Ο “Αλμπάνο”: Η συγκλονιστική ιστορία του κιθαρίστα με την ματωμένη σημαία και η Μαιρούλα από την Αρχιτεκτονική έγκυος στα νύχια των βασανιστών
Γιώργος Κηρύκου (1955-1993) – Μια απ’ τις πολλές ιστορίες των άγνωστων, “ανώνυμων,” ανιδιοτελών, αγωνιστών του Πολυτεχνείου.
Ονομαζόταν Γιώργος Κηρύκου, καταγόταν από την Ικαρία, ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς.
Το 1973 ήταν 18 χρονών.
Είχε έλθει στην Αθήνα “να βρει την τύχη του”.
Δούλευε περιστασιακά οικοδόμος και ελαιοχρωματιστής.
Η μεγάλη του αγάπη, όμως, ήταν η μουσική και η κιθάρα.
Ερασιτέχνης μουσικός, έφτιαχνε στιχάκια και τα έντυνε με τα ακόρντα της κιθάρας του.
Η φωτογραφία που τον δείχνει ανεβασμένο στην πύλη του Πολυτεχνείου, ανεμίζοντας την ελληνική σημαία και φωνάζοντας συνθήματα “Κάτω η χούντα” και “Επανάσταση λαέ“, είναι πασίγνωστη.
Είναι ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου ανεμίζοντας την ελληνική σημαία, όταν το τανκ ξεκινά προκειμένου να μπει στο χώρο του. Όλοι θυμόμαστε από την ταινία των γεγονότων, εκείνη τη στεντόρεια κραυγή του προς τους στρατιώτες του τανκ: “όχι αδέλφια, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό”.
Μετά από λίγο ο Γιώργος Κηρύκου γκρεμιζόταν από το τανκ μαζί με την πύλη του Πολυτεχνείου, έχοντας πάντα την ελληνική σημαία στα χέρια του.
Τότε ήταν αρραβωνιασμένος με μια φοιτήτρια.
Μετά τα γεγονότα, συνελήφθη από τα όργανα της χούντας, κρατήθηκε στο ΚΕΒΟΠ και στην ΕΣ, όπου βασανίστηκε άγρια.
Οι γονείς του είχαν χάσει τα ίχνη του, δεν ήξεραν εάν είναι ζωντανός ή όχι.
Τελικά, κατάφερε να επικοινωνήσει με την αρραβωνιαστικιά του μέσω ενός φαντάρου, κι εκείνη έσετιλε γράμμα στην Ικαρία για να πει στην οικογένεια ότι είναι ζωντανός.
Μετά την αποφυλάκισή του μπάρκαρε και περιπλανήθηκε στη Βραζιλία και στην Αμερική, παντρεύτηκε, έκανε έναν γιο, και δούλευε μουσικός στην Αστόρια.
Χώρισε, γύρισε στην Ικαρία στην μάνα του και στις αδελφές του, παντρεύτηκε δεύτερη φορά, και έκανε μαθήματα κιθάρας σε παιδιά.
Το παρατσούκλι του ήταν “Αλμπάνο“ λόγω της ομοιότητάς του με τον Ιταλό τραγουδιστή.
Πέθανε σαν ήρωας στη προσπάθειά του να σώσει μία γριούλα από φωτιά στην Ικαρία.
Για να σώσει τους γέροντες στην πυρκαγιά στην Ικαριά
Το καλοκαίρι του 1993, με τις φοβερές πυρκαγιές στο νησί που κόστισαν δεκατρείς νεκρούς, σε ηλικία 38 ετών, μαζί με δυο φίλους του, βοηθούσε να αντιμετωπιστεί η καταστροφή.
Όταν άκουσε για τέσσερεις γέροντες εγκλωβισμένους που κινδύνευε η ζωή τους, πήγε εκεί.
Προσπάθησε να σώσει μια γριούλα από την φωτιά, την πήρε στην πλάτη του για να την μεταφέρει, όμως ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά γύρισε.
Εγκλωβίστηκαν όλοι εκεί, κι εκεί έχασε τη ζωή του.
Αυτή ήταν, εν συντομία, η ιστορία του Γιώργου Κηρύκου.
Αλλά δεν είναι η ιστορία του Γιώργου Κηρύκου μόνο.
Είναι και η ιστορία των χιλιάδων άγνωστων “ανώνυμων” ανιδιοτελών αγωνιστών του Πολυτεχνείου, που ποτέ δεν ζήτησαν τίποτε και ποτέ δεν εξαργύρωσαν εκείνους τους αγώνες. Δεν υπάρχει αναφορά στο όνομά του σε κάποιο βιβλίο για το Πολυτεχνείο, στο διαδύκτιο μόνο.
