Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτήρισε το νοσοκομείο της Έδεσσας ως ένα τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της επέλασης του 4ου κύματος της πανδημίας. Όπως είπε την Τρίτη, το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν στις κλινικές του νοσοκομείου (σ.σ. εκτός ΜΕΘ, καθώς αυτή έχει κλείσει από τον Οκτώβριο) περισσότεροι από 30 ασθενείς με COVID.

Επίσης, κατήγγειλε πως γίνεται επιλογή ασθενών για την υποστήριξη με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα μόλις δύο μηχανήματα high flow σε κάθε μία από τις δύο κλινικές COVID. “Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν, δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν”, είπε, προσθέτοντας πως στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πάνω από 50 ασθενείς με κορωνοϊό, “υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι, οι οποίοι έχουν παραδοθεί, και ένας πνευμονολόγος, και δυστυχώς πεθαίνουν οι ασθενείς αβοήθητοι”.

Γιατροί: Ξεπεράσαμε τα προηγούμενα κύματα

Το iatronet.gr απευθύνθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου Έδεσσας, προκειμένου να καταγράψει τις απαντήσεις της για τα καταγγελλόμενα, χωρίς να βρει ανταπόκριση.

Ο Χαράλαμπος Αποστολίδης (φωτογραφία), πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, επιβεβαιώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και στα δύο νοσοκομεία του νομού, Έδεσσας και Γιαννιτσών, σε ό,τι αφορά τόσο τη στελέχωση όσο και τον εξοπλισμό. “Έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο κύμα της πανδημίας. Σήμερα νοσηλεύονται 110 ασθενείς στα Γιαννιτσά και 75 στην Έδεσσα. Από αυτούς οι 70 και 55 αντίστοιχα είναι ασθενείς με COVID. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές και είναι λογικό να μην αρκεί ούτε ο εξοπλισμός”, λέει στο iatronet.gr και συμπληρώνει: “Στο νοσοκομείο Έδεσσας υπάρχει μόνο ένας ειδικός παθολόγος. Με την προσθήκη δύο που μετακινήθηκαν αναγκαστικά από τα Γιαννιτσά και ενός από τη Βέροια, έγιναν τρεις. Υπάρχει ένας γιατρός ανά βάρδια”.

Την αντίστροφη διαδρομή είχαν ακολουθήσει τον Οκτώβριο τρεις εντατικολόγοι, οι οποίοι από την Έδεσσα μετακινήθηκαν στα Γιαννιτσά, προκειμένου να στελεχώσουν την εκεί ΜΕΘ, με παράλληλο κλείσιμο στη ΜΕΘ της Έδεσσας, λόγω έλλειψης προσωπικού.

“Σήμερα στη ΜΕΘ των Γιαννιτσών λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες μόνο οι 6 είναι κανονικές. Οι δύο είναι πρόχειρες, με έναν χώρο στο σηπτικό που εξασφαλίστηκε από τα προηγούμενα κύματα, καθώς και άλλες 2 που προστέθηκαν πρόσφατα στον χώρο ανάνηψης των χειρουργείων”, είπε ο κ. Αποστολίδης, Στο δυναμικό της ΜΕΘ ανήκουν πέντε εντατικολόγοι (οι τρεις που μετακινήθηκαν από την Έδεσσα και οι δύο των Γιανιτσών), εκ των οποίων ένας είναι πιθανό να αποχωρήσει για άλλο περιφερειακό νοσοκομείο, ενώ οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό είναι τραγικές.

“Μπαλάκι” οι γιατροί στα δύο νοσοκομεία

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας με σειρά παρεμβάσεών της τους προηγούμενους μήνες προς τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων ζητούσε των επείγουσα ενίσχυση των παθολογικών κλινικών με προσλήψεις μόνιμων ειδικών παθολόγων και νοσηλευτών, ενώ τις καλούσε να σταματήσουν την πρακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων

Η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών, εκτός από τα τρία τμήματα νοσηλευόμενων (ασθενείς με COVID, ασθενείς με πιθανή COVID και ασθενείς μη-COVID) και τα δύο τρήματα επειγόντων (για ύποπτα COVID και για μη-COVID περιστατικά), έχει την ευθύνη και του ογκολογικού τμήματος, από το οποίο εξαρτώνται πάνω από 400 ασθενείς, καθώς και του post-COVID ιατρείου στο οποίο παρακολουθούνται τουλάχιστον 1000 ασθενείς.

Όλη αυτή η δραστηριότητα στηρίζονταν σε μία δύναμη μόλις έξι μονίμων ειδικών και ενός επικουρικού. Η πρόσφατη απόφαση για νέα αναγκαστική μετακίνηση δύο εξ αυτών στην Έδεσσα οδήγησε σε αποδιοργάνωση την παθολογική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών, υποχρέωσε σε παραίτηση τον διευθυντή της και έτσι απέμειναν μόλις τρεις γιατροί, αφού από τους επτά ειδικούς παθολόγους, δύο τελούν υπό παραίτηση και δύο μετακινήθηκαν αναγκαστικά.