fbpx

Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην «F&M Voice»: Τα μέτρα για τον κορονοϊό οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ύφεση

0

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οδηγούν σε κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η τοποθέτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «F&M Voice», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, αντί για προστασία των θέσεων εργασίας, θεσμοθετεί τις γρήγορες απολύσεις!

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι χρειάζονται οριζόντια μέτρα για το σύνολο των πολιτών, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρηματικότητας και όχι «μέτρα-ασπιρίνες». Τονίζει, επίσης, ότι δεν πρέπει η πανδημία του κορονοϊού να προκαλέσει με τη λήξη της, νέα κρίση χρέους. Γι’ αυτό και πρέπει η κυβέρνηση να προσφέρει «ζεστό χρήμα» στην αγορά, στηρίζοντας έμπρακτα τις θέσεις εργασίας. Το… μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά.

Η πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει άτολμη την κυβέρνηση της Ν.Δ., σε ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Ζητάει να επιβληθεί διατίμηση σε είδη προσωπικής προστασίας, όπως είναι τα αντισηπτικά και τα γάντια. Επίσης, χαρακτηρίζει απαράδεκτο κάποιοι μέσα στην κρίση να κερδοσκοπούν, με κυβερνητική απόφαση! Αναφέρεται συγκεκριμένα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ο ΕΟΠΥΥ δίνει διπλάσια αποζημίωση, δηλαδή από 800 στα 1.600 ευρώ ημερησίως, στους ιδιώτες κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας…

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δηλώνει ότι, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, αλλά εποικοδομητικές προτάσεις. Γι’ αυτό και ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της υγείας, που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ προ ενός έτους, όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επίσης, ζητάει να βελτιωθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και να προστατευθούν καλύτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. φυλακισμένοι, άστεγοι, Ρομά).

Αναφορικά με τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για να παραμένουν οι πολίτες στο σπίτι τους, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου εκτιμά ότι, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ανταποκριθεί θετικά. Μάλλον, το τραγικό παράδειγμα της Ιταλίας λειτούργησε «ως δραματική προειδοποίηση και αφύπνιση», σημείωσε με νόημα.

Πώς κρίνετε έως τώρα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Τι πρέπει να γίνει, για να προστατευθεί η δημόσια Υγεία;

Τώρα είναι ώρα ευθύνης και όχι αντιπαράθεσης, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρώσει τις παρεμβάσεις του σε εποικοδομητικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της δοκιμασίας, στηρίζουμε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.

Πέραν, όμως, από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη Πολιτεία και η κυβέρνηση, η οποία οφείλει να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τής καταπολέμησης του κορονοϊού.

Η κρίση της πανδημίας του Covid 19 διέψευσε με δραματικό τρόπο την νεοφιλελεύθερη αντίληψη της συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους συνολικά. Αυτή τη δύσκολη περίοδο αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σημασία του ΕΣΥ, η υπευθυνότητα και η αυτοθυσία του προσωπικού του και, κυρίως, η επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και θωράκισής του.

Δεν αρκούν ευχαριστίες, χειροκροτήματα, διαβεβαιώσεις και αόριστες εξαγγελίες. Απαιτούνται συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις που θα θωρακίσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν μεγάλες ανεπάρκειες σε κρίσιμα πεδία, ιδίως στα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας.

Επιβάλλεται η επιτάχυνση των προσλήψεων στο ΕΣΥ. Οι 4.000 μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το 2019 και το 2020 που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν.

Οι 2.000 νοσηλευτές που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία. Οι δημόσιες δομές Υγείας, τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και οι ΤΟΜΥ χρειάζεται άμεσα να ενσωματωθούν στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ειδικής μέριμνας για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι Ρομά, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φυλακισμένοι και οι άστεγοι.

Στο οικονομικό πεδίο, επαρκούν ή όχι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι κινήθηκε, ακολουθώντας τις εξελίξεις; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν ήταν στην κυβέρνηση;

Η ίδια η κυβέρνηση ομολόγησε ότι η κρίση βαθαίνει. Οι παρεμβάσεις της, όμως, είναι ανεπαρκείς και οδηγούν σε ύφεση και σε κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

♦ Αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί γρήγορες απολύσεις. Αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου του κατώτατου μισθού, μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους.

