Ο Μπόρις Τζόνσον παίρνει το όπλο του…

0 3

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη για την επίτευξη συμφωνίας που θα καλύπτει την περίοδο μετά το τέλος της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου του Brexit επιζητά το Λονδίνο ξεκινώντας από τη σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Μπόρις Τζόνσον με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να μην πηγαίνουν καλά, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναλαμβάνει να ασχοληθεί πλέον προσωπικά με το θέμα ξεκινώντας με τη σημερινή διάσκεψη του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, στην οποία θα παραστούν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι. Η συζήτηση προμηνύεται να κυλήσει δύσκολα, ενώ ο πήχης για την επίτευξη προόδου έχει τοποθετηθεί πολύ χαμηλά δεδομένης της μέχρι τώρα άκαμπτης στάσης της βρετανικής κυβέρνησης.

Το Λονδίνο ήταν εξαρχής απρόθυμο να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα πίσω προκειμένου να πετύχει την επίτευξη συμφωνίας. Όμως, η πανδημία που μεσολάβησε, η επικοινωνιακή ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση Τζόνσον και η σημαντική υποχώρηση της βρετανικής οικονομίας (με χαρακτηριστική τη βουτιά του ΑΕΠ κατά 20% τον Απρίλιο) έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η Ντάουνινγκ Στρίτ θεωρεί πως ένας επώδυνος συμβιβασμός είναι ίσως χειρότερος από ένα “no deal” Brexit, αν δηλαδή η μεταβατική σχέση Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου που λήγει στα τέλη της χρονιάς ολοκληρωθεί χωρίς επίτευξη νέας συμφωνίας για το καθεστώς των διμερών σχέσεων. 

Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση Τζόνσον ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως δεν σκοπεύει να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου. Η Βρετανία είχε δικαίωμα να καταθέσει αίτηση παράτασης μέχρι την 1η Ιουλίου. Όμως, και μόνο η συζήτηση για πιθανή παράταση είχε αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό στις τάξεις των Brexitiersκαι τη δεξιά πτέρυγα των Τόρις, γεγονός που προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός έλαβε σοβαρά υπόψη. 

Αυτό σημαίνει πως μέσα σε έξι μήνες πρέπει να καλυφθεί τεράστιο έδαφος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αν και όχι αδύνατο. Αρκεί να υπάρχει πραγματική θέληση για επίτευξη συμφωνίας και συμβιβασμό.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν μεν την επίτευξη συμφωνίας, αλλά θεωρούν πως η Βρετανία έχει περισσότερα να χάσει από ένα άτακτο Brexit. Και βέβαια οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν και τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα εν μέσω πανδημίας, που καθιστούν πιο στενά τα όρια ευελιξίας τους.

Το τελευταίο φάνηκε από το μήνυμα των Βρυξελλών αναφορικά με το ζήτημα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων που ήταν η καλύτερη απάντηση στις βρετανικές… κόνξες.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως θα επιβάλει λιγότερο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους από αυτούς που προβλέπονταν μετά το Brexit για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις της που βάλλονται και από τις συνέπειες της πανδημίας. Όμως, η Ε.Ε. απάντησε μέσω ανώτατων αξιωματούχων πως από την πλευρά της θα επιβάλει πλήρεις ελέγχους, αμέσως μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου (και εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία), κόβοντας την… φόρα της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι δε, κοινό μυστικό πως η ομαλότητα στις εμπορικές συναλλαγές είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλο ζήτημα τους Βρετανούς.    

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More