Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.: Άρχισαν τα όργανα με τα summer camps σε ιδιωτικά σχολεία
Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα summer camps ορισμένων ιδιωτικών σχολείων καταγγέλλοντας κρούσματα πιέσεων σε εκπαιδευτικούς για απλήρωτη εργασία και την απουσία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας αυτών των δομών.
Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία επισημαίνει στους γονείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την απουσία πιστοποιημένων εκπαιδευτών σε δραστηριότητες, όπως είναι η κολύμβηση και η αναρρίχηση, που πραγματοποιούνται από τις δομές αυτές.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών έχει ως εξής:
Με την έλευση του καλοκαιριού ξεκινά και η εποχή της αθλιότητας σε (κάποια) ιδιωτικά σχολεία που υποχρεώνουν με την απειλή της απόλυσης το προσωπικό τους να εργαστεί υποχρεωτικά (!) και χωρίς αμοιβή (!!) στα summer camps τα οποία είναι δομές χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο (επομένως, έχουν θέματα νομιμότητας). Για την κατάσταση αυτή είναι σημαντικές οι ευθύνες τόσο των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας που γνωρίζουν την κατάσταση και αδρανούν όσο και της Επιθεώρησης Εργασίας που ενημερώθηκε από εμάς και την Συνήγορο του Παιδιού σε συνάντηση πέρσι το καλοκαίρι και δεν έκανε απολύτως τίποτε!
Για το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας summer camps στα απολύτως παράνομα Κέντρα Μελέτης θα γίνει ξεχωριστή αναφορά τις επόμενες ημέρες.
Για τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, επισημαίνουμε για τους εκπαιδευτικούς τα ακόλουθα:
• Οι ιδιωτικοί (όπως και οι δημόσιοι) εκπαιδευτικοί με διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας έχουν συγκεκριμένο ωράριο και καθηκοντολόγιο. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ωρολόγιο πρόγραμμα (υποχρεωτικό ή/και διευρυμένο) και το ωράριο παραμονής τους στη σχολική μονάδα είναι έως 30 ώρες (ή έως 6 την ημέρα) για τις ημέρες του διδακτικού έτους, δηλαδή μέχρι την ημέρα που τα σχολεία κλείνουν για διακοπές (21 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια). Οποιαδήποτε άλλη παροχή υπηρεσίας, όπως πχ οι προαιρετικές απογευματινές δράσεις, οφείλει να αμειφθεί βάσει των προβλεπόμενων στην Κοινή Εργατική Νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 5 του Ν. 4713/2020:
«Οι δραστηριότητες και δράσεις αυτές διοργανώνονται από το ιδιωτικό σχολείο πέραν του διδακτικού ωραρίου ή και των διδακτικών ημερών, εφόσον εξασφαλίζεται η κατά νόμον απασχόληση και αμοιβή του προσωπικού, τηρουμένων και των διατάξεων περί χρονικών ορίων της εργασίας, σύμφωνα με την οικεία εργατική νομοθεσία.»
• Οι ιδιωτικοί (όπως και οι δημόσιοι) εκπαιδευτικοί έχουν διακοπές εργασίας. Τούτο τεκμαίρεται από το γεγονός ότι δεν έχουν ημέρες κανονικής άδειας, όπως όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί (παρά μόνο τις 10 που χορηγούνται μόνο για εξαιρετικά σοβαρό λόγο). Επομένως, αν ίσχυε το ανόητο επιχείρημα κάποιων επιτήδειων «έχεις αορίστου χρόνου σύμβαση, άρα θα δουλεύεις όποτε θέλω», τότε οι εκπαιδευτικοί δεν θα είχαν ποτέ διακοπές!
• Επειδή τα summer camps είναι μια ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα (που μάλιστα πραγματοποιείται χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο) άσχετη με το πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής μονάδας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, απαιτείται για τους εκπαιδευτικούς η ειδική άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου που χορηγείται από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο στην περίπτωση που το camp διοργανώνεται από φορέα εκτός σχολείου.
• Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή εκπαιδευτικού σε summer camp δεν είναι υποχρεωτική. Συμμετέχει μόνο με τη δική του βούληση κι όχι με την απειλή του εργοδότη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλούμε τους συναδέλφους που έχουν κληθεί να εργαστούν δια της βίας (με ή χωρίς αμοιβή) σε summer camp, να καταγγείλουν στην ΟΙΕΛΕ (mail: [email protected]) το σχολείο τους το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και ανώνυμα.
Μερικές σημαντικές διευκρινίσεις για τους γονείς:
• Παρά το γεγονός ότι τα summer camps διαφημίζονται, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
• Αν και πολλά summer camps περιλαμβάνουν αθλητικού τύπου δραστηριότητες (κολύμβηση, αναρρίχηση, άλλες υπαίθριες δοκιμασίες), σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι/πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί που εγγυώνται την υγεία και ασφάλεια των παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία που στέλνουν τα παιδιά για θαλάσσια μπάνια με νηπιαγωγούς που δεν έχουν καμιά πιστοποίηση κολύμβησης/ναυαγοσωστικής. Επίσης, σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπάρχει στα summer camps ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
• Κάποιες από τις δομές ενδέχεται να μην έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για θερινή λειτουργία. Σε πολλές περιπτώσεις πέρσι είχαμε καταγγελίες για μονάδες που δεν είχαν κλιματισμό ή που ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε σωστά σε ημέρες καύσωνα.