Νέο κατόρθωμα Μενδώνη: Ανάκληση δωρεάς 4 εκατ. από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος
Τελικά φαίνεται ότι… «δεν το ‘χουν» με τις δωρεές στο υπουργείο Πολιτισμού! Όπως και το ότι έχουν… αλλεργία στις σύγχρονες λύσεις της ανάδειξης των αρχαιολογικών ή ιστορικών ευρημάτων στο φυσικό τους περιβάλλον, στην τοποθεσία όπου ανακαλύφθηκαν.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την ανάκληση δωρεάς ύψους 4.050.0000 ευρώ στο ΥΠΠΟ που προορίζονταν για την ανάδειξη, προστασία και στέγαση των αρχαιολογικών θησαυρών που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των έργων για την ανέγερση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος, ανάμεσα τους και τους εμβληματικούς Δεσμώτες. Σύμφωνα με το Ίδρυμα υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις (εκκρεμεί το έργο από το 2017) και παλινωδίες της ηγεσίας του υπουργείου όπως και ελλιπής ενημέρωση του για το πως προχωρούν τα έργα.
«Η πρόθεση του ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει το έργο είχε εκφραστεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 μέσω επιστολής του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ, ύψους έως €4.050.000, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη δημιουργία μουσειακής κτιριακής υποδομής, η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασμό του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και των συνεργατών του» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ, η πορεία του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο τέλος σταμάτησε και η ενημέρωση του Ιδρύματος και όλοι αυτοί οι λόγοι «οδήγησαν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς».
Στην απάντηση του το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να διαψεύσει το ΙΣΝ λέγοντας πως υπήρξε διαρκή ενημέρωση του για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας των ευρημάτων ενώ η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή μεθοδολογίας της απόσπασης και μεταφοράς τους. «Η νέα μέθοδος απόσπασης και μεταφοράς των ευρημάτων αποτυπώθηκε στην αναθεωρημένη μελέτη, η οποία έπρεπε να τύχει της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου» σημειώνει το ΥΠΠΟ.
Και η απορία που προκύπτει αφορά στο πότε αποφασίστηκε τελικά οι αρχαιολογικοί θησαυροί να αποσπαστούν και να μεταφερθούν από το μέρος που βρέθηκαν, κάτι που οι περισσότεροι είχαν καταλάβει αλλά και επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΝ που κάνει λόγο για «μουσειακή κτιριακή υποδομή» υπό την καθοδήγηση του φημισμένου Ρ. Πιάνο.
Κλονίζεται το αφήγημα του «σπόνσορινγκ πολιτισμού»
Κι εκεί αρκετοί θυμήθηκαν τον καβγά της Λίνας Μενδώνη με τον Σύλλογο Αρχαιολόγων για την μεταφορά των αρχαίων του Μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη αντί της αδιαίρετης ανάδειξης τους και βέβαια τον σάλο με τη τσιμεντοποίηση στην Ακρόπολη αλλά και τον ανελκυστήρα-χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Κάποιοι ακόμα πιο ψαγμένοι επισήμαναν πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χορηγεί και δωρίζει μέγάλα ποσά σε διάφορες περιπτώσεις προς το υπουργείο Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα μελέτες και ανακατασκευές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σύγκρουση υπουργείου-ΙΣΝ για το μέλλον των χορηγούμενων projects, καθώς η ανάμειξη των ιδιωτών και η διευρυμένη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού ήταν στις διαφημιζόμενες προτεραιότητες του υπουργείου;