fbpx

Ο Δημητριάδης “έδειξε” Κοντολέοντα ως υπεύθυνο του συστήματος υποκλοπών

0 189

Στην κατηγορία των…”αναποφάσιστων” εντάσσεται ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος αν κα δεξί χέρι του πρωθυπουργού ως γενικός γραμματέας του επί τρία χρόνια, κατα την ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κινήθηκε στη γραμμή “δεν γνωρίζω, δεν απαντώ”, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πρωη διοικητης της ΕΥΠ Παναγιωτη Κοντολέοντα ως υπεύθυνο του συστήματος παρακολούθησης  πολιτικών και δημοσιογράφων και επιχειρηματιών παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης, σε μια διαδικασία στην οποία η πλειοψηφία της ΝΔ λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας του επιβάλλοντας το απόρρητο, όταν ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις, υποστήριξε πως δεν γνώριζε, ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός για τις επισυνδέσεις και είπε με νόημα “Δεν γνωρίζαμε τίποτα…”, ενώ αίσθηση προκάλεσε η στάση του ανιψιού του πρωθυπουργού  όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, καθώς ήταν η μοναδική φορά που επικαλέστηκε το απόρρητο και αρνήθηκε να απαντήσει!

Κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο “Η Νέα Δημοκρατία που επικαλείται τάχα σκευωρία και ότι η αντιπολίτευση καλλιεργεί επίτηδες τοξικό κλίμα και σήμερα ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη τακτική με τις εξαγγελίες και διαρροές αυτές”, καθώς “ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψη του”

Όπως τόνισε “Η ίδια η συσχέτιση από την πλειοψηφία της επιτροπής, των ιδιωτών που κλήθηκαν και είναι πλέον δεδομένη η διασύνδεση τους με το λογισμικό Predator και την ΕΥΠ που ήταν η βάση της απόφασης της επιτροπής να είναι μυστική η συνεδρίαση, νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων” και επισήμανε “οι απαντήσεις που δόθηκαν σε καμία περίπτωση δεν κάλυψαν τα πολύ πραγματικά ερωτηματικά και κυρίως τις αποκαλύψεις που η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στο φως”

“Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η Κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες” σχολίασε ο Χάρης Καστανίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε την πλειοψηφία της Επιτροπής, γιατί  αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης και τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών (σ.σ. των επιχειρηματιών που σχετίζονται με το predator) οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

“Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική” ανέφερε και υπογράμμισε “Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την Κυβέρνηση”.

Πηγές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο Γρ. Δημητριάδης

– Ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν.
– τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα.
– αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.
– δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.
– σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του.
-σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.
– υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.

Συνεπώς ανέφεραν οι  ίδιες πηγές “έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών”, καθώς ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

“Από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator” τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Για την κυβερνητική πλειοψηφία το θέμα όσον αφορά την Επιτροπή Θεσμών έχει επί της ουσίας κλείσει και η “μπάλα” βρίσκεται πλέον στο “γήπεδο” της Δικαιοσύνης, από την στιγμή μάλιστα που ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε τα πρακτικα των συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών και όσον αφορά τους απόντες επιχειρηματίες για τους οποίους η αντιπολίτευση ζήτησε την εκ νέου κλήτευση τους, η πλειοψηφία της ΝΔ αποφάσισε την αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν γραπτώς  σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα πληροφορίες ο ισραηλινός επιχειρηματίας Ταλ Ντίλιαν δεν εντοπίστηκε για να κλητευθεί ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ενώ οι κ. Λαβράνος και Μπίτζιος ζήτησαν από την Επιτροπή να τους τεθούν ερωτήματα μέσω των ελληνικών προξενείων στο Λονδίνο και τη Ρώμη, όπυς βρίσκονται αντίστοιχα.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More