fbpx

Μάτι: Για κακούργημα οι στρατηγοί του Μητσοτάκη

0 121

Η δικαιοσύνη θέλει να πάει για κακούργημα πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής, για την τραγωδία στο Μάτι. Τα στελέχη αυτά, αναβαθμίστηκαν από τον Μητσοτάκη, με τον Στέφανο Κολοκούρη να γίνεται αρχηγός του Σώματος. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι, έως πότε ο κ. Μητσοτάκης θα μένει στο απυρόβλητο, για τις πράξεις και τις παραλείψεις του;

Και, πριν πάμε στο… ψητό της υπόθεσης, να σημειώσουμε δύο σημαντικές παραμέτρους:

– Το ρεπορτάζ για το βαρύ κατηγορητήριο για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αναπαράχθηκε σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ, κανένα, όμως, δεν μπήκε στον κόπο να βρει ποιοι είναι αυτοί οι πέντε για τους οποίους ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός έκρινε πως το κατηγορητήριο είναι πολύ… ελαφρύ.

– Όσες φορές έγινε προσπάθεια από τη δικαιοσύνη για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα, αυτές έπεσαν στο κενό, λες και κάποιοι δεν ήθελαν μία τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκρινε πως πρέπει να απαγγελθούν βαρύτερες κατηγορίες σε πέντε πρώην στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας.

Με βούλευμά τους, έκτασης 1000 σελίδων, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκριναν ότι:

– Πρέπει να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

– Πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα 13 εμπλεκόμενοι.

– Πρέπει να απαλλαγούν 10 κατηγορούμενοι από το χώρο της Αστυνομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα μέλη του συμβουλίου, υπήρξαν συγκεκριμένες ενέργειες των εμπλεκομένων οι οποίες ενέτειναν την κατάσταση κινδύνου που δημιουργήθηκε και κατέληξε στο να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 πολίτες. Oι δικαστές είχαν στη διάθεσή τους ηχητικά ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι:

– Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς διότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα έλειπε από τη θέση του τη κρίσιμη ώρα.

– Επίσης δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν στο έδαφος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι και η βοήθεια καθυστέρησε να φθάσει στην πληγείσα περιοχή.

Επόμενο βήμα είναι, η επιστροφή της δικογραφίας στον ανακριτή που τη χειρίζεται, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε άτομα.

Εάν ο εισαγγελέας κάνει δεκτό το αίτημα και ασκήσει την ποινική δίωξη, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν ξανά σε απολογία για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα αδικήματα για τα οποία είχαν απαγγελθεί μέχρι σήμερα κατηγορίες σε όλους τους εμπλεκόμενους για τη φονική πυρκαγιά είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ επίμονα ήταν τα αιτήματα συγγενών των θυμάτων για αναβάθμιση της κατηγορίας, όπως και του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη που είχε διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Να σημειωθεί ότι εκτός του Στέφανου Κολοκούρη, αρχηγού του Σώματος μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 που αποστρατεύτηκε, στους κατηγορούμενους που απειλούνται να δικαστούν για κακουργηματικές πράξεις, είναι και:

1. Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος. Στις 23 Ιουλίου 2018 ο Βασίλης Ματθαιόπουλος υπηρετούσε ως υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και άλλα πλημμελήματα.

2. Οι δύο υποστράτηγοι που επίσης αναβάθμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και παραμένουν στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, Χρήστος Λάμπρης και Χαράλαμπος Χιώνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More