fbpx

ΛΑΡΚΟ: Με τροπολογία μεθοδεύεται η μαζική απόλυση των εργαζομένων

0 113

Ήμερα έντασης εντός και εκτός Βουλής η αυριανή, καθώς στη Ολομέλεια στο πλαίσιο συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τη αναμόρφωση του ΤΧΣ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι σημειωτέον έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της τροπολογίας:

– δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας

– προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της!

– ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος

– για τους εργαζόμενους που είναι κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, με σχετικες αποφάσεις που θα εκδοθούν

“Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους” έσπευσαν να αντιδράσουν με κοινή δήλωσή τους οι τομεαρχες Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

“Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν “περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους”, με τροπολογία ντροπής που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση” αναφέρουν

Και τονίζουν “Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε”.

Και όλα αυτα σημειώνουν “σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων”.

“Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ”, υπογραμμίζουν τέλος.

“Με το άρθρο 6 της τροπολογίας 1331/196 που κατέθεσε χθες Παρασκευή 10 Ιουνίου η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρείας στο τελικό του στάδιο” αναφέρει και το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας:

“(α) Οι απολύσεις είχαν προαναγγελθεί από τον Φλεβάρη από τα πλέον επίσημα χείλη, Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης,

(β) Οι απολύσεις σημαίνουν και ξεσπίτωμα των οικογενειών των εργαζομένων

(γ) Η Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων. Επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η Μαφία ενδεχομένως…”.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση τθυ ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος σχολίασε στο twitter:

“Η ιστορία της ΛΑΡΚΟ, ιστορία κακόδιαχείρισης κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες.
Διορισμοί, ελλείμματα, χρέη στη ΔΕΗ,
προβλήματα σε παραγωγή & εξαγωγές,
παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, πρόστιμα από ΕΕ.
Τώρα τη διαλύουν με δημόσιο χρήμα και τη δίνουν στο λόμπι.
Από κόλπο σε κόλπο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More