fbpx

Οι δηλώσεις για τις πατέντες των εμβολίων εκθέτουν τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό

49

Ο Μπάιντεν με τις δηλώσεις του περί άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατα του κορονοϊού άναψε φωτιές στο κυβερνών κόμμα καθώς υπενθύμισε τα όσα έλεγαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα στελέχη της ΝΔ κατά της σχετικής πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Το αρχείο που υπάρχει εκθέτει τη ΝΔ και τα στελέχη της, καθώς:

– Ήταν στις 15 Ιανουαρίου του 2021 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απαξίωνε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άρση της πατέντας στα εμβόλια. “Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, “τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες”; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση. Να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση. Να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα”. ανέφερε τότε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

– επίσης η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη διατυμπάνιζε στα μέσα Ιανουαρίου του 2021 ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται τις πατέντες των εμβολίων για τον κορονοϊό.

– αλλά και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, στις 11 Ιανουαρίου 2021 χαρακτήριζε “μπούρδες” την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια.

«Δεν μπορώ να ακούω κριτική από αυτούς που κάνουν φθηνή αντιπολίτευση δήθεν να πάρουμε την πατέντα και δε ξέρω τι άλλες μπούρδες. Γιατί είναι μπούρδες διπλά όταν έχεις να κάνεις με τόσο σοβαρά θέματα που το πρώτο που πρέπει να επιδεικνύεις είναι σοβαρότητα» σημείωνε ο Νίκος Ρωμανός”

–  το αποκορύφωμα της αυτογελοιοποίησης της ΝΔ ήρθε από το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που αποκάλυψαν ότι πριν από λίγες ημέρες και οι 8 ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση της Αριστεράς για την άρση προστασίας των πατεντών.

Αντιθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρα του ΣΥΡΙΖΑ:

– Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
– Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.
– Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.
– Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

“Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη; διερωτάται ως εκ τούτου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More