♦ Αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας θεσμοθετεί εν κρυπτώ ένα γρήγορο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μία εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας μισό μισθό, ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση.

♦ Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών. Προφανώς, επειδή φοβήθηκε τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις ενδεχόμενες απεργίες, παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων, αναστέλλει τη διάταξη που προβλέπει τη μη επιβολή επιστράτευσης και επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας.

Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία είναι άμεσα, οριζόντια, προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας. Με ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής.

Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών. Αυτό που απαιτείται είναι, όχι μέτρα «ασπιρίνες», αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.

Ένα γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις και τη δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η πανδημία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Τι θα πρέπει να γίνει μετά, για να ανακάμψει η οικονομία; Πώς θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και δεν θα βιώσουμε πογκρόμ απολύσεων, με τη δικαιολογία της πτώσης του τζίρου;

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, δυστυχώς, δεν αναμένεται να είναι ούτε σύντομη ούτε ανώδυνη. Ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης ύφεσης είναι πλέον ορατός. Γι’ αυτό και ο Άλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα μέτωπο ζωής σήμερα και ένα μέτωπο λογικής αύριο, που απαιτεί γενναία δημόσια παρέμβαση για τη σωτηρία της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Αν δεν υπάρξει σήμερα αποτελεσματικό ανάχωμα στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, την ανεργία και την απώλεια εισοδήματος, αύριο θα είναι πιο δύσκολη η ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες παίρνουν γενναία και τολμηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε την πλήρη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για να μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν χωρίς περιορισμό τις οικονομίες τους, οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους πόρους θα χρειαστούν.

Επομένως, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας. Άλλωστε, υπάρχει και η ασφάλεια του μαξιλαριού ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιτρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Και η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει άμεσα πιο επιθετικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι επιχειρήσεις, χρειάζονται «ζεστό χρήμα», ώστε να μην υπάρξει μία νέα κρίση χρέους όταν εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει μάχη προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι’ αυτό καλέσαμε την κυβέρνηση να στηρίξει στην Ε.Ε. την έκδοση ευρωομολόγου και κάθε πρόταση για πιο επεκτατικά μέτρα, όπως το αίτημα και των υπολοίπων χωρών του νότου, ο ΕΣΜ να παράσχει δανεισμό χωρίς όρους και μνημόνια.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο όρος της «ατομικής ευθύνης» αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πολίτης, ώστε να βοηθήσει για να μην επεκταθεί η νόσος; Πιστεύετε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει συμμορφωθεί στις εκκλήσεις της Πολιτείας, ή «κάνει του κεφαλιού της»; Χρειάζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας;

Οφείλουμε όλοι να τηρούμε τις οδηγίες των επίσημων επιστημονικών αρχών της Πολιτείας και να μένουμε σπίτι! Είναι θέμα προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, καθώς και αλληλεγγύης. Ο κόσμος στην συντριπτική του πλειονότητα ανταποκρίνεται, γιατί κατανοεί την κρισιμότητα της περιόδου.

Δυστυχώς, η τραγωδία της Ιταλίας λειτούργησε ως δραματική προειδοποίηση και αφύπνιση.

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, ελέω κορονοϊού, σε μία σειρά από προϊόντα, πώς θα περιοριστούν; Τι πρέπει να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιορίσει αυτό το φαινόμενο;

Η κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα έχει δείξει ατολμία. Θα έπρεπε να λάβει πιο αποφασιστικά και συγκεκριμένα μέτρα.

♦ Δεν αρκούν οι εκκλήσεις προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πρέπει να υπάρξει έλεγχος και να καθορισθεί τιμή για το διαγνωστικό τεστ του κορωνοϊού.

♦ Στις τράπεζες, να υπάρξουν για τα φυσικά πρόσωπα αντίστοιχα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις επιχειρήσεις.

♦ Να υπάρξει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών.

♦ Να επιβληθεί διατίμηση στα είδη προσωπικής προστασίας, όπως είναι τα αντισηπτικά και τα γάντια.

♦ Είναι απαράδεκτο με κυβερνητική απόφαση κάποιοι μέσα στην κρίση να κερδοσκοπούν. Αναφέρομαι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ο ΕΟΠΥΥ δίνει διπλάσια αποζημίωση, δηλαδή από 800 στα 1.600 ευρώ ημερησίως, στους ιδιώτες κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη», μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra