Μητσοτάκης: Χάνει τις ευκαιρίες που του δίνει ο Ερντογάν
Αν εξαιρέσει κανείς το χειροκρότημα του Τζο Μπάιντεν στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Κυπριακό, δηλαδή ότι δεν θα δεχθούμε λύση δύο κρατών, αλλά και την… γραβάτα του Αμερικανού προέδρου με τις ελληνικές σημαίες, το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα.
Και αυτό γιατί την ώρα που η Τουρκία βάζει τρικλοποδιά-βέτο στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Μητσοτάκης πέρα από γενικόλογες και αυτονόητες αναφορές που δεν έτυχαν άλλωστε και του χειροκροτήματος του κ. Μπάιντεν τουλάχιστον δημόσια, απέφυγε να απαιτήσει εδώ και τώρα την καταδίκη της γείτονος για την προκλητικότητα και την επιθετικότητα που επιδεικνύει το Αιγαίο, στο Κυπριακό και στην περιοχή ευρύτερα, αντιθέτως επιβραβεύεται από το Λευκό Οίκο με πιθανή άρση του εμπάργκο όπλων.
Ακόμη και στο Κογκρέσο, παρά τα διαρκή χειροκρότηματα, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να πει τη λέξη Τουρκία, ζητώντας πάντως από τους Γερουσιαστές και τους βουλευτές:
– να μην ξεχάσουμε την ανοιχτή εισβολής και τη διχοτόμηση της Κύπρου
– να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά
– να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνουν αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού (βλ. Τουρκικά F16)
Με άλλα λόγια η δήθεν προτεραιότητα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιβραβευσει με νέους εξοπλισμούς τη Τουρκία, τη στιγμή που συμπεριφέρεται από “επιτήδειος ουδέτερος” έως “ταραξίας” στην περιοχή μας και στους κόλπους της Συμμαχίας μη σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, μάλλον έμεινε στα χαρτιά, διαψεύδοντας σχετικές προσδοκίες.
Μάλιστα σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ σχολίασε χαρακτηριστικά “Προτεραιότητα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας μη σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας, τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής κρίσης κάνει παζάρι πάνω στην προσπάθεια χωρών της ΕΕ να νιώσουν ασφάλεια”.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, δηλαδή:
-αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία και όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα,
-ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και – προυποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας.
Πάντως κυβερνητικές πηγες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για τα πρώτα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη και αυτό γιατί
– οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια
– οι ΗΠΑ “αντιμετωπίζουν τον πρωθυπουργό ως έναν ηγέτη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος”
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για το ρόλο της Αλεξανδρούπολης και τις πρόσφατες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, για το Κυπριακό, για τα ελληνοτουρκικά και “ειπώθηκαν όλα πολύ αναλυτικά” με τον πρωθυπουργό να δείχνει έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ένα χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” για να καταδείξει την επεκτατικότητα και την παραβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ως προς την αμυντική συνεργασία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Πρόεδρο Μπάιντεν, κατ’ ιδίαν και δημοσίως, την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35. “Μια μοίρα F35 – αεροσκάφη 5ης γενιάς – είναι μια μακροχρόνια επένδυση για τη χώρα όχι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλες τις παραμέτρους θα έχουμε αεροσκάφη από το 2028 και μετά. Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και ότι “Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας πέντε- δέκα χρόνια μετά”.