Η ιστορία της Μαιρούλας από την Αρχιτεκτονική, που έγινε σουηδικό μυθιστόρημα από τον Αρη Φιορέτο το 2015
Αργά το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου 1973, η Μαίρη, μια κοντοκουρεμένη τελειόφοιτη φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής που κουτσαίνει ελαφρά από μια παλιά πολιομυελίτιδα, κατευθύνεται προς τη Σχολή της.
Θέλει να βρει τον Δήμο, το αγόρι της, που έχει πρωτοστατήσει στην κατασκευή του πομπού των «ελεύθερων φοιτητών», να του πει πως μόλις έμαθε ότι είναι έγκυος και να καθίσει μαζί του φωνάζοντας συνθήματα.
Για να φτάσει νωρίτερα και επειδή η ατμόσφαιρα γίνεται εκρηκτική, χώνεται δίπλα σε ένα άλλο κορίτσι σε ένα ταξί που την πλευρίζει.
Όμως το ταξί είναι ψευτοταξί και η Μαίρη καταλήγει στην Ασφάλεια για να δώσει «ονόματα».
Οι γονείς της είναι δεξιοί με πρόσβαση σε μυστικά αρχεία, αλλά “έχει κόψει” μαζί τους και αρνείται να πει ακόμα και το όνομά της, οπότε, έναν μήνα αργότερα, μαζί με άλλες πέντε άγνωστές της γυναίκες και ένα πεντάχρονο αγόρι, μεταφέρονται σε ένα νησί, γνωστό άλλοτε ως «κολαστήριο».
Οι βασανιστές της δεν το κατάλαβαν, αν όμως η στρατιωτική διοίκηση στο νησί καταλάβει πως περιμένει παιδί, θα την εκβιάσουν να μιλήσει απειλώντας την ότι μόλις γεννήσει θα το δώσουν για υιοθεσία, όπως έγινε σε πολλά δικτατορικά καθεστώτα, στην Αργεντινή, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία…
Η Μαίρη γραπώνεται από τον «ήλιο» που κουβαλάει μέσα της, αλλά τα περιθώρια στη ζωή της στενεύουν ασφυκτικά.
Η ιστορία της Μαίρης, της κάθε «Μαίρης» και των γυναικών που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο χωρίς ποτέ να μάθουμε τα ονόματά τους, έγινε το 2015 σουηδικό μυθιστόρημα από τον Αρη Φιορέτο, μεταφράστηκε και κέρδισε θερμότατες κριτικές το 2016 στη Γερμανία, και κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκης, (μτφρ. Κώστας Κοσμάς).
Πεζογράφος, μεταφραστής και πανεπιστημιακός που διδάσκει Αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο Φιορέτος γεννήθηκε το 1960 στο Γκέτεμποργκ από πατέρα αυτοεξόριστο Ελληνα και μητέρα Αυστριακή και σπούδασε στη Σουηδία, στις ΗΠΑ και στη Γαλλία (με τον Ζακ Ντεριντά). Σήμερα ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για το μεγάλο ιστορικό έπος της Ελληνικής νεολαίας.
Με ιστορίες άγνωστες στους πολλούς αλλά και τις δικές μου: “με την ματιά του 14χρονου -τότε- Αντρεούλη” ΈΔΩ:
– 17 Νοέμβρη 1973 στη Στοκχόλμη https://1voice.gr/17-noemvri-1973-sti-stokcholmi/
– Χαλκίδα 1974: Το πρώτο απαγορευμένο μπλουζ, η ΜΟΔΝΕ και η ΠΑΜΚ https://1voice.gr/chalkida-1974-to-proto-apagoreymeno…/
– Εδώ Πολυτεχνείο Χ – 14: Αθώοι στα μαύρα κατάστιχα: https://1voice.gr/edo-polytechneio-ch-14-athooi-sta…/ και
-Αυτός είναι ο Έλληνας φιλόσοφος που πυροβόλησαν πισώπλατα στο Πολυτεχνείο, χειρουργήθηκε και ζει από τύχη ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΒΛΙΑ https://1voice.gr/aytos-einai-o-ellinas-filosofos-poy…/
– Τόριλ Μαργκρέτα Ένγκελαντ: To 22χρονο κορίτσι από την Νορβηγία, η άγνωστη ιστορία ενός θύματος του Πολυτεχνείου https://1voice.gr/toril-margkreta-engkelant-to-22chrono…/