fbpx

Μητσοτάκης: Από τα πατριωτικά… συλλαλητήρια, στην εθνική μειοδοσία

0 182

“Εξωφρενικό, αλλά αν πράγματι ισχύει ότι η #Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» την #ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε #Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται… Σημειώνεται ότι τελευταία ο #Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου!”

Το σχόλιο στο twitter ανήκει στον Γιάννη Βαληνάκη, μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και αποτυπώνει το εθνικό κάζο της κυβέρνησης Μητσοτάκη λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Al-Menfi.

“Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά”, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σημειώνουν πως “θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της” και υπογραμμίζουν ότι “ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας”.

“Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο”, τονίζουν χαρακτηριστικά και επισημαίνουν “Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας”.

Το Μαξίμου επιχειρεί κατα τη προσφιλή του τακτική μέσω των “ελεγχόμενων” ΜΜΕ να “κουκουλώσει” το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, προβάλλοντας εκτενώς την αντίδραση του κοινοβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποδοκιμάζει και θεωρεί παράνομη την συμφωνία εκχώρησης της Λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία, ωστόσο δεν μπορεί να την εμποδίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, το κοινοβούλιο της χώρας είχε εκφράσει την αντίθεσή του, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ερντογάν και τον Σαράτζ να αναρτήσουν το παράνομο αυτό συμφωνητικό στον ΟΗΕ!

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Μαξίμου στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, 23 Σεπτεμβρίου:

– συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στη Λιβύη και εκφράστηκε ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Τρίπολη.

– ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και ταχείας επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας για την υιοθέτηση του συνταγματικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Λιβύης και της νέας, αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες.

– επανέλαβε, επίσης, τη σταθερή θέση της Ελλάδας για άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, τακτικών και μισθοφορικών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση ελεύθερων εκλογών και τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

– ενημέρωσε τον κ. Al-Menfi για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ακραίας ρητορικής, που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

– υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λιβύη και τον λαό της.

– σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε εκ νέου την Πρεσβεία της στην Τρίπολη και στη συνέχεια δημιούργησε Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη.

– συζητήθηκε ακόμα η προοπτική παροχής συνδρομής από την Ελλάδα, σε τεχνικό επίπεδο, για την προστασία και την αναστήλωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στη Λιβύη, καθώς η Ελλάδα είχε αντίστοιχη σημαντική παρουσία στο παρελθόν στη γειτονική χώρα.

Με άλλα λόγια καμία κουβέντα με βάση ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, την ώρα που οι Τούρκοι κινούνται μεθοδικά με σκοπό “να πατήσουν πόδι” στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

“Η σύναψη του νέου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας- Λιβύης αποτελεί μια ακόμη δυσμενή εξέλιξη – λίγο μετά τη συνάντηση του ΠΘ με το Λίβυο ηγέτη- που επιβεβαιώνει την αποτυχία του δόγματος «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» της ΙΧ πολιτικής του κ. Μητσοτάκη” σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας τις μεγάλες ευθύνες Μητσοτάκη για την επικίνδυνη εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα με την υπογραφή MoU Τουρκίας – Λιβύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More