Οι υγρότοποι στο επίκεντρο της Περιφέρειας Αττικής
Μία ξεχωριστή επίσκεψη διοργάνωσε χθες η Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, στον υγρότοπο Βουρκαρίου, τον μεγαλύτερο σε έκταση υγρότοπο της Δυτικής Αττικής.
Συγκεκριμένα, ο ιδιαίτερος πλούτος της περιοχής καθώς και οι δράσεις και οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία και ανάδειξη του Βουρκαρίου, παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους των ΜΜΕ από στελέχη της Περιφέρειας, ειδικούς επιστήμονες από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Βιοοικονομικών Ερευνών (ΝΙΒΙΟ), στελέχη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα, τον Δήμαρχο Μεγαρέων και εκπροσώπους του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του Υγροτόπου «Βουρκάρι» Μεγάρων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επισημαίνεται ότι προτεραιότητα για την προστασία της περιοχής, αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής και δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος.
Παράλληλα σήμερα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε περιπατητική ημερίδα στο Ρέμα Πικροδάφνης. Πρόκειται για βιωματικό εργαστήριο που εντάσσεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής γνώσης μεταξύ των επιστημονικών ιδρυμάτων και του αρμόδιου προσωπικού των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Διεξήχθη δε από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων από το ΕΛΚΕΘΕ, η οποία χωρίστηκε σε 4 ομάδες εργασίες. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έγιναν επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων, βάθους και ταχύτητας ροής εντός του ποταμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μακροασπονδύλων και επιτόπια ανάλυση των σχετικών δειγμάτων.
Η Περιφέρειας Αττικής προάγει την προστασία και την ανάδειξη των 50 υγροτόπων της που αποτελούν νησίδες βιοποικιλότητας, πολύτιμες περιοχές για τη φύση και τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων της Αττικής» με τη χρηματοδότηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων -Υγροτόπων, βελτιώνει την επιστημονική γνώση για την οριοθέτησή τους και συντάσσει μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για επιλεγμένους υγροτόπους της (έλος Βουρκαρίου, λίμνη Κουμουνδούρου, ρέμα Πικροδάφνης, έλος Σχινιά).
Τέλος, σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του Βουρκαρίου, θα παρουσιασθούν σε ειδική ημερίδα που θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου στον Δήμο Μεγαρέων.