fbpx

Λ. Ζαγορίτης: “Ξεμπρόστιασε” προμηθευτές ενέργειας και κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

0 133

Τα όσα είπε χθες το απόγευμα ο Λευτέρης Ζαγορίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ως Συνήγορος του Καταναλωτή για τις πρακτικές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας εγείρουν μείζον ζήτημα για τις ίδιες τις εταιρειες και εκθέτουν την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα και την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

“Πρωταθλητής” στις αναφορές στον ΣτΠ είναι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είπε ο κ. Ζαγορίτης σημειώνοντας “Για να σας δώσω ένα στοιχείο, σε σχέση με τις αναφορές που έχουμε για την ηλεκτρική ενέργεια, έχουμε πάρα πολλούς καταναλωτές που στρέφονται κατά πολλών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, από 1/1 του 21 μέχρι 15/6 του 21, το πρώτο εξάμηνο δηλαδή ουσιαστικά του 2021, είχαμε 713 αναφορές μόνον για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πρώτο εξάμηνο, σκάρτο κιόλας, του 2022 έχουμε ξεπεράσει τις δυόμιση χιλιάδες αναφορές. Είμαστε στις 2.585 αναφορές και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει παραβατικότητα στον μεγαλύτερο πάροχο που έχει το 65% της αγοράς, δηλαδή, χωρίς να υπάρχουν αναφορές κατά του μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει τα δύο τρίτα περίπου της αγοράς”

“Προσπαθούμε -συνέχισε- να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο με συστάσεις, με έγγραφα τα οποία, εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνουν και προς το Υπουργείο Ενέργειας, πηγαίνουν και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά κυρίως, πηγαίνουν και προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τη ΡΑΕ, η οποία είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της νομιμότητας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Η ΡΑΕ όπως ανέφερε “έχει και την ευθύνη, εκτός από το ότι θα πρέπει να επιβάλλει τη νομιμότητα, να επιβάλλει και κυρώσεις όταν έχουμε εκτροπές, όταν έχουμε παραβατικότητα και δυστυχώς, έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας”.

“Έχουμε χρεώσεις τρελές, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική ,αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών. Έχουμε ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ, δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από την μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο” και επισήμανε “Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της Ρ.Α.Ε και, ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής υπάρχει μία”.

Κατά τον κ. Ζαγορίτη “Ο καθένας κάνει ότι θέλει στην αγορά ενέργειας και, δυστυχώς δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά, έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας” προκαλώντας αίσθηση και αναλύοντας τις αναφορές προς τον Συνήγορο είπε “…σε κάποιες άλλες εταιρείες έχουμε φαινόμενα να έχουμε ρήτρες αναπροσαρμογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ και, έχουμε και μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές, δηλαδή, άλλος χρεώνει 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άλλος χρεώνει 0,30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Φανταστείτε ,ότι τα 10 λεπτά σε μία μέση κατανάλωση τετράμηνου δύο χιλιάδων κιλοβατώρων είναι αμέσως-αμέσως 200 ευρώ plus και επιπλέον ΦΠΑ. Εάν είναι μεγαλύτερη η απόκλιση είναι ακόμη μεγαλύτερη και, φτάσαμε στο σημείο να έρχονται στον Συνήγορο του καταναλωτή, νοικοκυριά από Αμπελόκηποι, Κυψέλη, δεν μένουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί. Συνήθως είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι με αποδοχές οι οποίες είναι 1.000 ευρώ πάνω- κάτω και να πληρώνουνε 400-500-600 ευρώ στο επίπεδο του ηλεκτρικού ρεύματος και, βεβαίως η βενζίνη ανεβαίνει ή το πετρέλαιο ανεβαίνει. Μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου, να το έχεις χαραγμένο κάπου, αλλά το ρεύμα, το ηλεκτρικό δεν μπορείς ,αν δεν το πληρώσεις θα κοπεί και, δεν μπορείς να επιβιώσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”.

“Ελπίζουμε, να υπάρξει εξομάλυνση της αγοράς και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αυτήν την περίοδο υπό την έννοια ,ότι με βάση τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο μήνα δεν θα υπάρχει και, για ένα χρονικό διάστημα, αν διάβασα καλά της τάξεως του του ενός έτους, τα ξέρετε καλύτερα εσείς, διότι έρχονται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, τα σχετικά κείμενα για να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση” σημείωσε και υπογράμμισε “Λέμε δηλαδή εδώ και, μήνες ,ότι θα πρέπει τα μισά χρήματα της ρήτρας αναπροσαρμογής, να επιστρέψουν στον καταναλωτή. Γιατί;. Γιατί δεν ενημέρωσε προσχηματικά. Δεν γίνεται, δεν φτιάχτηκε η σύμβαση με το σωστό τρόπο ,ώστε να καταλαβαίνει ο καταναλωτής, τι έχει να πληρώσει. Δεν τηρείται η απόφαση 409, του 2020 της ΡΑΕ, όπου προτείνει ένα συγκεκριμένο τύπο, προκειμένου να βγει η ρήτρα αναπροσαρμογής, το ποσό δηλαδή και, δεν τηρείται αυτός ο τύπος. Ο καθένας κάνει τα δικά του, ο καθένας βάζει τους δικούς του, συντελεστές και, καμία εταιρεία δεν είναι όμοια, με τις ,άλλες εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία στην αγορά, της Ηλεκτρικής Ενέργειας”.

“Εγώ αναφέρομαι, στην κοινή λογική. Επίσης, λέω ,ότι θα πρέπει εάν τα κείμενα και, οι νόμοι δεν επιβάλλουν κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές ,να υπάρξουν κείμενα και, νόμοι που να τα επιβάλουνε. Έχω κάνει μία αρκετά μακρά συζήτηση, με τους αρμοδίους της ενέργειας, δεν έχω βρει κοινό τόπο. Δηλαδή, λειτουργούμε σε διαφορετικό μήκος κύματος. Δεν ξέρω αν έχουμε, εμείς δίκιο ή αν έχουν εκείνοι δίκιο. Σίγουρα, είναι περίπλοκο το ζήτημα ,αλλά προτιμώ από το να έρχεται η Κυβέρνηση και, να ενισχύει τα τιμολόγια της ενέργειας, με λεφτά των Ελλήνων πολιτών, εννοείται. Θα προτιμούσα οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να μην ξεφεύγουν έτσι ,ώστε να μη χρειάζεται να υπάρχει αυτή η ενίσχυση”.

Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής έμεινα αποσβολωμένοι να κοιτάνε τον Λ. Ζαγορίτη με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό να λέει απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμων και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα “κ. Πρόεδρε συγγνώμη, εδώ προκύπτουν πολλά και σοβαρά θέματα και νομίζω ότι πρέπει να κληθεί η ΡΑΕ πάλι στην Επιτροπή μας να απαντήσει σε όλες αυτές τις σοβαρές επισημάνσεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More