Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Μυρίζει μπαρούτι σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ

0 8

Το γράψαμε και χθες. Το φετινό συνέδριο του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος της Κίνας δεν θα θυμίζει σε πολλά τις πανηγυρικές συνελεύσεις των προηγούμενων ετών. Διότι ακόμη και στην Κομμουνιστική Κίνα ο κόσμος έχει τα όρια του και η οργή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας ξεχειλίζει για τον κορονοϊό και τη διαχείριση της πανδημίας.

Τα όσα έγιναν σήμερα το πρωί σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς την σοβαρότητα της κατάστασης. Η ηγεσία του Πεκίνου πιέζεται και χρειάζεται τρόπο όχι απλά να εδραιώσει την ισχύ της στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση το σχετικό μήνυμα, αλλά και μια διέξοδο ώστε τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν αλλού.

Σε κάθε περίπτωση ουδείς εντός ή εκτός της χώρας έχει αμφιβολία πως η αιφνιδιαστική απόφαση των αρχών να παρουσιάσουν ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την τήρηση της ασφάλειας στον θύλακα, συνδέεται με τις πολιτικές αναταράξεις στο Κογκρέσο.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που σχεδόν παραπέμπει σε στρατιωτικό νόμο και το οποίο δεν θα περάσει καν από την τοπική βουλή του Χονγκ Κονγκ, τινάζει στον αέρα τις ελευθερίες που απολάμβανε μέχρι τώρα η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή, η οποία λειτουργούσε υπό το χαρακτηριστικό μότο «μία χώρα, δύο συστήματα».

Δεν είναι τυχαίο πως το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέρρευσε κατά 5,6% και υπάρχει βεβαιότητα πως επίκεινται μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή και βίαιες ταραχές, όπως και διεθνείς αντιδράσεις.  

Κάπως έτσι πέρασαν στη δεύτερη μοίρα τα τεκταινόμενα στο Κογκρέσο με πιο σημαντική την εξαγγελία ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την πάγια (εδώ και χρόνια) συνήθεια της να εξαγγέλλει ετήσιο στόχο για το ετήσιο ΑΕΠ.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση που προκάλεσε πάταγο μεταξύ των θεσμικών επενδυτών και οικονομικών αναλυτών διότι πολύ απλά επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο και την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία της κινεζικής οικονομίας με φόντο την πανδημία.

Θυμίζουμε ότι τα οικονομικά δεδομένα της χώρας είχαν ήδη πιεστεί σημαντικά την τελευταία διετία λόγω του εμπορικού πολέμου που της είχε κηρύξει ο Λευκός Οίκος. Οπότε η πανδημία και οι συνέπειες της ήταν το… κερασάκι στην τούρτα. Ενδεικτικά για το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση.

Βέβαια οι αρχές έχουν εξαγγείλει μέτρα στήριξης και στο πλαίσιο του Κογκρέσου αναμένεται να ανακοινωθούν και νέες πρωτοβουλίες. Επίσης με την άρση των περιοριστικών μέτρων η βιομηχανική παραγωγή έχει αρχίσει να αναρρώνει. Όμως η εγκατάλειψη της αναγγελίας ετήσιου στόχου δείχνει πως το τοπίο παραμένει θολό.

Άλλωστε και ο κύριος Τραμπ έχει πάρει πάλι… αμπάριζα και απειλεί με εκ νέου με σκλήρυνση της στάσης του κατά της Κίνας, καθώς και ο ίδιος πιέζεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ λόγω της κριτικής που δέχεται για την διαχείριση του κορονοϊού και φαίνεται να έχει επιλέξει τη στοχοποίηση της Κίνας ως λύση προκειμένου να κερδίσει πόντους στο δρόμο για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το Νοέμβριο. Ήδη με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε το Πεκίνο για «πολύ έντονη αντίδραση του», αν προχωρήσει το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του καθεστώτος στον θύλακα.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένες…  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More