fbpx

Mytilineos: Η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία θα ανεβάσει το κόστος για τον καταναλωτή

0 319

Το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, στην περίπτωση διαταραχής της προμήθειας φυσικού αεριού, που κατατέθηκε για διαβούλευση από την ΡΑΕ, προβλέποντας την αποθήκευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενες εταιρείες και οι φορείς να χωριστούν κυριολεκτικά σε δυο στρατόπεδα.

Αντίθετοι με την αποθήκευση φυσικού αερίου στην γειτονική μας χώρα Ιταλία, είναι τρείς ηλεκτροπαραγωγοί ελληνικοί Όμιλοι, ισχυριζόμενοι πως αν ακολουθηθεί αυτό το σενάριο θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κόστους τόσο για τους ηλεκτροπαραγωγούς,
όσο και για τους προμηθευτές, αλλά και για του καταναλωτές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας.

Οι τρείς ηλεκτροπαραγωγοί που εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους είναι η Μytilineos, η Motor Oil και η ΗΡΩΝ. Στο αντίποδα, υπέρ του σχεδίου για την αποθήκευση ποσότητας φυσικού αερίου στην Ιταλία, ως απόθεμα ασφάλειας, τάσσονται η ΔΕΣΦΑ και η Προμηθέας Gas Α.Ε. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία Mytilineos, το κόστος για την εταιρεία αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί θα υπερβεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως σε περίπτωση κήρυξης κατάστασης συναγερμού, τα αποθέματα στην Ιταλία θα είναι απολύτως επισφαλή, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ασάφεια της χρήσης των συγκεκριμένων ποσοτήτων. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται με την σχετική έμφαση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας επιπλέον διαθεσιμότητας του ΤΑP για εισαγωγές από την γειτονική μας Ιταλία και η χωρητικότητα του έχει ήδη δεσμευτεί για τις ποσότητες που εισάγονται κάθε μέρα από την ΔΕΣΦΑ και τους προμηθευτές.

Η πρόταση την οποία κατέθεσε η Mytilineos στο πλαίσιο της διαβούλευσης στηρίζεται σε δυο άξονες. Πρώτος άξονας, οι προμηθευτές να έχουν την διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν το πως θα ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να διατηρούν ικανά αποθέματα αερίου, και δεύτερος άξονας να θεωρηθεί ότι η ενίσχυση της Ρευθούσας είναι επαρκής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Η Motor Oil προκρίνει από την πλευρά της, την διατήρηση στρατηγικού αποθέματος από την ΔΕΣΦΑ και την διάθεση αυτής της ποσότητας αερίου εξισορρόπησης στους μήνες Νοέμβριος του 2022 έως και το Μάρτιο του 2023, με όχημα το χρηματιστήριο ενέργειας και όχι την διατήρηση αποθεμάτων στην γειτονική μας Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό όπως τονίζει η Motor Oil, οι τιμές εξισορρόπησης θα αντικατοπτρίζουν τα κόστη αποθήκευσης και μεταφοράς με αντικειμενικό τρόπο με αποτέλεσμα οι χρήστες του ΕΣΦΑ να έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση και να προβαίνουν σε συναλλαγές φυσικού αερίου εκμεταλλευόμενοι το χαρτοφυλάκιο τους.

Παράλληλα η Motor Οil τάσσεται υπερ της κατασκευής νέων υποδομών αποθήκευσης στην χώρα, συνεπείς προς την πολιτική που η ίδια έχει χαράξει στους Αγίους Θεοδώρους με το FSRU. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας, κάνει λόγο για πρόσθετο και περιττό κόστος, σημειώνοντας και εκείνη με την σειρά της το θέμα της χωρητικότητας του ΤΑP. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών διαφωνώντας και αυτός κάθετα με το σχέδιο για την φύλαξη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία, επισημαίνει από την πλευρά του ότι σε αυτή την ασφυκτικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία νέες υποχρεώσεις για τους συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να ζυγίζονται με βάση τα οφέλη που προσφέρουν, ενώ εξηγεί πως η αποθήκευση στην Ιταλία δεν θα επιφέρει οφέλη ούτε στους καταναλωτές, ούτε στην εθνική οικονομία, ούτε στις εταιρείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More