι δεδομένο πως δεν θα απαντηθούν ποτέ, είναι κι αυτά που αφορούν στο οικονομικό όφελος των εμπλεκόμενων εταιρειών και προσώπων από τη χρήση και την πώληση του Predator εντός κι εκτός Ελλάδας. Πόσα “έβγαλαν”, για να το εκφράσουμε απλά και κατονοητά, η Intelexa, η Krikel και οι συνδεδεμένες με αυτές εταιρίες από τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε το παράνομο λογισμικό στην Μπανανία των Βαλκανίων και από την πώληση του στο Σουδάν, τη Μαδαγασκάρη, την Ουκρανία και όπου αλλού εξήχθη το “προϊόν κατακοπευτικού λογισμικού”.
Η ωμή πραγματικότητα, μάλιστα, δείχνει πως αν κάπου υπάρξει κάποια αχτίδα φωτός αυτή βρίσκεται στην παραπομπή των τεσσάρων πρσώπων των εταιρειών σε δίκη έστω και για πλημμελήματα. Γιατί μπορεί κάποιος δικαστής να… μπερδευτεί και να ρωτήσει πράγματα για την περίοδο 2020-2022 που “έδρασε” το Predator: Για παράδειγμα, ποιο ήταν το αντίτιμο για την “μόλυνση” του κινητού του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου; Πόσο κόστισε η “παγίδευση” των ιδιοκτητών της V+Ο που “παίζουν” δυνατά στην επικοινωνία εταιρειών και υπουργείων; Σε τι τιμή “αγοράστηκε” το… προνόμιο της ακρόασης των ανθρώπων του Κ. Χατζηδάκη που διαχειρίζονταν την “ενεργειακή μετάβαση” της Ελλάδας; Πόσο πλήρωσαν “κάποιοι” για να μάθουν για τα εξοπλιστικά της χώρας από το στόμα του γ. διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αλεξόπουλου; Γενικά πόσο χρήμα έπεσε για να έχουν κάποιοι inside information για τη διαχείριση των δανείων της Εθνικής Τράπεζας, για τα ευρήματα των φορολογικών ελέγχων σε οικονομικούς παράγοντες της χώρας ή για το τι προέκυψε από τον έλεγχο στο κινητό του Καραϊβάζ;
Έπειτα είναι και οι εξαγωγές του predator σε τρεις τουλάχιστον χώρες και με τις “ευλογίες” του υπουργείου Εξωτερικών. Τα στοιχεία δύσκολα ανιχνεύσιμα, όμως βάσει της συμφωνίας που διαπιστωμένα είχε υπογράψει η γαλλική Nexa, συνεργάτης της Intelexa στη Γαλλία, με την κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης για την εξαγωγή του predator το ύψος ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ… Τη συγκεκριμένη συμφωνία οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν, αν και οι διπλωματικοί σάκοι με το “προϊόν κατακοπευτικού λογισμικού” έφτασαν στο νησί της Ανατολικής Αφρικής και μπήκαν σε χρήση. Οι αρχές στο Παρίσι συνέλαβαν τους ιδιοκτήτς και τα στελέχη της Nexa στις 15 Ιουνίου του 2021. Τέσσερις μήνες αργότερα, έρχεται η άδεια του υπουργείου Εξωτερικών στον ελληνικό βραχίονα της Intelexa για την εξαγωγή στη Μαδαγασκάρη, μαζί με αυτές για το Σουδάν και την Ουκρανία…