Κύρτσος “καρφώνει” Μητσοτάκη για μια ακόμη φόρα – Δεν πέρασε η πρόταση του για “εκπαραθύρωση” του ευρωβουλευτή από το ΕΛΚ
Επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απέστειλε ο Γιώργος Κύρτσος, με την οποία εκθέτει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλογίζει “συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis” και “ανελεύθερες πρακτικές” με αφορμή τη ψηφοφορία στην ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, που έχει κινήσει σε βάρος του ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Όπως αποκαλύπτει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής την περασμένη Πέμπτη (3.3.2022) ο κ. Μητσοτάκης είχε δείπνο στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Βέμπερ και μόλις την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, ο Γ. Κύρτσος ενημερώθηκε για την πρόταση Βέμπερ σε βάρος του για αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του ως μέλους του ΕΛΚ, η οποία και τέθηκε χθες σε ψηφοφορία, που καλούνται να ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.
Ο κ. Βέμπερ είχε προαναγγείλει ότι “θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία” κατά του ευρωβουλευτή και σύμφωνα πληροφορίες αποκάλυψε στη γερμανική αντιπροσωπεία πως η τιμωρία του κ. Κύρτσου είναι θέλημα του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους Γερμανούς που δεν βλέπουν με καλό μάτι το μπέρδεμα στις ελληνικές υποθέσεις.
Στην επιστολή του προς τα μέλη του ΕΛΚ ο Γ. Κύρτσος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “το ΕΛΚ δεν πρέπει να μοιραστεί με τον Μητσοτάκη το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και των ανελεύθερων πρακτικών», σημειώνοντας πως «παρά την άμεση δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis για αποκαλύψεις δωροδοκίας, δεν έχει κληθεί στη Δικαιοσύνη εδώ και 20 μήνες και η Novartis εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία από διώξεις και πιθανή αποζημίωση στην Ελλάδα”.
Καταγγέλλει ακόμα τον πρωθυπουργό ότι “όχι μόνο απέφυγε να στραφεί κατά της ελβετικής πολυεθνικής, αλλά άνοιξε τον δρόμο με απόφαση της Βουλής για τη δίωξη δύο αριστερών δημοσιογράφων που έπαιξαν ρόλο στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Novartis και ενός ανώτατου δικαστή που χειρίστηκε την υπόθεση” και καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη “ανελεύθερες πρακτικές που μας θυμίζουν τι κάνουν ο κ. Orban και ο κ. Kaczynski στην Πολωνία και είναι ανάθεμα για το ΕΛΚ”.
Αναφέρει επίσης πως “δεν αμφισβήτησα ποτέ το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Αμφισβήτησα αυτές τις συγκεκριμένες πρακτικές που δεν ανήκουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου», προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μου κάνει ένα βρώμικο πολιτικό κόλπο”.
Και επισημαίνει πως “εάν το ΕΛΚ ακολουθήσει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη και υιοθετήσει την πρόταση για αναστολή ενός έτους, πιθανότατα θα πληρώσει υψηλό πολιτικό τίμημα», σημειώνοντας ότι «θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της Αριστεράς και άλλων πολιτικών δυνάμεων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κεφαλαιοποιήσουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και τις ανελεύθερες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και ότι «θα χάσει την ηθική εξουσία και την πολιτική αξιοπιστία να ασκήσει πίεση στην Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με τις κυβερνητικές πρακτικές που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κράτος δικαίο”.
Ο Γ. Κύρτσος ενημέρωνε χθες μέσω του λογαριασμού του στο twitter πως εξελισσόταν η συνεδρίαση του ΕΛΚ για τον ίδιο, γράφοντας χαρακτηριστικά:
– Επείγεται ο Μητσοτάκης να «τιμωρηθώ» από το ΕΛΚ. Το θέμα είναι πρώτο στη σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ παρά την καυτή ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί το πρόβλημά του. Το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis, τις ανελεύθερες πρακτικές.
– Η πρόταση Μητσοτάκη ήταν για εκπαραθύρωση μου από το ΕΛΚ. Ο Μειμαράκης συνετός & αξιοπρεπής ζήτησε 6μηνη στέρηση δικαιωμάτων μέλους ΕΛΚ. Παρενέβη για έναν που..ψήφισε Μητσοτάκη. Ο Βέμπερ γεφύροποιός κατέληξε σε πρόταση για 12μηνη στέρηση δικαιωμάτων. Δίνω μάχη Novartis, rule of law.
– Δυσάρεστη έκπληξη.
Η Α.Ασημακοπούλου ανέλαβε να εισηγηθεί στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ τη στέρηση των δικαιωμάτων μου για 1 χρόνο.
– Το χειροκρότημα των συναδέλφων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, στο τέλος της ομιλίας μου για την πρόταση αναστολής των δικαιωμάτων μου, σαν μέλος του ΕΛΚ, για ένα χρόνο, ήταν για μένα η μεγαλύτερη πολιτική & ηθική ικανοποίηση. Όπως και τα καλά λόγια του Βέμπερ για τη δουλειά μου στο ΕΚ.
– Στους 131 ευρωβουλευτές που ψήφισαν, επί συνόλου 177, 91 ψήφισαν υπέρ της πρότασης Βέμπερ, 29 με στήριξαν και 11 έκαναν αποχή. Ο Βέμπερ εξήγησε ότι ο Μητσοτάκης του ζήτησε αποπομπή μου αλλά αυτός δεν το δέχθηκε και πως το ΕΛΚ δίνει προτεραιότητα σε κόμματα έναντι ευρωβουλευτών.