fbpx

Ο πανίσχυρος Τσίπρας που θέλει πραγματική στήριξη

140

Στην πρόσφατη τριήμερη προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε μια σειρά δεδομένων που αφορούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέκυψε μια απορία που θα απαντηθεί εκ του αποτελέσματος.

Το πόσο σημαντικό ήταν και είναι για ένα κόμμα ως οργανισμό η δια ζώσης επαφή των μελών του αποδείχθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κατράκειο, μετά από πολλούς μήνες… zoomκαι διαδικτυακών συναντήσεων, συζητήσεων και εκδηλώσεων. Σημαντικό και για τη βάση αλλά και για την ηγεσία του κόμματος, ιδίως σε μια φάση επανεκκίνησης όπως αυτή που βιώνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όπως αποδείχθηκε πόσο αναγκαίες είναι οι ανοιχτές ομιλίες, όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, τόσο για τη… ψυχολογία των μελών όσο και για τις ανάγκες του ίδιου του πολιτικού φορέα προκειμένου να επανατεθούν οι στόχο και να καθορισθούν τα βήματα για την επίτευξη τους.

Τόσο στην εναρκτήρια ανοιχτή ομιλία όσο και στον διαδικτυακό επίλογο της Συνδιάσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά για τους επόμενους μήνες, που θα λειτουργήσουν ως βεβαιότητες για την Κουμουνδούρου. Μίλησε, λοιπόν,  για την ανάγκη να αλλάξει κυβέρνηση ο τόπος, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το cabinet office του κ. Μητσοτάκη, να επιστρέψει η Δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής από την Παιδεία και την Υγεία μέχρι την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις και την Οικονομία.

Εκλογές και νίκη έστω και με μια ψήφο, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πολλά από τα στελέχη και πρώην υπουργοί στην «πρώτη φορά Αριστερά», όχι όμως για «να νικήσουμε τη Δεξιά και να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας» αλλά για να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες των μικρομεσαίων, των αυτοπασχολούμενων, των αγροτών, για να φτιάξουμε ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας. Και πως θα γίνει αυτό; «Με μια προοδευτική δημοκρατική διακυβέρνηση». Κι αυτό είναι ένα ακόμα δεδομένο, που θα αναδειχθεί το προσεχές διάστημα, η αναζήτηση συμμαχιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο με ένταση, πηγαίνοντας προς το Συνέδριο αν δεν μεταβληθούν οι πολιτικές συμμαχίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επανεκκινήσει και να ξαναβρεί το νήμα του με την κοινωνία, αυτό που χάθηκε όπως παραδέχθηκαν ο πρόεδρος και τα στελέχη στα χρόνια της διακυβέρνησης υπό το βάρος των καθηκόντων. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία, πιο ώριμοι, πιο ταπεινοί, πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά» υποστήριξε, «γιατί γνωρίζουμε και τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, μέσα από τη βαθύτατη προγραμματική μας επεξεργασία και το πως θα το κάνουμε». Αναγκαία η σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, αναγκαία η αποκατάσταση των αδικιών, αναγκαία η αναστύλωση του κοινωνικού κράτους, αναγκαία, όμως, και η επικοινωνία των θέσεων του κόμματος για κάθε πτυχή της δημόσιας σφαίρας. Κάτι που σημαίνει συνεχής ενημέρωση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, στο διαδίκτυο κλπ.

Ένα ακόμα από τα δεδομένα-βεβαιότητες για το επόμενο διάστημα που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κατέβει» με ένα ριζοσπαστικό μεν, υλοποιήσιμο δε κυβερνητικό πρόγραμμα. Δεν αρκεί, δηλαδή, να πει «κάνω τον βασικό μισθό στα 800 ευρώ», θα εξηγήσει πως μπορεί να γίνει αυτό, πως θα προηγηθεί ο διάλογος ανάμεσα στις τάξεις για τη δημιουργία συνθηκών, κάτω από τις οποίες αυτό θα είναι εφικτό.

Πάνε όλοι μαζί;

Ο Τσίπρας  έκλεισε τις εργασίες απευθυνόμενος στους «καλοθελητές που προέβλεπαν μια άλλη εικόνα για τη Συνδιάσκεψη» αναφερόμενοι στα «συντροφικά μαχαιρώματα» και στις συγκρούσεις ανάμεσα στις τάσεις, αφιερώνοντάς τους τους στίχους του Ρίτσου «και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά»… Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τις ανάγκες των καιρών, όπως εκφράστηκαν όχι μόνο από τον πρόεδρο αλλά και από τον γραμματέα και τα περισσότερα στελέχη που πήραν τον λόγο, τις συμμερίζονται όλοι μέσα στο κόμμα; Ή παραμένει η «ενόχληση» από την  «αποιδεολογικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, από την «πασοκοποίηση», από την αποστροφή «θα στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο»;

Με αυτήν την απορία θα πάμε στο τελευταίο δεδομένο/βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά στον πανίσχυρο πρόεδρο του τη δεδομένη στιγμή βάσει και των υψηλότατων ποσοστών αποδοχής τόσο των προγραμματικών θέσεων (97%) όσο και της πολιτικής απόφασης μετά και τις παρεμβάσεις (96,4%).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More