fbpx

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2023

0 153

Συνεχίζεται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών και γι΄αυτό τον χαρακτηρίζει “ιστορικό” και “ορόσημο” , αλλά ταυτόχρονα λόγω της συγκυρίας κάνει λόγο και για ένα προϋπολογισμό “δύσκολων ισορροπιών”

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση που θεωρεί ότι είναι εκτός οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και γι΄αυτό επί της ουσίας δεν θα εφαρμοστεί, εξαιτίας και των πολιτικών εξελίξεων μέσα στο 2023.

Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό καλείται έτσι να διατηρήσει όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, τη δημοσιονομική ισορροπία, να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πολιτών και ιδίως των οικονομικά αδύναμων.

Στον Προϋπολογισμό του 2023 έχει συμπεριληφθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

–1ον: Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Οριστικοποίηση δηλαδή της αναστολής που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και επέκταση στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
–2ον. Η αύξηση των συντάξεων από την 1η του 2023 που εκτιμάται στο 7%. Ύστερα από πολλά χρόνια, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια θα δουν για πρώτη φορά αύξηση στις συντάξεις τους.
–3ον. Η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
–4ον. Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.
–5ον. Η διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.
–6ον.Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
–7ον.Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
–8ον. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ.
–9ν. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
–10ον.Παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.
–12ον.Παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.
–12ον. Εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, με επίκεντρο τη νέα γενιά, όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More