Νεκροφόρα ή κιλλίβαντας;
Το δίλημμα αυτό διχάζει τη δεξιά πολυκατοικία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στάση που τήρησε προκάλεσε τη μήνιν της ακροδεξιάς εντός και εκτός ΝΔ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε πάραυτα να αποκαταστήσει τη σχέση της γαλάζιας παράταξης με την τέως βασιλική οικογένεια εγκαλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό για τη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής σχετικά με τα διαδικαστικά της κηδείας του Κωνσταντίνου.
“Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη” αποφάσισε λοιπόν το Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ο οποίος σε δήλωση του τόνισε “Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία”.
Ενώ ο πρωην πρωθυπουργός με σαφείς αιχμές για τη κυβερνητική απόφαση σχολίασε σε δήλωσή του “Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους” και τόνισε “Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού”.
Τη ίδια ώρα ο πρωην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραμένει σιωπηλός προκαλώντας την οργή των ακροδεξιών στα social media, ενώ παράλληλα υπουργοί όπως οι Μ. Βορίδης, Θ. Πλεύρης, Στ. Πέτσας κ.α. δεν κρύβουν τα φιλοβασιλικά αισθήματα τους, με τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μ. Χρυσομάλλη να δηλώνει ότι θα παρευρεθεί στην κηδεία.
Πάντως η διαφορετική στάση Μητσοτάκη και Σαμαρά ίσως να είναι προσχεδιασμένη, καθώς ο μεν πρώτος με την απόφαση της ήθελε να επιβεβαιώσει τον σταθερό προσανατολισμό του στο “μεσαίο χώρο”, ο δε δεύτερος να κρατήσει ζωντανή τη σχέση της ΝΔ με τους φιλοβασιλικούς της δεξιάς πολυκατοικίας. Και οι δύο για ευνόητους λόγους ενόψει εκλογών και για ικανοποιήσουν κεντρώους και ακροδεξιούς.
‘Αλλωστε αν δει κανείς τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 1974 “Υπέρ ή κατά της Βασιλευομένης Δημοκρατίας” (69,1% κατά και 30,8% υπερ) κατα νομό, τότε θα κατανοήσει την κρισιμότητα της ψήφου της “φιλοβασιλικής” πτέρυγας για το ποσοστό της ΝΔ, καθώς νομοί όπως Λακωνία 59,52%, Ροδόπη 50,54%, Μεσσηνία 49,24%, Ηλεία 46,88%, Αργολίδα 46,67%, Καστοριά 44,2%, Άρτα 43,8%, Αρκαδία 43%, και Κιλκίς 40,2% ψήφισαν υπερ της βασιλευομένης δημοκρατίας.